Welke hulpmiddelen zijn er voor bij het hardlopen?

Welke hulpmiddelen zijn er voor bij het hardlopen?

Zowel beginnende als fanatieke hardlopers kunnen hulpmiddelen nodig hebben tijdens het hardlopen. Denk aan ondersteuning van bepaalde spieren om beter te kunnen rennen en pijnklachten te verhelpen, zoals een schouderbrace of compressiekousen. Welke hulpmiddelen zijn er zoal voor bij het hardlopen? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Waarom hulpmiddelen van pas komen bij het hardlopen

Voordat we met enkele voorbeelden komen, is het goed om meer te weten te komen over waarom bepaalde hulpmiddelen van pas komen bij het hardlopen. Je hoeft namelijk niet per se ergens last van te hebben om gebruik te maken van handige hulpmiddelen. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die helpen om persoonlijke prestaties te verbeteren. Daarnaast hebben ze vaak de functie om blessures te voorkomen. Dat is een gouden combinatie voor de gemiddelde hardloper, omdat het het beste van twee werelden combineert.

Met verschillende soorten hulpmiddelen profiteer je van allerlei voordelen. Braces, zoals een kniebrace of een schouderbrace, zijn er bijvoorbeeld om extra ondersteuning en stabiliteit te bieden tijdens het rennen. Compressiekousen zorgen ervoor dat je bloedstroom tijdens het hardlopen wordt verbeterd en dat je spieren worden ondersteund. Zo zijn er nog veel meer hulpmiddelen die je kunnen helpen. Hieronder hebben we er een paar uitgelicht, zodat je kunt kijken of ze iets voor jou zijn.

Inlegzolen in je hardloopschoenen voor betere prestaties

Een van de hulpmiddelen die al jaren door veel hardlopers, zowel amateurs als professionele atleten, wordt gebruikt, zijn inlegzolen. Er zijn speciaal ontworpen inlegzolen voor hardlopers te koop die ervoor zorgen dat diverse soorten blessures worden voorkomen en soms zelfs verholpen worden. Denk bijvoorbeeld aan shin splints, een lopersknie en het naar binnen staan van de voeten. Wanneer je behoefte hebt aan extra comfort en schokdemping zijn inlegzolen eveneens ideaal. Ze nemen bepaalde drukpunten weg en geven over het algemeen meer comfort aan de voeten, benen en de rest van het lijf tijdens het bewegen.

Compressiebroeken dragen bij het hardlopen

Ook ideaal: het aanschaffen van een compressiebroek. Compressiebroeken worden door veel hardlopers gezien als een waardevol hulpmiddel, omdat ze spiervermoeidheid verminderen tijdens het rennen. Ook zorgen ze ervoor dat de bloedcirculatie verbeterd wordt, iets wat van groot belang is voor een gezond lijf. Naast compressiebroeken zijn armsleeves met dezelfde eigenschap en compressiekousen een must voor hardlopers. Er zijn zelfs compressieshirts te koop. Hiermee zorg je voor betere prestaties en minder vermoeidheid.

Kinesiotape gebruiken tijdens je hardloopsessie

Een hulpmiddel dat ook actief kan bijdragen aan een betere work-out en een dito lifestyle is kinesiotape. Dat is een elastische tape gemaakt van lycra, katoen en lijm dat ondersteuning biedt aan het lichaam. Hardlopers gebruiken dit soort tape om een spier aan te zetten of te prikkelen. Daarmee zorg je voor sterkere spieren tijdens het rennen zonder dat je pijnsignalen ontvangt. Daarom wordt dit soort tape ook vaak bij blessures gebruikt, maar het kan ook al worden ingezet om zwelling of spanning tijdens het rennen te verminderen. Het is geen wondermiddel, maar een fijn en handig hulpmiddel dat voor verlichting kan zorgen.

Foamroller bij warming-up en cooling-down

Om je bloedsomloop een boost te geven voor of na het rennen, is een foamroller het ideale hulpmiddel. Met een foamroller zorg je ervoor dat je spierknopen beperkt zijn, omdat je ze als het ware meteen ‘los’ rolt. Er zijn verschillende oefeningen die je met een foamroller voor het hardlopen kunt doen. Rol je kuiten er bijvoorbeeld overheen in een zittende houding, evenals je heupen en billen. Bij de cooling-down gebruik je de roller juist voor je hamstrings en quadriceps om op die manier spierpijn te voorkomen en je bloedcirculatie op peil te houden.

Verschillende braces als hulpmiddel bij het hardlopen

Tot slot zijn er verschillende braces waar je tijdens het hardlopen van kunt profiteren. Onder de hardlopers is de kniebrace misschien wel het meest gebruikte middel. Kniebraces zorgen voor bescherming en ondersteuning van de knieën tijdens het rennen. Hierdoor is de kans op knieblessures kleiner, evenals de kans op overbelasting en ontwrichting. Ook andere braces kunnen vast pas komen tijdens het rennen, zoals een enkelbrace of een schouderbrace; afhankelijk van de klachten die je hebt. Een brace geeft net wat meer ondersteuning dan een standaard bandage.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear