Wat is de beste hardloopkleding voor in de winter?

Wat is de beste hardloopkleding voor in de winter?

Hardlopen bij lage temperaturen kan prima. Kleed je wel goed aan.

De winter is weer op komst, en dat betekent lagere temperaturen. Dat kan een drempel zijn om te gaan hardlopen, maar dat is nergens voor nodig als je maar geschikte hardloopkleding hebt. We bespreken wat de beste hardloopkleding voor in de winter is. De webshop Bikester heeft een uitgebreide wintercollectie voor hardlopers.

Handschoenen

Bij koude buitenlucht zijn je ledematen de lichaamsdelen die extra aandacht verdienen. Speciale aandacht is nodig voor de handen, omdat deze wellicht het grootste risico lopen onderkoeld te raken. Dat kan erg pijnlijk zijn, en hoezeer je je lichaam ook opwarmt met het hardlopen, je handen blijven koud als het buiten koud is. Je kunt kiezen uit verschillende soorten handschoenen. Je kunt kiezen voor waterafstotende handschoenen of met een wollen voering, maar er zijn ook handschoenen waarmee je het scherm van je smartphone kunt blijven bedienen als je dat belangrijk vindt. Zo lang je je handen maar beschermt tegen de kou.

Thermische lange broek

Juist in de winter is het belangrijk om je spieren warm te houden. Koude spieren vergroten het risico op blessures. De oplossing daarvoor is niet om harder te gaan rennen om sneller op te warmen, omdat je je spieren dan te snel te veel aanspant. Daarmee vergroot je het risico op een blessure juist. Een goede warming-up is zeer belangrijk, maar ook het voorkomen dat je spieren buiten een klap krijgen door de kou is van belang. Draag daarom een thermische lange hardloopbroek.

Compressiekousen

Ook kan het verstandig zijn om in de winter compressiekousen te dragen tijdens het hardlopen. Deze helpen om de doorbloeding in je benen en voeten te stimuleren. Hierdoor kun je spierschade tijdens het hardlopen in de kou voorkomen. Compressiekousen bieden daarnaast verlichting bij en preventie van scheenbeen- en achillespeesklachten.

Waterdichte hardloopschoenen

Op warmere dagen in het prettig als je hardloopschoenen ademen om zo je voeten koel te houden en overmatige transpiratie te voorkomen. Met diezelfde schoenen kun je echter in de winter aardig koude voeten krijgen, zeker als je ook met regen, plassen en sneeuw te maken krijgt. Het kan daarom geen kwaad om voor de winter op zoek te gaan naar speciale hardloopschoenen die waterdicht zijn, meer grip bieden en volop voorzien van isolatie tegen de kou.

Thermal hoody

Een thermisch sportvest met lange mouwen over een sportshirt is een verstandige investering voor de wintermaanden. Zo blijft je bovenlijf, dat het werk niet hoeft te doen tijdens het hardlopen, voldoende warm in de kou. Zo’n vest kun je ook kopen in de vorm van een ‘thermal hoody’. Er zit dan een nauwsluitende capuchon aan het vest waarmee je je hoofd kunt beschermen en de warmte die vanuit daar ontsnapt beter bij je kunt houden. Ook voorkom je zo dat je pijnlijke koude oren krijgt. Als je het vervelend vindt om met een capuchon te lopen, kun je naast een thermal hoody ook investeren in een sportvest zonder capuchon.

We spreken bewust van thermische kleding om specifiek sportkleding aan te duiden. Het gaat om dunne kleding die gemaakt is om je zowel warm te houden als transpiratievocht af te voeren. Kleed je je dik aan met niet-thermische kleding voor het hardlopen in de winter, dan kan dit leiden tot oververhitting. Het is raadzamer om dunnere lagen, ademende kleding over elkaar te dragen.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear