Hardloopschema van Klaas Boomsma

Loop een PR met een trainingsschema van ProRun

Wil je gericht gaan trainen voor een snelle tijd, het liefst een PR? De trainingsschema's van ProRun zijn samengesteld door looptrainer Klaas Boomsma en geven je een optimale voorbereiding. De schema’s kenmerken zich door veel variatie en geregeld trainen op je wedstrijdtempo. Dit betaalt zich uit in snelle tijden en plezier in hardlopen.

Begin vandaag

Hardloopschema voor beginners: opbouwen naar 5 km

Ben je net begonnen met hardlopen en wil je op een verantwoorde manier opbouwen?

Met het trainingsschema voor beginners loop je na 10 weken 5 kilometer achter elkaar zonder wandelpauzes. Het schema is een prima basis om toe te werken naar je eerste 10 kilometer. In de eerste week van je schema begin je met korte stukjes hardlopen, afgewiseld met wandelen. Elke week worden de periodes dat je hardloopt wat langer. In week 10 lukt het je om 5 kilometer hard te lopen zonder wandelpauzes. Een week bestaat uit 3 trainingen.

Trainingsschema 10 kilometer

Wil je sneller worden op de 10 kilometer? Met een trainingsschema van ProRun kun je kiezen voor een 10 kilometer binnen 60, 50, 45 of 40 minuten. Kies voor het schema op vermogen als je traint met een vermogensmeter.

Het hardloopschema voor 10 kilometer duurt 10 weken. Kies je voor het schema om 10 kilometer binnen 40 minuten te lopen, dan train je 4x per week met 1 intervaltraining en 1 training met blokken op wedstrijdtempo. Bij de andere varianten voor een 10 kilometer bestaat de week uit 3 trainingen, waarvan 1 interval- of tempotraining.

Met een schema van ProRun train je verantwoord en gevarieerd naar jouw snelle 10 kilometer.

Trainen voor een halve marathon

Is het jouw doel om een halve marathon te lopen, het liefst in een zo snel mogelijke tijd? Met de trainingsschema's voor een halve marathon kun je bij ProRun kiezen uit de streeftijden 2u15, 2 uur, 1u45 en 1u30. Loop je liever op vermogen? Kies dan het halve-marathonschema op vermogen.

De schema's voor de halve marathon duren 16 weken waarbij je 3 of 4x per week traint. In de gevarieerde schema's worden rustige duurlopen afgewisseld met intervaltrainingen en trainingen met blokken waarbij je op wedstrijdtempo loopt.

Train voor een halve marathon met een schema van ProRun en loop na 16 weken jouw gedroomde tijd.

Trainingsschema marathon

Een marathon binnen 3 uur of 4 uur 30? ProRun biedt trainingsschema's voor marathonlopers van ieder niveau. Kies voor het marathonschema op vermogen als je traint met een vermogensmeter.

De trainingsschema's voor een marathon geven je een optimale voorbereiding van 16 weken om de 42,2 kilometer zo goed mogelijk te volbrengen. Met rustige duurlopen, intervaltrainingen en regelmatig blokken op wedstrijdtempo train je voor jouw snelle marathontijd.

Trainen voor een PR op vermogen

Steeds meer lopers ontdekken de voordelen van het lopen op vermogen. Klaas Boomsma liep de marathon van Berlijn in een dik PR van 2:53 en liet zich leiden door zijn vermogensmeter met een hardloopschema op vermogen.

Bij ProRun hebben we trainingsschema's op vermogen voor 10 km, de halve en hele marathon. De schema's zijn geschikt voor lopers van ieder niveau.

Hardloopschema op vermogen

Begin vandaag met trainen voor je PR

Als je eenmaal het schema hebt besteld houd je onbeperkt toegang. Start je schema wanneer het jou uitkomt. Wil je direct toegang tot alle schema's? Dan is het handig om voor het abonnement te kiezen. Gedurende je lidmaatschap kun je elke schema starten. Betaal per maand of per jaar.

Online trainingsschema

Eenmalig: vanaf € 29,-

Wat krijg je:

 • Een gevarieerd online schema met trainingen per week
 • Direct toegang tot je complete schema
 • Mogelijkheid om je startdatum in te voeren en aan te passen
 • Je trainingen afvinken
 • Gebruik het schema zo vaak je wilt

ProRun Jaarabonnement

€ 89,50 per jaar of € 8,95 per maand

Toegang tot alle trainingsschema's en meer:

 • Onderhoudsschema van 8 weken
 • Uitgebreide Runlog
 • Persoonlijk doelen instellen
 • Onbeperkt artikelen opslaan in je leeslijst
 • Favoriete evenementen opslaan in de hardloopkalender
 • Onbeperkt mee doen aan De Eerlijke Strijd
 • Gratis toegang tot betaalde webinars

Duizenden lopers gingen je voor