4 zaken om op te letten bij het online uitkiezen van een nieuw trainingspak

4 zaken om op te letten bij het online uitkiezen van een nieuw trainingspak

Een fanatieke hardloper is voorzien van sportkleding voor alle seizoenen. In de zomer loop je waarschijnlijk graag met blote armen en blote benen, maar als het wat kouder is, is een trainingspak toch wel erg fijn.

We bespreken vier zaken om op te letten bij het online een nieuw trainingspak bestellen.

Pasvorm

Let bij het uitkiezen van je nieuwe trainingspak ook goed op de pasvorm. Slimfit is ‘in’ en dus is er ook veel aanbod van trainingspakken die nauw aansluiten. Dit is een kwestie van voorkeur. Veel hardlopers vinden het prettig om te lopen in sportkleding die nauw aansluit, omdat die kleding niet of nauwelijks meebeweegt tijdens het lopen en je het dus in feite niet echt voelt. Toch kan slimfit sportkleding, afhankelijk van je lichaamstype, ook juist wél een beetje gaan afzakken omdat je spierbewegingen er kracht op uitoefenen. Zo kan sportkleding aan het bovenlichaam omhoog kruipen en sportbroeken juist omlaag. Bij ruimer zittende trainingspakken is dit minder het geval, maar die kleding beweegt wel veel mee en biedt tussen de benen ook een risico op schuurplekken.

Materiaal

Veel sportkleding wordt tegenwoordig gemaakt van polyester. Dat is een synthetisch materiaal. Dankzij de kromming van de vezel heeft polyester een zeer goede veerkracht. Daarnaast is het ook een licht materiaal dat vorm- en kleurvast is, glad is resistent is tegen zweet. Polyester sportkleding trekt het vocht weg van je huid en stuwt het naar de buitenste lagen. Bij katoen blijft het vocht juist wel in de stof hangen, wat oncomfortabel kan zijn bij het sporten. Een voordeel dat katoen heeft over polyester, is dat het beter ademt en zachter aanvoelt. Ook dit is dus een kwestie van voorkeur, dus let op van welk materiaal het trainingspak gemaakt is.

Capuchon

In principe kan een capuchon aan je trainingspak behoorlijk irritant zijn bij het hardlopen. Hij stuitert op en neer op je bovenrug tijdens het lopen als je hem niet opzet. Maar als het begint te regenen, ben je wel blij dat je hem hebt om te voorkomen dat je hoofd helemaal nat regent. Denk er dus over na over wel je of geen capuchon aan je trainingspak wil.

Opbergvakken

Als je tijdens het hardlopen je telefoon wilt meenemen om naar muziek te kunnen luisteren en om in geval van nood te kunnen bellen, is het wel handig als je hem niet de hele tijd in de hand hoeft te houden. Een sportarmband kan dit probleem oplossen, maar niet iedereen vindt dit prettig of handig. Een alternatief is een opbergvak in de jas of broek van je trainingspak. Houd er dan wel rekening mee dat je telefoon gaat mee stuiteren tijdens het lopen als je een wat losser zitten trainingspak hebt.

Met deze tips ben je al een eind op weg naar het vinden van het juiste trainingspak voor jou. Verder let je natuurlijk ook goed op of de maat juist is, anders heb je alsnog het verkeerde trainingspak!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear