Vrouwen en (trail)schoenen

Haar schoenencollectie bestaat gemiddeld uit 15 paar. Schoenen voor elke gelegenheid. Ja, ik heb het over hardloopschoenen. Van die 15 paar zijn er 2 paar voor op de weg, de rest is voor op de trails.

Vrouwen en (trail)schoenen
Mijn schoenencollectie bestaat gemiddeld uit 15 paar. Schoenen voor elke gelegenheid. Ja, ik heb het over hardloopschoenen. Van die 15 paar zijn er 2 paar voor op de weg, de rest is voor op de trails. 

Om Marilyn Monroe maar eens aan te halen: ‘Give a girl the right shoes, and she can conquer the world.’ Ik neem jullie mee in de wondere wereld van de trailschoen. Overigens ook interessant voor boys.

Zomer- of winterbanden?
Heb je trailschoenen nodig als je gaat (starten met) trailrunnen? Die vraag beantwoorden is hetzelfde als de vraag beantwoorden of je zomer- of winterbanden onder de auto moet doen als je nu naar de wintersport gaat. De omstandigheden bepalen de noodzaak voor trailschoenen. Ga je een keertje hardlopen over een prachtig aanharkt stuk onverhard pad in Nederland dan is het prima te doen op reguliere wegschoenen, hoewel…

Zandhappen
Laten we dicht bij huis blijven. Wie kent het niet, dat je de schoenen moet legen na een rondje strand, duinen of ander mul zand? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt dat zand niet zozeer bij de enkel de schoen in als wel door de ‘upper’ (stof bovenop de schoen). Veel wegschoenen hebben ingebouwde airco. De stof ‘ademt’ flink door de grootte van de gaatjes in de stof. Dit is fijn want het voorkomt oververhitte voeten en zweet kan ook lekker verdampen. 

Zand wordt jouw grootste vriend vanwege die gaatjes. Het nestelt zich in jouw schoen en met een beetje pech zelfs tussen de lagen stof binnen in de schoen. De schoen wordt twee maten te klein en een deel van het zand laat zich met geen mogelijkheid meer verwijderen. De meeste trailschoenen hebben een fijnmazig ‘mesh’ (de stof met die gaten) waardoor ze nog steeds ademen maar geen fijn zand meer binnen laten.

Pipo schoenen
Blauwe teennagels vind ik prachtig, maar alleen door nagellak. In het begin van mijn trailrun carrière heb ik nogal wat teennagels verloren. Na een loopje voelden de tenen eerst wat gevoelig aan, toen werd het blauw en na een paar maanden vielen de nagels er af. ?Geen smakelijk praatje maar wel een wijze les: geef jouw tenen de ruimte. Mijn normale schoenen draag ik in maat 39, mijn wegschoenen maat 40 en mijn trailschoenen 40,5 of 40 2/3. Ik leef graag op grote voet! De ruimte die ik voorin de schoen heb, voorkomt dat ik bij het afrennen van een helling tegen de voorkant van mijn schoenen aanstoot. Een korte helling is niet zo’n punt, maar je zal maar een kilometers lange afdaling hebben in de bergen. 

Groene zeephelling
Toegegeven het is vrolijk vermaak. Social media staat vol met filmpjes met mensen die de meest vreemde buitelingen maken.  Afgelopen weekend vond de  Polar Bear Trail plaats. Het had gesneeuwd en het vroor. Hier ben je nergens op die heuvels zonder goed profiel. Een ogenschijnlijk onschuldig pad veranderd voor jouw gevoel in een groene zeephelling en je bent nergens meer. In de eerste echte down hill bij Teuven zat een stukje van nog geen twee meter waar iemand een flinke schuiver maakte. En het was ook heel erg glad. IJs, maar slecht zichtbaar door de bevroren modder. Daar helpt geen enkel profiel meer aan, op de kont op de grond en glijden naar beneden totdat er weer grip was. 

Grip, en daarmee veiligheid, is de belangrijkste reden om een goed profiel te kiezen. Op wegschoenen was alles bij de Polar Bear veranderd in een glijbaan. Met trailschoenen was het goed te doen. Overigens is het niet zo dat een goed profiel altijd voorkomt dat je uitglijdt. Hetzelfde als met winterbanden onder de auto. Je moet altijd jouw rijstijl (of in dit geval loopstijl) aanpassen aan de omstandigheden. 

Vierseizoenen?
Net zoals bij autobanden heb je bij trailschoenen ook de voor alles wat schoenen: de ATR variant. Dat is goed Nederlands voor All Terrain Running. Dat lijkt ideaal: dan ben je in 1 keer klaar voor alle soorten ondergrond. Eh, nee. Het is een beetje schipperen met zo’n ATR. Het neigt wat meer naar zomerband, maar onder niet al te heftige omstandigheden kan je er prima mee uit de voeten. Op zo’n ATR  heb ik de marathon van Leiden gelopen, maar net zo goed loop ik prettig in het bos en door de duinen. Bergentrails: ook harstikke goed te doen met de ATR. Maar modder? Vergeet het maar. Bij zeer natte omstandigheden, verergerd door hellingen, is zo’n ATR geen goed idee.

Een ezel stoot zich in het algemeen, wel vaker aan een steen

De meeste trailpaadjes zijn voorzien van allemaal ellende zoals boomwortels en stenen waar je flink jouw tenen tegen kunt stoten. Maar daar is iets op bedacht; de meeste trailschoenen hebben een wat steviger neus dan bijvoorbeeld de doorsnee wegschoen. Ach, het is me wel vaker gebeurd. Aan het begin van een trail ben ik nog fris en fruitig, ontwijk ik de stenen en boomwortels en til ik mijn voeten hoog genoeg op. Wat later in de race ga ik over op de zogenaamde trailshuffle: energiezuinig lopen en vooral de voeten niet hoger optillen dan strikt noodzakelijk. Een inschattingsfout is snel gemaakt; dan is zo’n kreukelzone voorin de schoen wel hartstikke fijn!

Door de bomen het bos zien ofwel: tips bij de keuze voor een trailschoen:
Waar train je? Is het zand, bos, wel of geen hellingen?

Wat is jouw traildoel? Ga je bijvoorbeeld buiten de zomer naar de Ardennen: wees dan voorbereid op een flinke bak modder. Je kiest dan eerder een grof profiel en wat hogere noppen. Ga je in de zomer naar de bergen? Wees dan voorbereid op een stenige (dus harde) ondergrond. Dan kies je bijvoorbeeld voor wat meer demping en bredere noppen die meer grip hebben bij natte stenige ondergrond.

Ben je een trailtoerist (recreatieve loper) of juist een snelle jelle (podiummateriaal)? De eerste is wellicht gebaad bij een meer comfortabele schoen met meer heeldrop en demping, de laatste zoekt wellicht meer een hele lichte minimalistische en reactieve schoen.

Laat je adviseren door mensen die het kunnen weten! In NL en BE zijn genoeg goede hardloopwinkels te vinden waar mensen werken die zelf ervaren trailrunner zijn. Zij hebben alle fouten al gemaakt en kunnen jou prima adviseren bij de keuze van een schoen.

En vooral: kies een schoen die lekker zit!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training