Tips om in vorm te komen

Welke maatregelen kun je nemen om fit aan de start te staan?

Het is één van de vreemdste dingen in het hardloopleven. De ene dag ren je de sterren van de hemel, terwijl een dag later je tong al na honderd meter op je schoenen hangt.  De beroemde vorm is vaak even raadselachtig als onberekenbaar.

Toch zijn er allemaal ‘maatregelen’ die je kunt nemen om zo fris mogelijk aan de start van de wedstrijd te staan of je trainingsrondje te lopen.

Slapen
Elke topatleet zal het beamen: rust is eens essentieel onderdeel van je training. Nu hoef je niet direct met een hoogtetent en middagtentje aan de slag, maar wel is het belangrijk voldoende te slapen. Pak lekker die acht uur per nacht en doe dat helemaal als je de volgende dag een training hebt.

Durf ook eens een dagje over te slaan. Na een loodzware sprinttraining mag je best een etmaal luieren. En wil je een topprestatie leveren tijdens een wedstrijd, dan is het slim om één of twee dagen niet te rennen. Door dit ‘taperen’ zitten je benen bomvol energie en kun je een razendsnelle tijd neerzetten.

Trainen

We blijven het uit ten treure herhalen bij ProRun, maar er is maar één manier waarop je echt beter kunt worden en dat is trainen. En dan bedoelen we niet twee keer per week altijd hetzelfde rondje in dezelfde tijd rennen. Nee, we hebben het over trainen. Inderdaad, met een trainingsschema en een plan. En door dat plan nog uit te voeren ook.

Door trainingen af te wisselen, verbeter je jezelf. Daar hoort niet alleen zo lang mogelijk hollen bij, maar ook de gevreesde interval-training. Daar maak je je lichaam harder, je longinhoud groter en je benen sneller van. Dat betekent niet dat je per se bij een atletiekclub moet (hoewel dat wel een aanrader is). Ook op deze site kun je op jou toegesneden schema’s downloaden.

Eten

Als je iets niet moet doen als je goed wilt rennen is het slecht eten. Voedsel is de brandstof waarmee je je lichaam gaande houdt. Door gezond en afwisselend te eten (ja het is een cliché, maar oh zo waar), hou je het lijf in topconditie. Sta je aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd? Eet dan inderdaad een bord volkorenpasta met een zelfgemaakte groentesaus. Wedden dat je de volgende dag vleugels krijgt?

Op de trainings/wedstrijddag zelf is het ook zaak je maag goed te voeden. Hup met die banaan en volkorenboterhammen. Twee uur voor de wedstrijd of training is het verstandig niet meer te eten in verband met steekgevaar. Doe anders eens een voedseltest. Eet de avond voor de ene duurloop die heerlijke pasta en de avond voor de volgende duurloop slecht junkfood. Drie keer raden op welke dag de vorm beter is!

Drinken

Sommige zaken zijn enorm voor de hand liggend, maar daarom niet minder waar. Alcohol maakt je vorm er de volgende dag niet beter op.  Integendeel. Met een  bonkend hoofd en loodzware benen zweef je echt niet over het asfalt, hoewel sommige mensen wel zweren bij een duurloop als anti-kater medicijn.

Bij lange duurlopen is het natuurlijk zaak genoeg onderweg te drinken. Loop je binnenkort een wedstrijd? Drink dan de dagen voorafgaande extra veel water, zodat je lichaam optimaal gehydrateerd is en de vorm optimaal.

Warming-up

Je kunt je nog zo goed voorbereiden, trainen, aankleden en voeden. Zonder lekkere warming-up kun je het vergeten. Je lijf en leden moeten klaar worden gemaakt voor hun grote inspanning. Begin je direct met rennen, kun je zeker weten een klap verwachten. Heb je lekker rustig ingelopen, wat oefeningen gedaan en voel je voor de echte start al de eerste zweetdruppels parelen, dan ren je als nooit tevoren. Geniet van de vorm!
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Training