Training

5 hersteltips voor na je training.

Door
Marc Gerlings
1 februari 2019 00:00
5 hersteltips voor  na je training.
Je hebt net de longen uit je lijf gelopen. En die loopmaatjes van je waren nog sneller ook. Als je nu niet goed ontspant blijf je misschien langer met die spierpijn zitten. 5 tips om meteen na een intensieve training goed te ontspannen. 

Dat is balen. Je traint stevig en toch word je voorbij gelopen. Die loopmaatjes, altijd gezellig, maar ze mogen best wat minder snel zijn. Je staat nog uit te hijgen van je training. Nu is het slim om goed te ontspannen zodat je makkelijk herstelt.

Langzamer dan de rest? Valt best mee!

Vind je het erg dat de anderen sneller waren? Dat valt allemaal wel mee. Meestal scheelt het niet enorm veel in tijd. Dat geeft je ook weer een prikkel om de volgende training wel mee te gaan in hun tempo. Het is allemaal relatief. Je hebt een prima training achter je en dat is winst. Kijk er positief tegenaan, dan ontspan en herstel je het snelst.

Gezelligheid

Zoek even de gezelligheid op. Ondertussen schud je je benen los, je draait je armen los en je doet een korte serie rekoefeningen. Die gezelligheid hoeft niet perse bij loopmaatjes te zijn. Het kan ook gewoon je gezin thuis zijn. Door de gezelligheid ben je mentaal al wat losser. Je zal zien dat de draai- en rekoefeningen die je doet veel makkelijker, soepeler aanvoelen.

Rek uit

Je bent al een uur klaar met de training. De cooling-down zit er al lang op. Je bent weer thuis. Je hebt het niet door maar ondertussen is je lichaam begonnen met het herstelwerk. Geef de cooling-down een kort vervolg, rek je eens goed uit. Flinke gaap erbij. Goed je handen omhoog en dan loslaten. Misschien moet je dat de eerste keer even bewust doen. De tweede en derde keer, je zal zien dat die gaap vanzelf komt. Je ontspant.

Handen in je zij

Adem wordt door sommigen gezien als voeding. Als hardloper is het heel fijn als je longen in goede conditie zijn. Je kunt door goed ademhalen ontspanning bereiken. Niet iedereen lukt dat meteen en daarom zijn daar trucjes voor. Je kunt de oefening staat of liggend doen. Zet je handen in je zij. Adem rustig tien tellen in, een paar seconden pauze en weer tien tellen uitademen. Doe je dit 3 keer dat lijkt de lucht om je heen op te klaren. Je hebt in ieder geval de spanning van je longen gehaald. Door de handen in je zij merk je dat je ademhaling helemaal tot onderin je torso voelt.

Grote bloedvaten

Je beenspieren hebben je al die trainingskilometers hard gewerkt. Geef ze nu de optimale doorbloeding. Je hebt je cooling-down al uren geleden gedaan. Voor je naar bed gaat, doe op je bed nog even de vlinder. Dit is een yoga houding. Het grote voordeel: je geeft ruimte aan de grote bloedvaten die vanuit je bekken naar je benen gaan. Hoe beter de doorstroming, hoe makkelijker je herstelt. De vlinder in 5 punten:

1 Ga zitten, rechtop
2 Zet je de onderkant van je voeten (blote voeten) tegen elkaar. 
3 Laat je knieƫn naar beneden zakken. Je voelt rek aan de binnenkant van je bovenbenen
4 Houd de lichte rek ongeveer 20 seconden vast
5 Haal de rek er even af, beweeg even wat met die benen en rek het nog een keer lichtjes. Je kunt, als je meer wilt rekken met je ellenbogen lichtjes tegen de binnenkant van de knie drukken

Wil je meer weten over hardlopen en yoga, volg dan de ProRun serie Bikram Yoga en lopen.

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc  Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
augustus