Wat moet je doen als je geblesseerd bent?

Wat moet je doen als je geblesseerd bent?

Wij geven je tips om met je blessure om te gaan

Herplaatst: juni 2021
Helaas hebben we er allemaal ooit mee te maken, een lopersknie, kuitblessure, scheenbeenvliesontsteking, noem het maar op. Het is je grootste nachtmerrie, waardoor je noodgedwongen niet mag of kan lopen. En daarna moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Maar hoe ga je daar het beste mee om?
Begin klein
Eerst was je supersnel en kon je zo een halve marathon lopen.  Maar dat was een paar maanden geleden. Dat betekent niet dat je lichaam dat nu ook kan. Je moet dus weer van vooraf aan beginnen. Dat betekent ook weer beginnen met 2 minuten rustig joggen en een minuut wandelen. Maar wees gerust, je kan het sneller oppakken dan toen je begon met lopen. Als het goed gaat, probeer je dit volgende dag weer, als het pijn doet, moet je rustiger aandoen. En als het geen pijn doet? Kan je het verder geleidelijk opbouwen! Vergeet naderhand niet goed te stretchen.
Ga cross-trainen
Ik weet het, ik weet het, we willen gewoon lopen, toch? Maar dat kan nu even niet, dus geef ik een andere optie: zwemmen. Zo blijf je in conditie, maar belast je je lichaam niet te veel. Daarnaast kan je toch soort van lopen in het zwembad: namelijk aquajogging. Is ook soort van hardlopen?
Krachttraining
Je schenen, knieën, of voet is geblesseerd, maar je kunt echt nog steeds aan je kracht werken. Denk bijvoorbeeld aan je buikspieren of armen. Vraag daarnaast aan je huisarts of fysiotherapeut wat ervoor zorgde dat je geblesseerd raakte en welke oefeningen je zou kunnen doen om dit probleemgebied te verbeteren.
Noteer je doelen
Het is zo makkelijk om jezelf neer te halen als je niet actief bezig bent met je loopdoelen. Schrijf je doelen daarom op en zet het op een plek waar je er elke dag naar kan kijken. Is het trainen voor je eerste marathon, een snellere PR halen of gewoon weer kunnen hardlopen als ontspanning? Geef het niet op. Misschien duurt het wat langer om je einddoel te halen, maar ze zijn nog steeds reëel en haalbaar.
Praat erover
Eigenlijk willen we altijd goed presteren, maar iedereen heeft weleens een tegenslag. Het is niet erg om dit te delen met een vriend of familielid. Zelf deel ik ook mijn worstelingen op social media en als iets is wat we als lopers kunnen doen is het wel elkaar steunen. Als geen ander weten we hoe het voelt om niet te kunnen lopen.
En voordat je het weet, zal je weer kunnen hardlopen en die marathon of nieuwe PR halen. Geloof in jezelf!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  • Bert Smit

    Op een recline-bike in de sportschool kan je nog redelijk uit de voeten zonder schouderbelasting.

  • Peter Grimbergen

    Heb eigenlijk een vraag. Heb m’n schouder uit de kom gevallen en lopen gaat s niet. Wordt wrscnlk hopelijk geopereerd ivm vermoeden pees scheuring, september.
    Hebben jullie tips tricks?
    Ben wel van de langere afstanden.
    Mvg Peter Grimbergen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid