Training

Eerste hulp bij natte schoenen

Door
Andrea van Lieshout
15 januari 2019 00:00
Eerste hulp bij natte schoenen
De herfst is zo mogelijk het leukste seizoen om te trailrunnen. Maar het is ook vaak nat. Onder het bladerdek zie je die waterpoelen niet, soms moet je toch echt even dat riviertje doorwaden en ook regen kan er voor zorgen dat je doorweekt tot op je kleine teen thuis komt. Om van die natte schoenen nog maar niet te spreken. Hoe krijg je je trouwe metgezellen op tijd weer droog voor je volgende avontuur?

Schoenen drogen

Eigenlijk is het drogen van je schoenen kinderlijk eenvoudig. Je hoeft namelijk nauwelijks iets te doen. Haal de binnenzooltjes eruit en leg die in huis plat te drogen. Gewoon bij kamertemperatuur. Voor de schoenen pak ja een oude krant en prop die in de schoenen. Ook hier geldt om de schoenen bij kamertemperatuur te laten drogen. Zijn je schoenen echt doorweekt, dan kun je regelmatig de krantenproppen verversen. Het krantenpapier neemt namelijk vocht op en dat versnelt het droogproces. Daarnaast zorgen de proppen er voor dat de schoenen in hun originele vorm blijven staan en het bovenwerk niet ingedeukt opdroogt en daarmee drukplekken kan veroorzaken.

Geen schoentje zetten

?Ook al is het bijna Sinterklaas, beter zet je je te drogen loopschoenen niet bij de kachel of op de verwarming om ze lekker snel te laten drogen. Klinkt wel aanlokkelijk om met je voeten in een paar warme, droge hardloopschoenen te schuiven, maar je doet je schoenen er geenszins plezier mee. Het materiaal droogt uit. Zowel de zool, de lijmlagen als je lekkere zachte binnenvoering van de schoen ondergaan een gedaanteverandering als je ze met hitte laat drogen. Daarbij komt het ook de levensduur van je schoenen niet ten goede. Het kan een negatieve invloed hebben op demping, de zool en de algehele kwaliteit van de schoen.

No go!

Kan ik mijn schoenen wassen in de wasmachine? 
Een vraag die vaak wordt gesteld, maar het is niet aan te raden. Zijn je schoenen echt heel erg vies, maak ze dan schoon met een borsteltje en lauw water. Dompel ze liever niet helemaal onder in het water en laat ze dus ook niet even staan weken. Probeer wasmiddelen zo veel mogelijk te vermijden, want net als warmte (heet water, kachel, zon, etc.) heeft dat een negatieve werking op de kwaliteit van de schoenen. En drogen in de droger? Het moge duidelijk zijn dat je dat echt beter kunt laten, tenzij je heel graag nieuwe schoenen wilt hebben…

?Zwaar geschut nodig?

De ene natte schoen is de andere niet. Hoe zijn jouw schoenen doorweekt geraakt? Heb je door de branding op het strand gelopen, of hebben je schoenen een paar koeienvlaaien in een zompig weiland van dichtbij gezien? Ook bedacht dat onze regen nog steeds een bepaalde zuurtegraad bevat? Door bepaalde ‘vochtige omstandigheden’ kan er ook nog eens naar luchtje aan je schoenen komen te hangen, om over de invloed van bacteriën, zout water, etc. nog maar niet te spreken. In zulke gevallen heb je toch wat zwaarder geschut nodig en is het toch noodzakelijk je schoenen even een badje te geven met een niet-agressief schoonmaakmiddeltje, of schoon te spuiten met de tuinslang.

Back up

Gatver… Wil je de volgende dag weer lekker gaan hardlopen, zijn je schoenen nog niet droog! Het is geen overbodige luxe om een tweede paar trail- of loopschoenen in je bezit te hebben. Niet alleen heb je dan als nog een droog paar schoenen, maar je geeft je schoenen met het afwisselen ook de kans om even goed te luchten en het verlengt de levensduur van je schoenen. Daarnaast is het afwisselen van schoenen ook goed ter voorkoming van een eenzijdige belasting van je lichaam. 

See you at the trails!

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Enric
  Moderne hardloopschoenen veranderen niet van vorm tijdens het afdrogen, dat was een ding met de ouderwetse leren schoenen maar niet met kunststof. Dus, tenzij je met je vintage Onitsuka Tigers loopt hoef je helemaal geen kranten in te stoppen. Ik hang ze gewoon met de normale was op (en ik gooi ze ook in de wasmachine, hoor). Onder de radiator kan ook prima. Ik heb er geen paar schoenen onder de 1000 km en ben in 10 jaar hardlopen nooit geblesseerd geweest. ;)
  Reactie geplaatst op 16/01/19 om 14:25 uur
 • A.J.M. van Erp
  Als je een artikel herplaatst moet je wel op de inhoud letten: eind januari schrijven dat het bijna sinterklaas is....
  Reactie geplaatst op 01/02/18 om 00:24 uur
 • Bas
  Alles wat hier geschreven word gaat over de schoenen en het behoud er van maar niet over de voeten die er in steken en die ook nat worden. Deze tips kunnen ook over "gewone" schoenen gaan. Ik verwacht een artikel waarbij er naar het complete verhaal word gekeken, schoenen, protectie (overschoenen) sokken en voeten.
  Reactie geplaatst op 31/01/18 om 10:29 uur
 • RenDik
  Ik gebruik douchegel als zeep
  Reactie geplaatst op 24/11/15 om 12:56 uur
 • Rob
  Hey, tijdens de oversteek tijdens de Trail des Fantomes... Leuk mezelf terug te zien. Wat was dat lekker om even een paar natte voeten te hebben... foto-credits: Jan Lucas
  Reactie geplaatst op 24/11/15 om 09:49 uur
 • Astr1d
  Je mag je schoenen bij het schoonmaken niet onderdompelen, maar je mag wel tot je enkels door het water lopen? What's the difference?
  Reactie geplaatst op 24/11/15 om 09:01 uur

Loopkalender

23
juli