X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
Training

Grote passen of kleine passen?

Door
Sebastiaan Timmermans
10 oktober 2018 00:02
Grote passen of kleine passen?
pasfrequentie
In de sport geldt het adagium hoe meer hoe beter. Je wilt verder gooien, hoger springen,  en krachtiger werpen. En natuurlijk willen we sneller rennen, veel sneller rennen en liefst zo soepel mogelijk.  Hoe doe je dat? Heel simpel, door je ene been voor je andere been te zetten. Alleen kan dat op verschillende manieren. Je kunt je passen zo lang mogelijk maken, onder het mom ‘met zo min mogelijk stappen naar de 10 kilometer. Je kunt ook je passen kort maken, waardoor je meer passen per minuut maakt en zo je persoonlijk record verpulvert.

Lange passen

Het lijkt ideaal. Je knalt er in een absurd tempo hele lange passen uit en rent harder dan je ooit hebt gedaan. Dat is zeker mogelijk. Lange passen zorgen voor de hoogste snelheid, schrijft coach Jeff Barnett. Hij haalt daarin dit  onderzoek naar de snelste sprinters op aarde aan. En dat is niet zo gek. Sprinten gaat om een explosie van kracht. Jezelf in 100 of 200 meter helemaal kapot rennen. Dan maakt het niet uit dat lange passen veel kracht kosten. Je moest als het ware elke keer heel stevig afzetten.  En dat is eigenlijk niet vol te houden over heel veel kilometers.  Zonder kracht worden lange passen, vooral hele trage passen.

Overigens vond het onderzoek naar de sprinters nog een zeer belangrijke voorspeller van de snelheid. Dat is het contact dat je voeten met de grond hebben. Hoe korter dat contact, hoe sneller je bent. Je verliest immers minder tijd en zet sneller af. En als je er maar op let dat je dat grondcontact zo kort mogelijk maakt, dan gaat die pasfrequentie vanzelf omhoog.Korte passen

Om niet te veel kracht te verliezen, zullen je passen dus korter moeten. Want daarmee ben je minder lang per pas bezig en dus kun je meer passen in een minuut proppen. De site pose method is er duidelijk over: hoe hoger je pasfrequentie, hoe hoger je snelheid.  Want alleen zo versla je de zwaartekracht en ren je op de toppen van je kunnen.  En zo stelt de auteur: je gaat er niet alleen sneller van, je krijgt er ook minder blessures van. Doordat je telkens heel snel de volgende pas maakt, vlieg je als het ware en komt er relatief weinig kracht op je ledematen te staan. En dat betekent goed nieuws voor heupen en andere ledematen.


Ideale frequentie

Wat is dan de ideale frequentie. Pose Method stelt: alles boven de 180 passen per minuut is heel fijn. Dat zijn er dus drie per seconden. Lukt het je er meer dan 200 per minuut te maken, ben je echt een subtopper in de dop. Ter vergelijking. De snelste mannen ter wereld op de kilometer maken in hun slotrondes zo’n 240 passen per minuut. Usain Bolt, de koning van de sprint doet hier nog een schepje bovenop. Hij kan tot 280 passen per minuut maken.

Maar dan ben je ook de snelste man van de wereld. Eerst maar eens die 180 aantikken. 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Martin Haster
  Er hangt heel van vanaf of je vlak, naar boven of naar beneden loopt. In Zuid-zuid-Limburg, waar ik bij de Maasrunners loop, moet je daar ècht rekening mee houden. Onze jaarlijkse wedstrijd, de kuitenbijter Mescherbergloop, doet dat heel goed merken in de kuiten. Misschien handig om daarover ook één en ander te vermelden in uw schrijven. Omhoog kortere passen en het gebruik van de armen. Omlaag langere passen en lange armen ivm de controle over evenwicht/snelheid. PS. Ècht een aanrader om de mooiste loop van Zuid-Limburg een keer te lopen. Na afloop altijd vlaai !!
  Reactie geplaatst op 14/10/18 om 15:33 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
mei