X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
Training

5 manieren om van iedere trailrun een succes te maken!

Door
Andrea van Lieshout
29 oktober 2018 06:00
5 manieren om van iedere trailrun een succes te maken!
Foto Barbera Kerkhof
We lopen trailruns, omdat we het leuk vinden. Maar niet altijd verloopt een trailrun zo vlekkeloos als dat we voor ogen hadden. Toch stiekem een tegenvallende tijd, het parcours is zwaarder dan verwacht, er wordt een stukje fout gelopen, of het weer gooit roet in jouw geplande zonnige trailrun. Met deze vijf tips, maar je van iedere trailrun een succes!

1.Neem veel te veel mee

Ok, klinkt  misschien een beetje vreemd, want je wilt natuurlijk zo licht mogelijk bepakt over het parcours en daarom wil je tijdens je trailrun alleen het hoognodige meenemen. Dit gaat voor mij met name op als ik moet reizen voor mijn trailrun en ik de omgeving en lokale omstandigheden niet goed ken. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer en zeker in de bergen kan het weer zo omslaan. Daarnaast bestaat er altijd de mogelijkheid dat je kunt verdwalen, of dat je in het donker komt te lopen (route bleek toch wat langer en lastiger dan vooraf gedacht). Ik naam dan ook altijd veel te veel mee als ik ga trailen. Niet zo zeer in mijn rugzakje, maar wel naar de startlocatie. Ik kan dan ter plekke bepalen wat ik aan extra materialen (lampje, jasje, stokken, etc.) of voeding (gelletjes, vast voedsel, hoeveelheid water) mee neem. 

2.Geniet

Een trailrun is misschien best wel spannend. Een onbekende omgeving, klimwerk, een langere afstand dan je gewend bent, minder duidelijke afgezette route dan tijdens wegwedstrijden, niet helemaal de gewenste weersomstandigheden, etc. Maar weet je nog de reden waarom je je voor deze trail hebt aangemeld? Voor mij staat genieten met stip op 1! Tijd is ondergeschikt, de sfeer is fantastisch en de route voert je dwars door de mooie natuur. Niets staat je in de weg om hier met volle teugen van te genieten, alleen jijzelf hebt hier invloed op. Ok, eerlijk toegegeven: soms loop ik ook met een baalgezicht. Pijntjes waarvan ik ze niet verwacht had, of een stortbui die het verwachte mooie uitzicht in het dal volledig verpest. Tot ik me bedenk waaróm ik dit ook al weer doe. Omdat ik het leuk vind.

3.Explore!

Of ik nu een trailrun voor het eerst loop, of voor het zoveelste jaar aan de start sta: iedere trailrun ontdek ik weer nieuwe dingen. Ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd en als ik even niet op de ondergrond hoef te letten kijk ik constant om me heen. Op zoek naar ‘iets’. Of dat nu een volgend mooi uitzicht is, dieren(sporen) of mooie bloemen. Daarbij gebruik ik niet alleen mijn ogen, maar ook spits ik constant de oren en snuif ik alle luchtjes om me heen op. ?Zo’n ontdekkingstocht stopt vaak niet bij de finish. Zeker als ik een stukje moet reizen voor een trailrun plak ik er vaak één of meer dagen aan vast om dat vrije gevoel nog even wat langer vast te kunnen houden en ook de omgeving buiten de trailrun om te ontdekken. Bijtanken in een fijn restaurantje, nakletsen in een bungaloowtje met trailmaatjes, maar vooral even een ‘lekker weg’ gevoel, zodat ik thuis weer opgeladen ben voor een volgende werkweek.

4.Beloning

Een trailrun is niet zo maar even een sportieve aangelegenheid. De vaak langere afstanden en hoogtemeters zijn een serieuze inspanning voor je lichaam. Niet alleen de trail zelf, maar ook de voorbereiding vragen behoorlijk wat van je mentale en fysieke gestel. Je let op je voeding, voldoende slaap, geen/minder alcohol, etc.  Zo’n prestatie mag best beloond worden. Echt niet erg om ’s avonds lekker frieten met ijs toe te eten  of eindelijk eens dat gave sportjasje of andere beloning aan te schaffen die je jezelf in het vooruitzicht hebt gesteld.

Dichtbij

Je hoeft helemaal niet ver te reizen om te kunnen trailrunnen. Nederland kent genoeg mooie plekjes en zelfs je eigen achtertuin biedt vast mogelijkheden om de onverharde paden op te zoeken. Wijk eens af van je standaardrondje en banjer dwars door de weilanden over een klompenpad  of zoek een (wandel)route in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer  of Natuurmonumenten  . Of ga juist een het bos is als het regent en stamp door de modder. Verandering van spijs doet eten. Wist je trouwens dat een beetje afzien ook motiverend kan werken? Heerlijk om na een ijzig koude en natte trail lekker onder een warme douche te stappen. Naderhand overheerst de euforie: dat heb je toch mooi maar even gedaan! Met de herfst en winter in aantocht genoeg momenten om jezelf eens te testen!

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • driessens Eddy
  Met wat soort schoenen loopt U?
  Reactie geplaatst op 03/11/17 om 08:15 uur
 • Leo Harreman
  Ben benieuwd ga zaterdag m'n eerste trial run doen in Rockanje ,met informatie vooraf en koffie met gebak na afloop ,mooie start niet dan !
  Reactie geplaatst op 02/11/17 om 19:46 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei