De vrouwenborst

De vrouwenborst

Borsten van de vrouw hebben tijdens het lopen veel te verduren. Een reden om daar goed voor te zorgen

Borsten van de vrouw hebben tijdens het lopen veel te verduren.  Reden te meer om ons zorgen te maken over de manier waarop ze soms geteisterd worden bij het sporten.  Een  weelderige boezem geeft vaak problemen bij sporten zoals joggen, golf, judo, paardrijden, volley,…

Wie een maat heeft boven de 95 mag een marathon vergeten, zo simpel is het! In de Griekse mythologie sneden de Amazones gewoon een borst af om te kunnen boogschieten. En dan is er nog het verhaal van Violette Morris, een grote sportvedette van vóór de Tweede Wereldoorlog die carrière maakte in diverse autosporten en een mastectomie (borstverwijdering) onderging om beter haar bolides te kunnen besturen.

Vandaag wordt die extreme oplossing aan niemand meer aangeraden. Wel wordt soms een borstverkleining uitgevoerd als de borsten een echte handicap blijken te zijn.

De vrouwenborst
Een vrouwenborst bestaat voornamelijk uit vet- en klierweefsel. De borst wordt op haar plaats gehouden door de huid en door banden die uit bindweefsel bestaan. Met deze banden zit de borst aan de dieper gelegen grote borstspier vast. De rekbaarheid van de banden is echter groot, zodat de borsten zonder kunstmatige ondersteuning snel kunnen gaan hangen. De natuurlijke ondersteuning van de borst is dus minimaal en afhankelijk van de kwaliteit van het bindweefsel.

Overigens is het zo dat het lichaamsvetpercentage bij loopsters doorgaans lager ligt dan bij de gemiddelde vrouw. Dit geldt ook voor het vet in de borst en hierdoor is de borst vaak kleiner.

Bij het lopen gaan de borsten door hun gewicht omhoog en omlaag, waardoor de banden het zwaar te verduren krijgen. Hierdoor treden bij veel vrouwen pijnklachten op tijdens of na het lopen. Een goede sportbeha is in staat om deze bewegingen te beperken, waardoor klachten voorkomen worden en de kans op beschadiging van de banden afneemt.

Sportieve ondersteuning 

 In de regel is sporten goed voor de borsten: het helpt de ondersteuningsspieren te versterken. Uit verschillende studies blijkt zelfs dat sporten doeltreffender is om de borsten te verstevigen dan de massa’s crèmes en producten die in de apotheek te koop zijn. Alleen hoeft u er geen wonderen van te verwachten. Zo is het uitgesloten om u aan een langeafstandsloop te wagen zonder een beha te dragen.

Zelfs kleine borsten zijn gevoelig voor de schokken die uw lichaam ondergaat tijdens het lopen, en op de duur dreigen die trillingen de vezels van het bindweefsel te vernietigen. Bovendien kunnen ze ook het hormonale evenwicht verstoren. Studies hebben uitgewezen dat de secreties van prolactine sterk schommelen bij hardloopsters, naargelang ze al dan niet een beha dragen. Als de borsten niet ondersteund worden, kan dit bovendien allerlei verbazende symptomen uitlokken, zoals amenorroe (het wegvallen van de maandstonden) en galactorroe (melkvloed buiten de borstvoedingsperiode). Helaas is die aandoening nog altijd weinig bekend bij artsen. Die denken er niet altijd aan om patiëntes met endocriene problemen te vragen of ze wel een beha dragen tijdens het sporten

Koop dus een goede sport beha

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear