Wat is Critical Power (CP)?

Een nieuw begrip? Wat is het precies, wat kun je ermee en hoe je pas je het toe.

In dit artikel gaan we in op de vraag van een van onze lezers of hij zijn Critical Power (CP) opnieuw moet bepalen als hij zijn nieuwe Stryd met luchtweerstand gaat gebruiken. Deze vraag is een mooie aanleiding om eens nader in te gaan op de CP. De afkorting staat voor Critical Power.

Maar eerst geven wij antwoord op zijn vraag: hij hoeft de CP maar een beetje aan te passen.

Het vermogen van zijn menselijke motor is natuurlijk op zich niet gewijzigd door de nieuwe Stryd met Air Power. Wel werd eerder de loopwind niet meegerekend in het vermogen van de Stryd. Daarom is de nieuwe CP 2-3% hoger (bij 5:30-4:00/km).

Het begrip CP is afkomstig uit de wereld van vermogensmeters bij wielrennen en hardlopen. Het is het vermogen dat je een bepaalde duur kunt volhouden. Door deze definitie kan het nog wel eens verwarrend zijn. In de sportliteratuur kan dit het vermogen zijn dat je bijvoorbeeld 20 minuten (CP20), 45 minuten (CP45) of 60 minuten (CP60) kunt volhouden. Een CP60 is daarom qua wattage lager dan de CP45. En de CP45 is lager dan de CP20. Een hoger vermogen hou je immers korter vol. Die relatie hebben we al eens in een eerder artikel bij ProRun uitgelegd.

In onze artikelen en boeken Hardlopen met Power!, The Secret of Running en The Secret of Cycling hanteren gaat het om de CP60, het vermogen dat je precies een uur kunt volhouden. De CP60 is synoniem aan de begrippen ADV (Anaeroob DrempelVermogen) en FTP (Functional Treshold Power) die wij gebruiken. Bij het schrijven van dit artikel hadden we vragen aan Stryd. Het blijkt dat de bepalingsmethode van de CP in de software van Stryd tot een iets hogere vermogenswaarde leidt dan de ADV. Laten we het CPStryd noemen. Het verschil is niet heel groot. Het is qua orde van grootte vergelijkbaar met de loopwind, een paar procent.

Eerder hebben we bij ProRun het begrip ADV meer uitgebreid uitgelegd: De ADV is gedefinieerd als het vermogen dat je gedurende een uur vol kunt houden. ADV wordt uitgedrukt in Watt per kg lichaamsgewicht. Dit komt in de praktijk overeen met een inspanning, waarbij nog net geen accumulatie van lactaat (melkzuur) in je spieren gaat optreden.

De oude Stryd bepaalde het hardloopvermogen (CPStryd) als som van de loopweerstand (op asfalt c.q. atletiekbaan) en de klimweerstand (heuvelop en heuvelaf). Aan die som is met de nieuwe Stryd de werkelijke luchtweerstand (Air Power) toegevoegd (loopwind in combinatie met windje tegen). Hierdoor kan hij in een wedstrijd, prestatieloop of training nog beter zijn loopsnelheid c.q. tempo afstemmen op het vermogen waarmee hij wil lopen om een optimale prestatie neer te zetten.

Moet je nu meteen aan een nieuwe Stryd? Dat hoeft nu ook weer niet. Tot windkracht 3 is de invloed van de luchtweerstand nog beperkt. Maar niet verwaarloosbaar. Als je het precies wilt weten, heb je de Air Power versie, de Stryd v3, wel nodig.

AutoCP

De CPStryd kon en kan in Stryd PowerCenter ingeschat worden door een recente goede 5 km of 10 km tijd op te geven. Een andere optie die geboden wordt is een methode die gebaseerd is op het lopen van 2, 4 en 3 ronden op een 400 meter atletiekbaan. Zelf hanteren we de 10 minuten methode voor een goede inschatting. Sommige hardlopers vinden dit teveel gedoe. Dat is jammer. Want je haalt niet alles uit de Stryd als je de Critical Power Test niet of niet goed doet.

Daarom heeft Stryd onlangs voor alle versies van haar hardloopvermogensmeters een nieuwe optie geïntroduceerd, de AutoCP. Het komt erop neer dat de Stryd op basis van een reeks aan trainingen en wedstrijden zelf je CPStryd bepaalt. De AutoCP is volgens Stryd tot 1 – 2% nauwkeurig voor de meeste hardlopers, en wordt automatische bijgesteld als lopers fitter worden.

Het duurt even voordat de AutoCP je CPStryd goed heeft bepaald. Daarvoor zijn minstens 12 lopen met voldoende variatie nodig. Denk daarbij aan:

1.    Korte afstand, sprints of versnellingen met een duur van 10 tot 30 seconden;
2.    Midden afstand, een 10 tot 20 minuten tempoloop, of een 5km of 10 km in je wedstrijdtempo.
3.    Lange afstand, een rustige duurloop van minimaal 50 minuten.

Nieuw is ook dat de Stryd app op de mobiele telefoon en tablet een mooi inzichtelijke grafiek geeft van de ontwikkeling van de CPStryd in de tijd.

Stryd Zones

Tegelijk met de introductie van AutoCP kwam Stryd met nóg een mooie ontwikkeling: Stryd Zones.
Vooralsnog is dit alleen beschikbaar als IQ app voor Garmin horloges. Je kunt Stryd Zones in een veld in een van de schermen van je horloge zetten of, zoals Ron heeft gedaan, het als volledig scherm weergeven. Een tip is wel om dan de IQ app Stryd Power te verwijderen uit de velden. Anders raakt het databestand dat synchroniseert met PowerCenter in de war en mis je wat gegevens.

Het grote voordeel is dat je tijdens de training niet hoeft te onthouden welke vermogens bij een trainingszone horen. Het scherm geeft het vermogen weer waarmee je loopt (naar keuze real time power, de gemiddelden over 3 second power, 10 second power, of 30 second power, of lap power of total power) én de bijbehorende persoonlijke trainingszone.
Of je je CP nu wel of niet met AutoCP hebt bepaald, je ziet daardoor meteen of je je training in de juiste trainingszone afwerkt. Per zone wordt een andere kleur gebruikt. In een oogopslag zie je of je in de juiste zone bezig bent. Het gemak dient de mens!

Bij de oude Stryd maakte Ron veel gebruik van het gemiddelde vermogen over 30 seconden. De nieuwe Stryd is een stuk stabieler, waardoor het 3 seconden gemiddelde gelijkwaardig blijkt. Daarmee is de Stryd v3 een stuk responsiever en nog beter bruikbaar bij heuvelsprints en korte intervaltrainingen.

 

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training