Training

Marathon moet je leren lopen

Door
redactie Redactie
10 juli 2019
Marathon moet je leren lopen
Foto Rob Pauel
Veel lopers maken komend najaar hun debuut op de marathon. Voor hen hebben we wat tips die je kunnen helpen een goede marathon te lopen. Een wedstrijd lopen moet je leren. Maandenlange trainingen, de juiste voeding en een positieve instelling maken het verschil voor het diegenen die fit de finish halen. Hieronder wat tips van ervaren lopers.

Even vooraf: Iedereen moet bij het lopen zijn eigen ervaringen opdoen. Bijna alle "regels" zijn subjectief. Daarom moet je onderstaande tips lezen als een aanbeveling. 

Eddy - 4 marathons: Lopen begint in je hoofd
De juiste instelling bepaalt of iemand het haalt. Je niet onder druk laten zetten is het devies. Alleen diegene die zichzelf tot een topprestatie weet te motiveren en zich niet onder druk laat zetten haalt goed de finish. 

Marleen- 6 marathons: Langzaam lopen moet je leren
In het begin liever het tempo wat rustiger, vervolgens wat opvoeren en pas het laatste gedeelte ervoor gaan. Wie in het begin zijn krachten verbruikt, zal later in de wedstrijd de tol hiervoor moeten betalen. Hij/zij zal tegen de bekende muur lopen doordat hij de z.g. glycogeen reserves voortijdig heeft opgebruikt. 

Jaap - 14 marathons: Kleren maken de loper. 
Loopkleding moet in eerste instantie bescherming tegen kou en hitte bieden en uiteraard het transpiratie vocht naar buiten transporteren. Het hoeft niet altijd de kleding uit de nieuwste collectie te zijn echter de moderne High-tech-kunstvezels zijn microfijn en zuigen zich niet meer met vochtigheid vol. Daarom op functionele hardloopkleding moet je niet besparen. De investering betaalt zich op termijn terug. Een hoofdband verhindert dat er zweet in de ogen komt. Tenslotte de sokken: zorg ervoor dat je sokken neemt die geen naad onder de tenen hebben. 

Jaques- 8 marathons: Goed eten en drinken 
Als je gewend bent om tijdens de trainingen niet te eten, moet je dat ook niet doen bij een marathon. Bananen zijn een goede voedingsbron. Zij leveren licht verteerbare koolhydraten, magnesium en kalium op. Wees voorzichtig met z.g. Power Gels. Niet iedere maag verdraagt vloeibare krachtvoeding. Voor alles geld dat je goed moet drinken. 

Dorien - 6 marathons: Wees bij je eerste marathon niet te ongeduldig 
Door regelmatig te trainen bouw je je conditie op. Het lichaam heeft maanden nodig, zo niet jaren. Om zich optimaal op de lichamelijke inspanningen die een marathon vergt, aan te passen. Derhalve moet je bij je eerste marathon je doel niet te hoog stellen. Je belangrijkste doel is de marathon uit te lopen. 

Klaartje - 4 marathons: Een goede voorbereiding is het halve werk 
Het kunnen uitlopen van een marathon vraagt over een lange periode een aanzienlijke trainingsinspanning en daarmee gepaarde tijdsinvestering.Dat is met een baan niet altijd makkelijk te combineren. Een goede afstemming met je werk en je privé-leven is voorwaarde om een succesvolle voorbereiding te kunnen realiseren. Het betrekken van je familie en je vrienden bij je ambities draagt bij tot begrip en medewerking. 

Gerard - 14 marathons: In rust ligt de kracht 
Het is beter niet tot de laatste dag vol door te trainen. Het is beter om een paar dagen voor de marathon wat rustiger aan te doen en zodoende krachten te verzamelen. Hierdoor heb je wellicht wat tijd over om het parcours te verkennen en je mentaal voor te bereiden. 

Petra - 8 marathonsGeen bergen zonder dalen 
Uitgaan van je eigen kracht en mogelijkheden helpt je door de moeilijkste stukken heen te komen. Wanneer het de eerste keer niet zo loopt als je verwacht had, niet meteen je hoofd laten hangen. Er is altijd een herkansing mogelijk, marathons genoeg.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Cecil
  Een marathon begint met een goede voorbereiding waarbij enkele factoren essentieel zijn n.l. het eetpatroon, voldoende rust, lichamelijke en geestelijke. Verdeel jou krachten. Een ervaren en niet ervaren loper weet dat bij de voorbereiding op een lange afstand waar de accu leeg loopt en hoe het weer op te laden. Als je deze twee factoren weet te beheersen dan is een succesvolle loop meestal een feit. Loop ontspannen en niet stressig of haastig. De finish halen moet het doel zijn en niet de looptijd.
  Reactie geplaatst op 16/07/19 om 16:29 uur
 • jpm
  veel last van schoenen. Veel geprobeerd. Ook dure. Liefs loop/liep ik blootvoets. Afgeraden. Nooit veel problemen. Nu met schoenen steeds plekken die wonden worden als ik niets doe. Tussen tenen, en verder overal weleens.
  Reactie geplaatst op 14/07/19 om 09:47 uur
 • Jan
  Helaas is de marathon inmiddels verworden tot een rustige duurloop die je alleen maar hoeft uit te lopen en liefst met zo min mogelijk trainingskilometers. Het aantal lopers dat de marathon tegenwoordig nog weet te lopen onder de 4 uur is - ondanks meer vrije tijd en betere materialen - schrikbarend laag. Als ik naar de inhoud van een aantal adviezen hierboven kijk, weet ik ook zeker dat het gelopen aantal marathons weinig zegt over de kwaliteit van hun advies (en te behalen resultaat).
  Reactie geplaatst op 03/09/17 om 12:00 uur
 • Han Giok
  Ik heb nu 20 hele gelopen. Allemaal met even veel plezier! Bij mij begint het "in mijn hoofd". "Ik WIL het en ik zal hem uitlopen. Ik ga nooit voor "een tijd" maar wel voor het halen van de finish. Op mijn leeftijd (70) is de finish halen het doel. Mijn motto is dan ook steeds weer "als je eraan begint loop hem dan ook uit".
  Reactie geplaatst op 14/08/16 om 21:36 uur
 • Marco Essenberg
  Maak je geen illusies over de tijd. er zijn zo verschikkelijk veel externe factoren die je Marathon kunnen " verzieken ". Een Marathon lopen is de Kers op de Taart van maanden lang intensief trainen, geniet er dus gewoon van.
  Reactie geplaatst op 07/01/16 om 16:52 uur

Loopkalender

21
september