Trainen op carbonschoenen, is dat nu wel een goed idee?

Trainen op carbonschoenen, is dat nu wel een goed idee?

Trainen op je carbonschoenen is zonde! Daarvoor zijn ze te duur en gaan ze te kort mee. Toch? Je herstelt wel lekkerder van een training op van die sloffen met veel schuim eronder. Wat is wijsheid?

Ze mogen je dan helpen een stuk van je persoonlijke records af te lopen, ze zijn ook peperduur, terwijl je er minder kilometers op kunt maken dan op je oude, vertrouwde trainingsschoenen. Trainen op supersnelle carbonschoenen voelt dan ook niet erg economisch en – niet onbelangrijk – is het niet beter om de ‘schoenenbonus’, die seconden of minuten dat je ze je sneller maken, pas te verzilveren op de dag van je wedstrijd?

Schoenenrevolutie

Trainen op je wedstrijdschoenen was iets dat je als hardloper tot een paar jaar geleden sowieso tot een minimum wilde beperken. Je deed er af en toe eens een snelle training op, maar heel veel kilometers wilde je niet maken op die keiharde stappers met nauwelijks demping en een minieme drop (het hoogteverschil tussen de zool onder je hiel en die onder de voorvoet). Dat was namelijk nogal een aanslag op je voeten en onderbenen.

Maar sinds Nike in 2017 de revolutie in schoenenland ontketende met de lancering van de Nike Zoom Vaporfly 4%, een schoen met een flinke hoeveelheid demping, een carbonplaat in de zool en een drop van maar liefst 10 mm. Zo’n beetje alles wat de oude wedstrijdschoenen niet hadden. Wat er vervolgens gebeurde, is geschiedenis. Alle andere schoenfabrikanten wisten niet hoe snel ze hun eigen ‘supershoe’ op de markt moesten brengen. Daar zijn Nike’s aartsrivalen adidas en Asics inmiddels prima in geslaagd. En ook merken als Brooks, New Balance, Saucony, Mizuno en Puma of relatieve nieuwkomers als Hoka, On en Altra doen al een tijdje volop mee aan de carbon-race.

Trainen op je superschoenen

De carbonschoen met z’n dikke zolen is zo goed als ingeburgerd onder prestatielopers en wordt al lang niet meer gezien als een extravagantie die is voorbehouden aan de profes. Voeg daarbij de toegenomen concurrentie en het feit dat je tegenwoordig ook wel eens een ouder model superschoen voor een lagere prijs op de kop kunt tikken, en trainen op zo’n snelle schoen is steeds meer een optie. Veel profs doen inmiddels al hun trainingen op superschoenen, van lange duurloop tot korte tempo’s. Zelfs voor de langzamere lange duurlopen wordt gekozen voor carbonschoenen, vanwege de enorme demping in die schoenen. Dat scheelt fors in het herstel. Ook niet zo gek dat de profs minder zuinig met hun carbonschoenen omspringen, die krijgen ze immers van hun sponsor.

Laten we de kosten van de schoen en hoe lang je er daarom mee wilt doen even loslaten. Is het goed om altijd op je snelle carbonschoenen te rennen? Het lijkt erop dat de spieren en pezen in je benen die extra demping fijn vinden, waardoor die inderdaad sneller herstellen na trainingen op carbonschoenen. Maar de stijfheid in de zool die wordt veroorzaakt door de carbonplaat en die je dat extraatje geeft bij de afzet, heeft ook een belastend effect. Afhankelijke van de schoen waar je op loopt en jouw anatomie, moet die spanning ergens worden opgevangen. Bij sommige hardlopers die veel op carbon lopen, resulteerde dat in pijnlijke achillespezen en bij andere leidde het tot irritatie in de voetboog.

Extraatje achter de hand

Dan hebben we het nog niet gehad over de het psychologisch effect. Het is toch wel heel lekker om het gevoel te hebben dat je het harde werk verricht op minder snelle schoenen, zodat je kunt denken ‘als ik tijdens mijn race nu ook nog die snelle schoenen aantrek, vlieg ik helemaal!’.

Wat is nu beter? Ons antwoord is: afwisseling. Altijd op dezelfde schoenen trainen en op dezelfde ondergrond geeft steeds dezelfde belasting. Zorg dat je daarin afwisselt zodat je spieren, pezen en gewrichten steeds op een iets andere manier belast en dus sterker maakt. Dat is niet alleen beter voor je lijf, afwisseling is ook nog eens leuker.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 • Wilmar

  Van mij mogen de carbonschoenen achter het polyurethaan zwempak aan. De ‘snelle schoenen’ leveren nu de prestatie, niet de sporter. Daarom is het naar mijn mening legale mechanische doping. Daarbij wordt je uitgenodigd om met gestrekt ipv gebogen been te landen op je hiel, wat met 6000 klappen per uur je gewrichten sloopt. Die zijn tenslotte niet gemaakt als schok absorbers.

 • Otto

  Eens met laatste varieer je schoenen!
  Laten de schoenfabrieken de schoenen duurzamer maken.

 • Peter van Leeuwen

  Vraag aan Hans & Ron. Wat is de impact op je Critical Power en het lopen op vermogen als je niet altijd op je carbonschoenen loopt?

  • John Eising

   Hi Peter, die vraag heb ik eigenlijk ook. Wat is de impact op je vermogen met verschillende schoenen? Ik merk overigens wel dat ik met de Nike Vaporfly makkelijker een hoog vermogen kan lopen, dan bijvoorbeeld de Hoka Carbon X2. Maar dát is onderbuikgevoel Ik heb hier geen gewogen data van. Maar… ik vind het wel een heel mooi onderwerp om te onderzoeken. De komende weken zal ik eens wat vergelijkend warenonderzoek doen op verschillende schoenen en hier over schrijven op ProRun.

 • Albert Posthumus

  Ik loop mijn meeste kilometers nog steeds op mijn Luna Sandals Oso Flaco
  Marathons tot nu toe op de Alphafly Next %
  En nu test ik de Edge+ en Sky+ uit
  Door bijna altijd op Luna Sandals te lopen heb ik,?door het gebrek aan demping hiervan en de soepelheid van de dunne zool, sterke voeten ontwikkeld. Maar voor marathons en halve marathons kies ik nu toch voor Carbon en demping.
  Wel koop ik ieder jaar een paar nieuwe Luna Sandals ( loop inmiddels op mijn 8e paar)

 • Bierset Patrick

  Beste,

  Wat ik hier lees, ‘vanwege de enorme demping in die schoenen’ dat scheelt fors in het herstel. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs over. Het tegendeel komt meer en meer in opspraak, het is maar wat je wil geloven, de fabrikant Nike, Adidas,..MOET verkopen.

 • Peter

  Als ik mijn schokbelasting wil verminderen dan zoek ik gewoon een paardenpad op in het Kralingsebos of het lage Bergse Bos. Gewoon lekker onverhard, heerlijk. Met wat uitzoekwerk is er altijd wel een mogelijkhied om onverhard te lopen. Grasveld of weide.

 • Geert Dekker

  Van carbonschoenen worden je voetspieren en -pezen nog slapper dan ze door al die dikke zolen en steeds overmatiger demping van ‘gewone’ schoenen al waren. De rest van je lijf moet dat werk overnemen en dus krijg je daar extra pijntjes. En intussen laat je de potentie van je voeten links liggen. Wil je je leven lang lekker blijven hardlopen, dan ga je juist de andere kant op: blote voeten (of wat daar het dichtst bij in de buurt komt).

  • Leo

   En ook hier is 0 wetenschappelijk bewijs voor.

   Wel of geen blessures hebben helemaal geen enkele relatie met al dan niet gekozen schoeisel.

   Lekker lopen op de manier die je zelf lekker vind, maar ga niet het evangelie verkondigen. Geloof is altijd gebaseerd op verzinsels.

   • Paul Markus

    Het is heel eenvoudig wat schoenen betreft: ze moeten vooral goed zitten, niet te groot, en niet beknellend, en mogen geen pijn gaan doen na pakweg 15-20 km hardlopen. Lopen moet een plezier zijn, en vooral blessurevrij. Heb je eenmaal een paar schoenen gevonden die goed bevallen, dan zou ik daar bij blijven. Verder zijn er varianten met en zonder Carbon, waarbij Carbon zeker kan helpen in de wedstrijd (secondes per km). Maar het is je trainingsomvang, je kracht en je gewicht die het hem moeten doen.

  • Anoniem

   Dat vindt ikzelf een groot onzin.
   Ik lees dit slechte advies helaas vaker.
   Onze voeten zijn nooit ontwikkeld om op harde ondergronden te lopen.
   Tuurlijk kan je het proberen, ik ken enkele die dat hebben gedaan. En allemaal hebben ze het niet volgehouden. 1 daarvan loopt al een jaar bij de fysio met voetklachten.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training