Hoe veter jij je trailrunschoenen?

Hoe veter jij je trailrunschoenen?

Je schoenen goed veteren is belangrijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Ik ben best een luie veteraar. Mijn veters zitten vaak nog net zo in mijn trailschoenen, als toen ik ze voor het eerst vers uit de doos haalde. Ooit al eens bedacht dat je zo je schoen kunt verliezen? Het overkwam mij tijdens één van mijn eerste obstacleraces, waarbij we door kuitdiepe modder moesten banjeren. Mijn voeten werden helemaal vastgezogen en ik moest moeite doen om mijn been weer omhoog te trekken. Ineens was daar mijn voet… zonder schoen! Hoe kan dat nou!? Ik zat stevig ingesnoerd en de veters zaten in een dubbele knoop. Na flink wat graafwerk trok ik met moeite een klomp modder tevoorschijn. Strik nog in de veter: ik was er gewoon uitgegleden.
Don’t loose it
Nu hoef je niet aan obstacleraces mee te doen om modder op je route tegen te komen en je schoenen te verliezen. Tijdens je training in het bos, of een trailrun nadat het flink geregend heeft, kan een flinke modderpoel voor een onverwachtse speurtocht zorgen. Maar ook lekker verfrissend door een beekje poedelen kan al risico met zich meebrengen. Veel materialen worden wat soepeler en losser als ze nat worden, waardoor je losser in je schoenen komt te zitten en je ze gemakkelijker kunt verliezen.
Er is een simpele manier om dit soort graafwerkzaamheden te voorkomen en steviger in je schoenen te staan.
Niet onbelangrijk als je je op oneffen paden en steile afdalingen begeeft. Daarom deze vijf schoenenstriktips.
1.Lock-in vetermethode
Is het je wel eens opgevallen dat er een extra oogje bovenop je schoen zit, aan beide zijdes van je enkel? En dat gaatje is nooit meegeveterd als je je schoenen net hebt aangeschaft. Maar dit gaatje is onmisbaar om je voeten stevig in je schoenen op te sluiten. Daarnaast zorgt deze vetermethode er voor dat je bloedcirculatie niet wordt gehinderd, zoals wel kan gebeuren als je de schoenen op ‘aanschafstand’ zo strak mogelijk vetert.  Met lock-in veteren loop je minder kans op stressletsel of peesontsteking in de enkel of middenvoetsbeentjes.
2. Veter je schoenen niet te strak over de wreef 
Je voeten hebben al veel te verstouwen tijdens het trailen, dus maak het niet nog zwaarder voor ze. Een te strakke sluiting rondom het middendeel van de voet kan peesontstekingen veroorzaken. Een te strakke sluiting kan er ook voor zorgen dat de bloedcirculatie verstoord wordt. En dat heb je misschien in eerste instantie niet in de gaten. Je voeten zetten, door de warmte, uit. Zaten je schoenen voor de start comfortabel? Doordat je voeten zijn uitgezet kun je na afloop pijnlijke drukplekken ervaren door te strak veteren.
3. Draag sokken als je voor de eerste keer de lock-in vetermethode gebruikt
Door de lock-in vetermethode zorgt je ervoor dat de hiel van de schoen op een andere manier met je huid in contact komt. Dit kan tot irritatie leiden. Als je deze manier van veteren niet gewend bent, kun je beter preventiemaatregelen nemen: draag sokken en gebruik zo nodig anti-blaarproducten. Wen op deze manier aan een andere manier van het dragen van je schoenen.
4. De dubbele knoop
Hoe vaak is het jou al gebeurd? Dat je schoenveters losraakten, of dat je bijna op een loswapperende veter van de persoon voor je stapte? De simpelste oplossing ever: leg op je strik nog even een knoop. Zo kunnen je veters bijna onmogelijk los raken. Wel zo veilig voor jezelf, als voor je medetrailers. Tegenwoordig zijn er ook trailschoenen, waarbij de veters niet meer gestrikt hoeven te worden, maar waar je door middel van een knijpschuifje de veters strak trekt en vast zet.
5. Berg je veters op
Afhankelijk van de lengte van je veters heb je nog een hele lange bos aan veters aan je schoenen hangen. Nu zijn er trailschoenen die in de flap een handig opbergzakje hebben, waar je ze in kunt proppen. Andere schoenen hebben een lusje op de wreef, waar je de lus van je veters onderdoor kunt steken. Er zijn ook veters, die beweren niet los te kunnen raken, en je dus alleen hoeft te strikken.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training