Training

Je eerste trailrun

Door
Andrea van Lieshout
27 april 2019 00:00
Je eerste trailrun
Je bent er over uit. Je wilt mee gaan doen aan een trailrun. Je allereerste! Je houdt van de natuur, je loopt graag langere afstanden, bent niet vies van wat hoogteverschil en modder, maar bovenal wil je gewoon genieten van het hardlopen met een lading gelijkgestemden. Grote kans dat als je eenmaal een trailrun hebt gelopen, je finaal verkocht bent. Want trailrunning is gaaf, mooi, leuk, uitdagend, ontspannend en heerlijk en… ik kan nog wel even doorgaan. Maar hoe moet je nu kiezen tussen al die gave trailruns, op mooie (buitenlandse) locaties? En welke is nu geschikt voor jou?

To trail or…

Kenmerkend is dat voor de meeste deelnemers tijd en klassering van ondergeschikt belang zijn. Daarentegen is juist de belevenis, het lopen in de prachtige natuur zonder enige druk van buitenaf en het jezelf uitdagen om iets nieuws te ervaren, leidend. In tegenstelling tot wedstrijden op de weg gaan trailruns voornamelijk over onverharde paden (minstens 80%) en bestaat het parcours uit een enkele ronde (dus geen meerdere rondjes). Vaak bestaat de route uit single tracks, smalle paadjes waar je niet naast elkaar kunt lopen. Dit is één van de redenen dat een organisatie een maximum aantal deelnemers toelaat tot de trailrun. Een andere reden dat trailruns vaak wat kleinschaliger zijn dan wegwedstrijden is de belasting voor de natuur.

Soorten trailruns

Trailruns zijn er in vele soorten en maten. Vaak zijn dit niet de ‘standaard’ afstanden die we van de wegwedstrijden kennen. Een 20 of 30 kilometer is heel gewoon en de meest populaire afstand. Afstanden boven de officiële marathonafstand (42,195 meter) worden ultratrails genoemd. Zelf heb ik vorig jaar kennis gemaakt met etappe trails: een meerdaags event waarbij je meerdere trailruns van diverse afstanden aflegt. ?Waar je je niet in moet vergissen is dat trailruns, ondanks dat ze veel relaxter zijn en tijd meestal van ondergeschikt belang is, vaak wel veel zwaarder zijn. Ploeteren door mul zand, heuvels (of bergen) op en af, je weg zoeken op smalle singletracks, door het water, veel bochtjes, ongelijke ondergrond, etc. Het vraagt veel van je conditie, coördinatie, balans en spierkracht.

Tip: kies een afstand die je in je trainingen in ieder geval al een peer keer af kunt leggen. Hou er rekening mee dat je over een trailkilometer langer doet dan over een wegkilometer en deze ook zwaarder is. Niet alleen tijdens het lopen, maar ook voor je herstel nadien.

Onderwerpen aan de natuur

Niet alleen de afstand is bepalend voor wat voor jou de beste eerste trailrun is. De natuur bepaalt alles tijdens een trail. De omgeving kan nog wel eens veel belangrijker zijn dan afstand. In Nederland hebben we niet zo heel veel te maken met hoogteverschillen, maar als je al bij onze zuiderburen op bezoek gaat kun je zo maar eens boven aan een flink steile afdaling in de Ardennen staan, of onderaan die rotspartij jezelf afvragen hoe je in godsnaam boven komt… Dan heb ik het nog niet eens over de ‘echte bergen’. Als beginnend trailrunner heb je daar weinig te zoeken.

Ook de natuur is van invloed op de zwaarte van de trail. De kans op snel veranderende weersomstandigheden, een lager looptempo, het op jezelf aangewezen zijn, vraagt meer van je dan tijdens een wegwedstrijd, waar ook nog eens meer voorzieningen zijn dan tijdens een trail.

Tip: laat je dus niet verrassen en zoek van te voren uit wat de (weers)omstandigheden ter plekke zijn en wat  het hoogteprofiel is van de trail waar je je oog op hebt laten vallen (zeker als deze in het buitenland is). Ga ook eens op zoek naar filmpjes en raceverslagen van de trail en kijk wat je nog meer kunt ontdekken. Verzorging onderweg

‘Water, water!!” Wie regelmatig aan wegwedstrijden mee doet houdt zijn hand al klaar om een bekertje te grijpen, maar…. he… geen bekertje water? Wat is dat nou? De verzorging tijdens trailruns steekt iets anders in elkaar dan je waarschijnlijk gewend bent. ?
Ook hier geldt weer: de ene trail is de andere niet. Zo zijn er trails waarbij je helemaal geen verzorging onderweg hebt. Je bent dan volledig op jezelf aangewezen en dient je drinken en voeding zelf mee te nemen. Daarom loopt iedereen ook met een rugzakje. Daarnaast zijn er trails waarbij de verzorgingsposten bijna lijken op veldkeukens (en dat zijn de leukste). Niemand die hier een bekertje weggrist, half over zich heen stort en van zich afsmijt, maar iedereen blijft even hangen om bij te tanken. Niet alleen met drinken in diverse vormen, maar ook met een veelheid aan zoute koekjes, winegums, energiebars, cake, chips, chocola, etc. Alles waar je maar snel energie van in je donder krijgt. 

Ongeschreven regel (al mag die van mij als deelnemersvoorwaarde worden opgenomen): je laat geen afval in de natuur achter. Je bekertje laat je dus netjes achter bij de drinkpost. Waarschijnlijk recyclen ze die (lees: gebruiken ze opnieuw). Het kan ook gebeuren dat er geen bekers zijn en je die zelf mee moet nemen. Hier heb je heel handige exemplaren van die geen ruimte innemen en niets wegen 

Tip: check van te voren of je zelf al je eten en drinken mee moet nemen. Zo ja, oefen hier dan ook mee in je trainingen. Een rugzakje met 1,5 liter water in de waterzak en wat andere spulletjes op je rug loopt heel anders. Zijn er verzorgingsposten? Check dan of je zelf een bekertje mee moet nemen.

Wordt geen meeloper

Trailrunning is enorm in opkomst. Via social media kunnen we die gave avonturen op de voet volgen en denken dan maar 1 ding: "Dat wil ik ook!”. Een betere vraag is: "Kan ik dat ook?” Ik zie, niet alleen in trailrunning, dat mensen de lat veel te hoog leggen en zonder enige ervaring, weinig training en al helemaal geen specifieke training, zonder enig besef van wat trailrunning is, aan de start staan van een trailrun. Om er vervolgens gedesillusioneerd achter te moeten komen dat die 30 kilometer echt veel te ver was, of dat je toch echt niet had gedacht dat de Ardennen zulke steile klimmen en afdalingen zo hebben. 

Tip: Bezint eer ge begint. Kies de trail die bij JOUW past, niet bij sterke verhalen. Zo zul je zelf langer genieten van jouw microadventure dan je directe omgeving die een jaar later nog precies weet hoe je over de finish kwam. 

Looptip van de redactie: Smokkelaarstrail op 22 september 2019


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Peter
  Heel goede introductie tot trail running! Bij m'n eerste trail, stootte ik op deze 5 mythes: KLIK
  Reactie geplaatst op 28/04/19 om 07:30 uur
 • Marc Bijsterbosch
  Hoi Andrea, Wat een leuk geschreven artikel. Bedankt voor de tips! Bestaan er ook een soort loopschema’s voor trailrunning? Of andere soort oefeningen? Groeten, Marc
  Reactie geplaatst op 07/01/18 om 13:18 uur
 • Gregor
  op 28 mei loop / stap ik mijn eerste trail (Grand Trail des Lacs et Chateaux : KLIK Ik ben nooit een loper geweest (wel lange afstanden Nordic wandelen). Ben nu sinds februari aan trainen (2x uurtje in de week + in weekend opbouwend telkens 15 minuten langer. (vandaag dus 1u45) joggen op afwisselend parcours (bos, hellingen,afdalingen,...) waarbij hellingen doorgaans met de NW-poles worden genomen in marstempo. Heeft iemand nog tips voor mij, herrinneringen aan zijn eerste trail?
  Reactie geplaatst op 27/03/16 om 10:14 uur
 • Moniek
  Tijdens vakantie op Gran Canaria aan een night trail run meegedaan in Santa Maria de Guia. 17km over en door de bergen,. Echt een aanrader en prachtig om de duisternis te zien invallen terwijl je bovenop berg loopt. (( met hoofdlamp). Carrera Nocturna Ciudad de Guia, eerste zaterdag van augustus.
  Reactie geplaatst op 12/08/15 om 10:26 uur
 • kees van der heul
  ik heb vorige week voor de eerste keer een trail gedaan,de swissalpine in davos,30km bij de mannen.met mijn 64 jaar was ik mooi 4 de. het was een geweldige ervaring.
  Reactie geplaatst op 30/07/15 om 14:05 uur
 • harrie kramer
  Lijkt mij een geweldige uitdaging
  Reactie geplaatst op 27/07/15 om 13:10 uur

Loopkalender

18
juli