De smartphone als hulpmiddel voor hardlopers

Foto: Janneke Poort

De smartphone als hulpmiddel voor hardlopers

Je smartphone is – mits je hem goed gebruikt – je beste hardloopmaatje. Lees hier hoe je jouw smartphone in kunt zetten als hulpmiddel voor het hardlopen.

De beste apps voor hardlopers

De afgelopen jaren zijn er verschillende goede hardloopapps uitgebracht. We zetten de beste hieronder op een rij:

  • Runkeeper. Met deze app houd je je hardloopsessies goed bij, denk aan de tijd, het tempo en de afstand. Ook vind je er handige trainingsschema’s. Groot pluspunt is dat de app compatibel is met veel sporthorloges en smartwatches. Runkeeper heeft zowel een gratis als een premium versie.
  • Strava. Ook met deze app houd je je activiteiten bij. Het leuke aan deze app is dat je in contact kunt komen met andere sporters, mocht je daar behoefte aan hebben. De app is in principe gratis, maar er is ook een premium-versie. Hiermee krijg je een zeer uitgebreide analyse van je hardloopactiviteiten.
  • Nike Run Club. Deze gratis app biedt begeleiding tijdens het hardlopen en geeft inzicht in je prestaties en vooruitgang. De app is redelijk simpel, maar weet absoluut goed te motiveren.
  • Hardlopen met Evy is vooral voor beginners een uitstekende app. Je krijgt via deze app hulp van hardloopcoach Evy om je doelen te behalen. De app is gratis te gebruiken, maar met de betaalde versie heb je nóg meer mogelijkheden.

Muziek

Veel hardlopers kunnen niet zonder muziek tijdens het hardlopen. We zeiden het in dit artikel al: muziek tijdens het hardlopen heeft veel voordelen. Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Brunel dat muziek je kan helpen door te gaan op het moment dat je op het punt staat op te geven. Daarnaast zou het daadwerkelijk helpen om je loopprestaties te verbeteren.

Op Spotify vind je hardloop-afspeellijsten die zijn gesorteerd op beats per minuut. Hierdoor kun je muziek opzetten die precies past bij jouw loopritme van dat moment. Natuurlijk kun je ook zelf afspeellijsten samenstellen en die eventueel sorteren op beats per minuut. Je weet dan zeker dat je naar muziek luistert waar je blij van wordt.

Bescherm je smartphone goed

Je smartphone is dus een fantastisch hulpmiddel voor bij het hardlopen, maar je moet natuurlijk niet vergeten om hem goed te beschermen. Waterbestendigheid is eigenlijk wel noodzakelijk, omdat er zweet en regen op je geliefde smartphone kan komen. Bepaalde telefoon accessoires zijn ook zeker een goed idee voor sporters. Een speciale sportarmband voor het sporten biedt bijvoorbeeld de nodige bescherming én gemak. Ben je bang om je spullen kwijt te raken tijdens het hardlopen? Hang er dan een Apple AirTag sleutelhanger (inclusief hoesje) aan.

Foto’s maken

Als hardloper kom je best vaak op mooie plekken waar je misschien normaal gesproken niet zou komen. Het kan daarom leuk zijn om er foto’s van te maken en daar is je smartphone natuurlijk zeer geschikt voor. Een fotomoment is een prima manier om even stil te staan en te genieten tijdens het hardlopen, het draait natuurlijk niet alleen maar om prestaties.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear