Lange Intervaltraining

Intervaltraining zou iedere loper in zijn schema moeten opnemen. Wat zijn de voordelen?

Interval, welke loper werkt er niet mee. Een snelle afstand afgewisseld met een relatieve rustperiode maakt dat je sneller wordt. Dat is de algemene kennis die de meeste lopers er over hebben. Je kunt de interval langer maken maar dan daalt natuurlijk ook je snelheid. De kunst is het om de interval te gebruiken die past bij je wensen. Beter gezegd, de lengte die past bij je ambitie. Plan je wekelijks een snelle sessie in, kijk dan eens naar de lengte.

Waar doen we de intervaltraining eigenlijk voor? Voor meer snelheid. Dat klopt maar beter gezegd, het is voor het vergroten van je maximale vermogen: de VO2 max. Bij de interval loop je gedurende die tijd tegen de grens aan. Door in het grensgebied te trainen hoop je over die grens heen te gaan en daarmee je vermogen te verhogen. Als je er in autotaal tegenaan kijkt, je vergroot het slagvolume van de motor. Hoe groter je bent hoe harder je kunt lopen en daarmee zijn we terug op die verhoogde snelheid.

Techniek
Let bij intervaltraining op je techniek. Als een auto een slechte wegligging heeft zal dat grote slagvolume weinig doen. De concurrentie komt er makkelijk langs en is veel eerder bij de finish. De hardloper met veel extra, slingerende bewegingen verliest kostbare energie. Je intervaltraining zal goed verlopen maar je zet maar een deel om in echte snelheid. 

Besteed bij intervaltraining extra aandacht aan de core spieren die de krachten tussen boven- en onderlichaam bijsturen. Blijf rechtuit kijken met een redelijk stil hoofd. Ook al ben je na een aantal keren interval vermoeid, blijf je postuur corrigeren alsof je voor de eerste keer de interval loopt en je nog helemaal fris bent.

?Afweging
Voor veel lopers die graag lange wedstrijden lopen is de intervaltraining niet leuk. Hun talent ligt bij het duurvermogen. De snelheid is nodig, dat weten ze in het achterhoofd, maar liever trekken ze de schoenen aan voor een lange duurloop. Maar voor een echt goed resultaat heb je beide nodig. 

400 of langer?
Ben je iemand van de lange afstand? Kijk dan eens naar de intervalafstand die je gebruikt in je hardlooptrainingen. De meeste intervalprogramma’s hebben een lengte van 400 meter. De klassieke lengte van de atletiekbaan. Het is niet raar dat die intervallengte veel gelopen wordt omdat dit de training ondersteunt bij middellange atletieknummers.

400 meter is een mooie afstand maar als je je toelegt op een 10 kilometer op de weg, of een halve marathon, heb je er minder rendement van. 400 meter is voor die lopers een te kleine afstand. Je hebt een langere interval nodig om voor jouw ambitie er echt rendement uit te halen. 

Draai het om, kijk eerst naar het wedstrijdtempo. Waarschijnlijk ligt je maximale tempo bij een 10 kilometer of een halve marathon bij een tempo dat je op de 3 of de 5 kilometer zou lopen. De meeste trainers pakken een tempo voor een 3 kilometer omdat je daar voor de lange afstand tegen je VO2 max aanzit. Denk maar aan de zware steeple waar je atleten vaak over hun grens zie gaan.

Een sterke interval met maximaal rendement voor de lange afstand is een mix tussen intensiteit en intervalafstand. Dat hoeft niet die gouden 400 meter te zijn. Waarschijnlijk passen intervalafstanden van 500 tot 1200 meter beter bij je.

Langer dan een minuut
Denk aan de mix van intervalafstand, intensiteit en je ambitie op de weg. Als je dan een afstand vindt die past bij je en waarbij je de grens kunt opzoeken van je VO2max, kom je goed uit. De meeste lopers hebben ongeveer een minuut hardlopend nodig om bij dit maximum uit te komen. Als je je vermogen verder wilt vergroten moet je verder gaan dan die minuut.

Training, techniek en vermogen vallen dan op hun plek. Hopelijk kom je met je persoonlijke intervalafstand tot mooie resultaten. Wie weet, krijgen zelfs dan de diesels onder de hardlopers de smaak te pakken van de snelle intervaltrainingen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training