Trainingsschema marathon

Jaarlijks staan er in Nederland tienduizenden lopers aan de start van een marathon. Of je nou je eerste of 25e marathon loopt, een goede voorbereiding is goud waard. Bij ProRun vind je trainingsschema’s voor de marathon waarmee je na 16 weken klaar bent om de ruim 42 kilometer tot een zo goed mogelijk einde te brengen.

Bestel je schema

Trainen voor een marathon binnen 3 uur tot 4,5 uur

De ene loper droomt van een marathon onder de 3 uur, terwijl de ander gaat voor de grens van 4,5 uur. Via ProRun kun je kiezen uit de volgende trainingsschema’s:

  • Marathon binnen 4,5 uur
  • Marathon binnen 4 uur
  • Marathon binnen 3,5 uur
  • Marathon 3 uur en 15 minuten
  • Marathon binnen 3 uur

De schema’s zijn samengesteld door hardlooptrainer Klaas Boomsma en hebben overeenkomsten en verschillen. Elk marathonschema heeft een duur van 16 weken waarbij elke week uit 4 trainingen bestaat.  Met de schema’s voor een marathon binnen 4,5 en 4 uur train je wat minder kilometers. De langste duurloop bij het schema voor een marathon binnen 4,5 uur is 26 km en 30 km als je het schema voor een marathon binnen 4 uur volgt. Kies je voor het marathonschema binnen 3 uur, dan is je langste duurloop 33 km.

Alle schema’s kenmerken zich door veel variatie en geregeld blokken op wedstrijdtempo. De schema’s voor een marathon binnen 4,5 en 4 uur hebben wat minder trainingen op snelheid en wat meer rustige duurlopen.

Een week uit het marathonschema sub-3
Een week uit het marathonschema sub-3
Een week uit het marathonschema sub-4
Een week uit het marathonschema sub-4

Lopen op vermogen

Loop je met een vermogensmeter, zoals een Stryd, dan train je natuurlijk het liefste ook met een schema op basis van vermogen. Goed nieuws, want Klaas heeft ook een marathonschema op vermogen in elkaar gezet. Met een schema op vermogen is niet je streeftijd of tempo het uitgangspunt maar je critical power. Zolang je critical power nauwkeurig is train je met het marathonschema op vermogen voor de best mogelijke eindtijd. Als je critical power gedurende het schema verandert past het schema zich hierop aan.

We hebben van het marathonschema op vermogen 2 varianten. Als je het schema hebt geactiveerd kun je aangeven of je sneller of langzamer dan 3,5 uur denkt te zijn. Beide schema’s bereiden je zo optimaal mogelijk voor, ook als je bijvoorbeeld 2 uur en 50 minuten als verwachte eindtijd hebt, maar lopers die langzamer dan 3,5 uur denken te zijn trainen wat minder intensief qua aantal kilometers en trainingen op snelheid.

Marathonschema op vermogen sneller dan 3,5 uur
Week 10 uit het marathonschema op vermogen (< 3,5 uur)
Marathonschema op vermogen langzamer dan 3,5 uur
Week 10 uit het marathonschema op vermogen (> 3,5 uur)

Maak onbeperkt gebruik van je schema

Zodra je een schema hebt aangeschaft krijg je een login voor prorun.nl en kun je naar je online schema. Je activeert je schema door een startdatum in te vullen. De startdatum kun je op elk moment wijzigen. Raak je onverhoopt geblesseerd of wil je nog een keer het schema volgen, geen probleem. Wil je kunnen schakelen tussen alle verschillende schema’s, dan  is het handiger om lid te worden van ProRun.

Bestel jouw trainingsschema voor de marathon en krijg direct toegang

Kies het gewenste schema en vul op de volgende pagina je gegevens in.