Het 14 kilometer schema: een kritische beschouwing

Door
Paul Oude Vrielink
8 december 2015 21:57
Het 14 kilometer schema: een kritische beschouwing
Shutterstock
Zoals in een vorig artikel door Maarten Faas toegelicht: het is mogelijk, het is bewezen. Een marathon kan met trainingen die niet langer dan 14 km zijn, worden uitgelopen. Ge zult nauwkeurig trainen, met hartslagmeter, en ge zult uitgerust en goed getraind aan de start verschijnen, en de marathon kunnen uitlopen.

Het is mogelijk. En: het is goed om bij sommige mensen tussen de oren te krijgen dat je niet altijd enorme hoeveelheden moet trainen om een marathon uit te kunnen lopen. Recreanten hoeven uiteraard geen 80+ kilometer per week te lopen om een marathon aan te kunnen!

Maar er zijn vragen: is het de beste benadering, is het verstandig, zijn er risico’s, zijn er doordachte toevoegingen mogelijk?

Deze vragen wil ik in dit artikel, beargumenteerd, beantwoorden.

Is het verstandig, zijn er risico’s 

Op het eerste gezicht lijkt het gek: 14 kilometer als langste afstand, om daarna een marathon van 42 kilometer te lopen. Ik zie geen problemen in het 14-kilometer schema zelf: het is doordacht opgebouwd, geleidelijk zwaarder, trainingen in de juiste intensiteiten, geen overbelastingen. 

Maar: ik zie de volgende risico’s tijdens de marathonbelasting zelf:

Pezen, spieren, gewrichten: ten eerste is er de belastbaarheid van spieren, pezen en gewrichten. Je doet opeens iets dat ver buiten je trainingsbelasting valt. De genoemde onderdelen zijn niet gewend om 3 of 4 uur achter elkaar honderd kilo gewicht per stap op te vangen. De lange duurlopen (die mits goed opgebouwd en rustig uitgevoerd niet overdreven belastend zijn) worden juist gebruikt om hieraan gewend te raken. Ook verloopt bijvoorbeeld de vetstofwisseling na ruim twee uur, anders dan in het eerste uur. 

Het hart: het hart is een spier. Als een spier te zwaar belast wordt, zijn er gevolgen zoals forse spierpijn. Als het hart zwaar belast wordt zonder gewend te zijn, is in het bloed te meten dat er hartspiercellen dood gaan. Dit is te meten aan de hand van stofjes zoals troponine in het bloed, een dag na de marathon. Er is onderzoek [1] gedaan naar de lengte en omvang van marathonvoorbereiding, versus optredende hartschade na een marathon. Uit dit onderzoek blijkt dat als je trainingsweken van minder dan 55 kilometer maakt, je beduidend meer hartschade direct na een marathon hebt dan wanneer je meer traint. Letterlijke tekst:

Temporary changes indicating heart stress occurred in marathon runners who trained less than 35 miles per week in the months before the event. However, these changes were milder or absent in those who ran more than 45 miles per week. The protection afforded by training was independent of age and gender.…. Our study does suggest that, to protect against elevations in cardiac biomarkers and echocardiographic evidence of cardiac dysfunction associated with endurance exercise, appropriate preparation is important.

De reden is dat door de langere trainingsweken (en langere duurlopen) je hart meer getraind is om lang achter elkaar hard te werken en dus minder schade oploopt. Deze schade is overigens wel omkeerbaar: na een week is er niets meer van te zien. 

De deelnemers: wellicht is het schema geen probleem voor jonge gezonde mensen. Maar de vraag is: wie gaat dit schema kiezen? Misschien kiezen minder fitte mensen, die de lange duurloop een probleem vinden, of die bij lange trainingen telkens geblesseerd raken, JUIST dit schema. En voor hen gelden in sterkere mate de genoemde zaken (hartschade, blessure tijdens marathon). 

Is het 14 kilometer schema beter dan andere schema’s?

Zoals geadverteerd: het 14k-schema is geschikt voor diegenen die geen zin in lange duurlopen hebben, niet veel tijd hebben, en toch een marathon willen lopen. 

Als je heel snel bent, prestatief bent ingesteld, een goede tijd op de marathon wilt lopen, genoeg tijd hebt om te trainen, en op zoek bent naar het best mogelijke schema, dan moet je iets anders zoeken. Dit wordt door de auteurs ook gezegd: het schema is niet bedoeld voor sub 3 uur lopers. Maar: er is ook een grote groep lopers die tussen 3.10 en 3.50 lopen, en die ook een snelle tijd willen lopen. Als ze weinig trainingstijd hebben en geen lange duurlopen willen doen, dan kunnen ze het 14k-schema proberen. Maar hun kansen op succes worden veel groter door een meer traditioneel schema te volgen. Het is, denk ik, niet goed om ze voor te houden dat ze met een 14k-schema meer succeskans hebben dan met een traditioneel schema.

Meer training per week, en langere trainingen per dag (zonder over je belastbaarheid te gaan), zorgt voor betere marathonprestaties. De bescheiden marathondoelstelling van het 14k-schema is te zien in de gebruikte marathontabel:
 


Theoretisch is echter een marathontijd van 4.7 maal de 10 km-tijd haalbaar. De marathontijd bij 40.51 zou dan ca 3.11 zijn, en bij 50.58 zou dit 3.58 zijn. Dit gaat niet lukken met het 14k-schema.

Varianten en toevoegingen
Het 14 kilometer-schema presenteert een schijnbare keuze: OF je loopt maximaal 14 kilometer duurlopen, OF je doet vijf duurlopen van 30 kilometer+. Of je bent een Revolutionair, Of je bent traditioneel. You’re in or you’re out! 

Maar besef dat tussen deze twee uitersten een enorm aantal varianten ligt, ik noem er een paar:
- Max 14k: weinig risico, mogelijk moeite met de hele marathon, minder kans op snelle tijd;
- Slechts enkele rustige duurlopen toevoegen zoals 18k en 26k: iets beter voorbereid, weinig extra tijdsinvestering, weinig risico op ‘teveel doen’’;
- Duurlopen opgebouwd tot een rustige dertig: 17-22-26-30: beter voorbereid, nog zonder overbelasting (rustig tempo);
- Duurlopen inclusief intensief lang: 17-20-24-27-30-24 intensief-21-30-26 intensief-21-32-20-marathon: veel rendement, toegegeven meer risico (maar hier spelen trainers die kunnen doseren een belangrijke rol), de mogelijkheid om je beste marathon te lopen
- Varianten met lange fietstrainingen en korte vrij intensieve duurlopen, etc etc, elk met hun eigen voor- en nadelen. Er zijn VELE VARIANTEN!

Twee mogelijke zinvolle toevoegingen aan het 14k-schema:
1. Om de kans op hartschade te verminderen: toch enkele weken opnemen met iets meer training, goed gemikt, ca. 3-6 weken voor de marathon, met daarin ook, als concessie, twee langere duurlopen (bijvoorbeeld 18 km 6 weken tevoren, 26 km 4 weken tevoren).
2. Gewenning aan lange duur / vetverbranding, en harttraining, zonder blessurerisico: enkele vrij intensieve fietstochten, bijvoorbeeld 50-70-80 km.

Goed…. Hopelijk hierbij achtergrondinformatie gegeven zodat lopers een beter geïnformeerde beslissing kunnen nemen. Mochten er dingen nog niet duidelijk zijn: stel vragen, ik geef direct antwoord.

Paul Oude Vrielink

Ps Je kunt gratis gebruik maken van onze Runlog Schema's 
Referenties:
[1] Neilan et al: Myocardial injury and ventricular dysfunction related to training levels among nonelite participants in the Boston marathon, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17101848
[2] Horowitz, Klein: Lipid metabolism during endurance exercise1,2,3.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jack van de Sande
  In het verleden heb ik dit ook eens gedaan, toch een redelijke marathon gelopen binnen de 3 uur. had wel redelijke ervaring met marathons in tempo van 15 á 16 km/uur. Als je basissnelheid hoger is dan het marathon tempo 1 á 2 km/uur dan is het goed mogelijk om een marathon te lopen met 14 kilometer training. Zou dit niet aanraden voor je eerste marathon. Loopstijl en gewicht tellen ook mee. Dus bij dit schema gevarieerd en snel trainen is mijn ervaring.
  Reactie geplaatst op 11/12/15 om 00:07 uur
 • Ype
  Juist vanwege de vele positieve reacties op dit schema heb ik het ook geprobeerd. Ik was net 2 weken bezig met de voorbereiding van een nieuwe marathon, dus moeiteloos overgestapt op 4 trainingen per week, inclusief vogeltjes kijken. Tijdgebrek was daarnaast de belangrijkste motivatie. Trainingsprogramma (op 2 weken na) compleet gevolgd en vol goede moed aan de marathon begonnen. Ging in het begin goed, maar na 17 km spierpijn in kuiten en daardoor gedwongen tempo moeten verlagen om kuiten heel te houden. Lag ik rond de halve (1h58m) nog op schema voor een (voor mijn doen normale) tijd rond de 4 uur, uiteindelijk gefinisht in 4h39m. Een lijdensweg, al vergoedde het parcours (Rostock) veel. Feedback aan de bedenkers van dit schema (je krijgt na inschrijven regelmatig mail over bijeenkomsten en lezingen die je bij kunt wonen) leverde geen enkele reactie op, vandaar dat ik hier mijn verhaal maar doe. Behalve de hierboven gegeven suggesties van Paul zijn misschien op bepaalde spiergroepen gerichte krachttrainingen (in mijn geval om de kuiten sterker te maken) ook een goede aanvulling om dit programma. (man-62)
  Reactie geplaatst op 10/12/15 om 17:45 uur
 • Hans Verbeek
  Bedankt voor het wijzen op varianten. Ik zat zelf te denken aan een paar duurlopen van 20+ km. als goede aanvulling op het 14 km. schema.
  Reactie geplaatst op 10/12/15 om 16:02 uur
 • Christel
  Paul, ik heb je een vraag gestuurd via je Facebook pagina per pb Gr Christel
  Reactie geplaatst op 09/12/15 om 15:58 uur
 • Paul Oude Vrielink
  Hallo Karel, Dat is een kort opgeschreven reeks duurlopen, het betekent: 12 weken duurlopen, met eerste vijf weken opbouwend van 17, 20, 24, 27, 30 kilometer rustig, daarna 24 km intensief (dit kan ook een halve marathon zijn of bijv 3x5 km vlot in een 24km duurloop), daarna weer twee weken met rustige 21 en 30 kmk, daarna 26 km intensief (bijv 25km wedstrijd of gewoon vlotte duurloop), daarna nog 21, 30, 20 km rustig en dan de marathon.
  Reactie geplaatst op 09/12/15 om 10:21 uur
 • karel uitterlinden
  Goede analyse denk ik. Vind alleen niet duidelijk wat je bedoelt met : \"Duurlopen inclusief intensief lang: 17-20-24-27-30-24 intensief-21-30-26 intensief-21-32-20-marathon\". Zijn dat drie weken, drie varianten?
  Reactie geplaatst op 09/12/15 om 09:38 uur

Loopkalender

22
oktober