X
Brooks Ghost 11WINACTIE
De nieuwe Brooks Ghost 11


Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Trainen in je marathontempo

Door
Peter Bekkering
28 januari 2018 22:00
Trainen in je marathontempo
De laatste jaren hebben steeds meer marathonlopers trainingslopen in marathontempo in hun voorbereiding opgenomen, hetzij als afzonderlijke work-out, hetzij als onderdeel van een training waarin ook andere elementen zijn opgenomen.

De trainingslopen in marathontempo helpen hen zowel fysiek als mentaal het marathontempo ook bij de race vol te kunnen houden. Daarnaast zijn het goede gelegenheden om je manier van voedinginname en je materiaal (kleding en schoenen) te testen en levert het goede feedback of je marathondoel realistisch is. 

Vaak zie je ook dat marathonlopers deze trainingslopen in marathontempo afschaffen wanneer ze kortere afstanden gaan lopen. Mensen die geen marathon lopen, maken al helemaal weinig gebruik van dit type trainingslopen. En dat is jammer, want trainingslopen in marathontempo levert ook voor hen voordelen op.

Voordelen

De trainingslopen in marathontempo zorgen er allereerst voor dat de productie van aërobe energie in je langzame spiervezels toeneemt. Ook zorgt het voor meer haarvaten, die meer zuurstof naar deze spiervezels brengen. En het zorgt ervoor dat deze spiervezels beter melkzuur afvoeren en zo verzuring tegengaan. Dit alles draagt eraan bij, dat je als loper efficiënter gaat lopen. 

Maar dat is nog niet alles. De trainingslopen in marathontempo leren een loper namelijk ook om zijn lichaam te ‘lezen’ en zo een tempo te vinden dat weliswaar pittig is, maar dat ze wel kunnen volhouden. En het geeft hem een stevige basis om daarna in de trainingsopbouw andere elementen toe te voegen zoals intervaltrainingen. 

Wat is je marathontempo?

Om erachter te komen wat je marathontempo is, kunnen lopers die de 5 kilometer onder de 20 minuten lopen het beste 45-50 seconden per kilometer langzamer lopen. Lopers die langzamer dan 20 minuten lopen kunnen beter een minuut aanhouden. Nieuwkomers of lopers uit vorm kunnen als graadmeter voor marathontempo het looptempo aanhouden, waarbij alleen korte conversatie in twee of drie woorden mogelijk is. 

Wat betreft de afstand in marathontempo, het is goed om daarbij eenderde of tweederde van je langeafstandsloop te nemen. Ook is het goed om zowel de keer ervoor als de keer erna een ontspannen training af te werken. 

Bron: Runnersworld.com
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Peter
Peter Bekkering
Peter Bekkering

Peter Bekkering

Redacteur

Is een freelance journalist, die al ruim 25 jaar voor dagbladen en vaktijdschriften schrijft. In zijn vrije tijd loopt Peter regelmatig hard. In zijn woonplaats IJsselstein neemt hij al tien jaar deel aan de IJsselsteinloop.

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Peter
  45-60 sec. langzamer dan wat?
  Reactie geplaatst op 31/01/18 om 21:56 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

17
juli