Tips voor het uitzoeken van een hardlooprugtas

Tips voor het uitzoeken van een hardlooprugtas

Dit artikel is geplaatst in samenwerking met travelbags.nl.

Het maakt niet uit of je nu een fanatieke hardloper bent die al de nodige jaartjes ervaring heeft of je pas bent begonnen. In beide gevallen is het namelijk ontzettend belangrijk om te investeren in goede spullen, zoals goede hardloopschoenen en kleding. Maar heb je ook al nagedacht over de perfecte rugtas? Een hardloopruzak kan namelijk het verschil maken tijdens je trainingen. Stel je voor dat je bijvoorbeeld een flink eind wilt gaan lopen, dan is het wel prettig dat je bijvoorbeeld een bidon met water mee kunt nemen, zonder dat je deze de hele tijd in je hand hoeft te houden. Omdat de keuze voor een geschikte tas vooral voor beginners best lastig kan zijn, hebben wij een aantal tips voor je.

Waarom is een goede hardlooprugzak belangrijk?

Voordat we ingaan op de tips voor het uitzoeken van een nieuwe geschikte tas, is het belangrijk om te weten waarom dit zo’n belangrijk onderdeel is van de outfit voor eigenlijk elke hardloper. Een goede rugtas zorgt namelijk voor comfort en gemak tijdens het rennen. Daarbij maakt het niet uit of je regelmatig 10 kilometer en dus lange afstanden rent of de wat kleinere afstanden pakt, bijvoorbeeld alles onder de 5 kilometer. Een goede rugzak biedt echt uitkomst. Zo kun je bijvoorbeeld wat te eten en drinken meenemen, maar ook een setje droge kleding, voor het geval je na het hardlopen nog even rustig wat wilt gaan drinken. Door te investeren in een kwalitatief hoogwaardige rugtas, zul je ook merken dat deze een stuk fijner zit. In principe moet je bijna niet merken dat je een tas draagt.

Tips voor het vinden van de ideale hardlooprugtas

Nu zijn we bij het punt waar het allemaal om gaat. Je weet inmiddels hoe belangrijk een goede rugzak voor het hardlopen is, dus is het nu tijd om eens te kijken waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen ervan.

De tas moet prettig te dragen zijn
Een belangrijk punt om op te letten bij het uitzoeken van een goede tas, is het draagsysteem. Let erop dat de rugtas verstelbaar is en goed aansluit op je lichaam. Een ergonomisch ontwerp en gewatteerde schouderbanden kunnen ervoor zorgen dat de tas prettig aanvoelt tijdens het rennen. Vooral wanneer je lange afstanden rent, is het belangrijk dat de banden niet gaan schuren of irriteren.

Inhoud van de tas
De inhoud, ook wel capaciteit van de rugtas, hangt met name af van wat jij wilt meenemen tijdens het hardlopen. Bedenk hierbij ook of je speciale vakken nodig hebt voor bijvoorbeeld een waterfles of kleine spullen zoals sleutels en telefoon. Een rugtas met meerdere compartimenten zorgt er wel voor dat je spullen een stuk makkelijker kunt terugvinden, waardoor de kans kleiner is dat je tijdens het rennen afgeleid raakt op het moment dat je iets moet pakken.

Waterbestendigheid
Als fanatieke hardloper wil je natuurlijk niet nat worden als het begint te regenen. Zorg er daarom voor dat de rugtas waterbestendig is of gebruik een waterafstotende hoes zodat de tas droog blijft. Zo hoef je niet bang te zijn dat je tas en erger, de inhoud nat wordt en kun jij je volledig focussen op het hardlopen zelf.

Probeer verschillende tassen

Nu je weet waar je op moet letten, is het een kwestie van proberen. Wat voor de een de beste tas is die ze ooit hebben gedragen, kan dit voor jou wel helemaal het tegenovergestelde zijn. Ga dus gerust eens langs bij een speciaalzaak, zodat je niet alleen meerdere modellen kunt uitproberen, maar ze je ook kunnen voorzien van een passend advies.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear