Training

10 redenen om te gaan trailrunnen

Door
Andrea van Lieshout
5 juli 2019
10 redenen om te gaan trailrunnen
Foto Rob Pauel
Een (fulltime) baan, een druk gezinsleven, nog even een studie er naast, je sociale netwerk en even facebook checken. Dagelijks worden we geleefd door alles om ons heen. Veelal leuk, gelukkig, maar wanneer heb je nu even echt tijd voor jezelf? Jouw moment om even helemaal in jezelf te keren en tot rust te komen voordat je weer door racet naar de volgende afspraak. Ik zet voor jou mijn 10 redenen op een rijtje waarom ik zo dol ben op trailrunning. Herkenbaar?

Tijd voor jezelf

Voor mij is trailrunning míjn momentje. Het liefst trek ik er in mijn uppie op uit. Rugzakje om, alle benodigde dingen mee en gewoon gaan. Waarheen? Geen idee. Ik volg mijn voeten. Als ik bij mij in de buurt in de bossen loop ken ik alle paadjes en bedenk ik ter plekke of ik links of rechts ga. Verdwalen kan ik er niet. Ondertussen verdwijnen zorgen naar de achtergrond, ontstress ik, ben ik lekker buiten in de natuur, doe wat vitamine D of weerstand op en voel me helemaal gelukkig met de endorfine stofjes die vrij komen. Thuis gekomen kan ik de hele wereld aan.

Eén zijn met jezelf

Trailrunnen is voor mij ook luisteren naar mijn lichaam. De ene keer loop ik nu eenmaal makkelijker dan de andere keer. Ik voel precies aan of ik een drukke week achter de rug heb en het daarom niet vanzelf gaat, of dat ik lekker fit ben en als een wervelwind over de single tracks storm. Mijn lichaam is mijn graadmeter en laat me precies weten waar het behoefte aan heeft. Dat gevoel van één zijn met je lichaam vind ik vooral tijdens het trailrunnen, vrij in de natuur en all by myself.

Belasting

Hardlopen is een behoorlijk zware fysieke belasting. Bij iedere pas die je maakt krijgt je lichaam 3 keer het lichaamsgewicht te verwerken. Dat vraagt veel van de gewrichten, pezen en spieren. Hardlopen op een harde ondergrond (asfalt bijvoorbeeld) vergroot dit effect. Daarom is het helemaal niet verkeerd om zo nu en dan eens van die verharde wegen af te wijken en de zachtere bosgrond op te zoeken. De brede goed begaanbare paden zijn ook voor beginnende trailrunners goed te doen. Wil je meer uitdaging, zoek dan wat meer technische routes, met hoogteverschillen, boomwortelen, erosiegeulen, wellicht de bergen. Deze belasting dien je wel op te bouwen, maar een groot voordeel is dat trailrunning je algehele gestel versterkt, waardoor je ook je voordelen hebt als je veel op de weg loopt.

Drukte ontwijken

Nog een reden waarom ik graag alleen de trails op duik is omdat ik doordeweeks vooral heel veel mensen om me heen heb. En dat vind ik helemaal niet erg, leuk juist, maar ik heb er ook behoefte aan om op gezette tijden even helemaal alleen te zijn. Zodat ik mezelf nog kan horen denken. Even weg van de drukte. ?Ook de georganiseerde trailruns bieden een voordeel voor wie niet van massaliteit houdt: meestal wordt er een strikt deelnemersaantal toegelaten. Dit om te natuur niet te veel te belasten en de doorstroming op het parcours te kunnen garanderen. Zo heb je soms het idee alleen op de wereld te zijn, zoekend naar je route middels de lintjes die langs de route hangen.

Tijd is van ondergeschikt belang

Het leuke van georganiseerde trailruns is dat tijd hierbij van ondergeschikt belang is. Ok, er zijn altijd trailrunners die hard lopen en voor een overwinning gaan, maar over het algemeen doet je tijd er niet toe. Zo kun je heerlijk van alles om je heen genieten en de omgeving in je opzuigen, nieuwe herinneringen maken en medetrailrunners ontmoeten. Vooral tijdens de verzorgingsposten, die vaak enorm goed zijn ingericht met allerlei soorten drink en snacks, is het altijd gezellig en ik neem er ook altijd uitgebreid de tijd om bij te tanken. Tijd doet er namelijk niet toe. Ik loop zelden in het rood tijdens een trailrun, heel wat anders dan tijdens een weg- of baanwedstrijd, waar het wedstrijdelement toch wel duidelijker aanwezig is.

Sfeer

Om maar nog niet te spreken van de sfeer tijdens de trailruns! Want een trailrun is gewoon een feestje. Iedereen is relaxt, de vrijwilligers maken van iedere verzorgingspost een welkome oase, je onstresst vanzelf als je op het startterrein rondloopt. Nu heb ik in de jaren dat ik aan hardlopen doe heel wat wedstrijden, trailruns, obstacleruns en baanwedstrijden gelopen, maar nergens is de sfeer zo goed als tijdens trailruns. Believe me!

Sportief zonder druk

Nog een leuk element aan trailrunnen is dat je lekker sportief bezig bent zonder druk te ervaren. Je kunt zelf lekker de hort op gaan of een georganiseerde trailrun lopen, maar waar je ook loopt, je loopt voor jezelf. Als ik voor mezelf het bos in ga weet ik vantevoren zelden hoever ik ga lopen en hoe lang ik weg ben. Want als ik onderweg iets tegen kom, trap ik met gemak op de rem. Zo kan ik gerust 10 minuten naar een roedel reeën staan kijken, of naar een net geboren kalfje in een weide. Ik doe lekker wat ik wil. En dat stil zijn en de omgeving in me opzuigen doe ik ook gerust tijdens een georganiseerde trailrun. Vaak in een omgeving waar ik niet bekend ben, dus het nog leuker is om van alles te ontdekken. 

Lekker buiten zijn

Misschien nog wel de belangrijkste reden: gewoon lekker buiten zijn. Of het nu fantastisch mooi loopweer is, de zon ongenadig brandt, of het pijpenstelen regent, ieder type weer heeft zijn charme. Daarnaast is het fantastisch om de natuur ieder seizoen te zien veranderen. Zeker na een dag van binnen zitten op kantoor heb ik behoefte aan frisse lucht, beweging, rust om me heen en fluitende vogeltjes. En zoals eerder gezegd is buiten zijn ook hartstikke gezond. Onder invloed van UV-straling maakt je lichaam vitamine D aan (smeer je wel in bij langdurige blootstelling aan de zon). En die regenbui is zo slecht nog niet. Je lichaam even uitdagen zorgt voor een verbeterde weerstand.

De rust van de natuur

Nergens kom ik zo tot rust als in de vrije natuur. Nu heb ik de mazzel dat ik beschik over een onwijs mooi bosgebied zo ongeveer in mijn achtertuin, waar ik reeën tegen kan komen, er nauwelijks andere bosgebruikers zijn, ik de leukste paadjes herontdek en het mooiste afwisselende gebied van heide, bos, zandvlaktes, weidevelden, etc. binnen handbereik heb. Zo heb ik ook een vast uitzichtpuntje. Iedere keer als ik daar langs kom, móet ik gewoon even zitten en genieten. Mijn manier om tot rust te komen.

See you at the trails!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Dirk Rombouts
  Kan ik helemaal beamen , 's morgens vroeg rugzakje met wat snacks waterzak en al het andere wat je zoal bij hebt om te trailen omdoen en weg wezen voor een uurtje of vier . Hoeft niet snel te zijn , gewoon genieten ,je komt als herboren terug thuis en ik heb nooit de indruk dat ik een uurtje of vier gelopen heb . Het is oo zo snel voorbij maar ook oo zo leuk . Zolang mijn beentjes mee willen , zullen ze blijven lopen . Dirk 59 jaar
  Reactie geplaatst op 07/07/19 om 09:48 uur
 • Arjan
  Wat een leuk en enthousiast verhaal, krijg gelijk weer zin om bij ons in de Waterleidingduinen te gaan lopen ????????
  Reactie geplaatst op 08/07/18 om 09:18 uur

Loopkalender

18
september