Calculator

Op deze pagina vind je diverse handige en leuk rekentools voor hardlopers.

De meeste formules zijn ontwikkeld door Hans van Dijk en Ron van Megen, auteurs van “Hardlopen met Power!“. Voor uitgebreide achtergrondinformatie bezoek je hun website Het geheim van hardlopen.

Bereken je finishtijd voor een afstand op basis van je snelste tijd op een andere afstand. Heb je bijvoorbeeld 45 minuten gelopen over 10 kilometer, dan geeft deze tool jouw verwachte eindtijd op onder meer de halve en hele marathon.

Rond je 28e jaar ben je - in theorie - op je best. Vul je leeftijd en een tijd op een afstand in en ontdek hoe snel je op je 28e was geweest (of gaat zijn).

De optimale temperatuur om te hardlopen is 8°C. De invloed van temperatuur is het grootst bij de marathon en minder bij kortere afstanden. Bereken jouw eindtijd op basis van de optimale temperatuur.

Je hebt een gewenste eindtijd in je hoofd voor een bepaalde afstand. Reken met deze tool het benodigde tempo per kilometer uit om je eindtijd te halen.

Hardloopschema’s hebben vaak verschillende trainingszones. Deze tool berekent je tempo per zone op basis van een afstand en de gewenste eindtijd.

Loop je op vermogen? Dan heb je voor elke afstand een wedstrijdvermogen (Target Power). Reken de verwachte eindtijd uit bij dit vermogen.

Een 10 km kun je lopen op je Critical Power, maar wat is je vermogen voor een 5 km, halve marathon of hele marathon? Vul in deze tool je Critical Power in en je weet het.

Intervallen op vermogen is ideaal. Vul in deze tool je Critical Power in en krijg de vermogens voor diverse intervalafstanden.

Een Yasso loop je eigenlijk op tempo, maar deze tool geeft je het tempo én vermogen terug. Ben je onbekend met deze vorm van marathontraining? Lees dan dit artikel.

Wil je trainen op vermogen, maar zie je in je schema alleen tempo’s staan? Gebruik dan deze calculator om een tempo om te rekenen naar vermogen.

De VO2 max drukt de maximale hoeveelheid zuurstof uit die je iedere minuut op kan nemen en geeft aan hoe het met je conditie is gesteld. Lees meer over de VO2 max in dit artikel van Hans van Dijk en Ron van Megen.

Je gewicht is van grote invloed op je hardlooptempo. Hoeveel sneller ben je als je 5 kilo afvalt? En hoeveel tijd scheelt als je wat kilo's zwaarder bent?

De Body Mass Index geeft de verhouding aan tussen je lengte en gewicht. Met het getal kun je zien of je een gezond gewicht hebt. Het getal is een indicatie. Bij gespierde personen kan het getal te hoog uitvallen.

Bereken met deze tool hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens het hardlopen.

Op basis van je VO2 max kunnen we je fitnessleeftijd bepalen. Wil je meer achtergrondinformatie, lees dan dit artikel van Hans en Ron.