Smartwatch of een klassiek horloge? Hier zijn de voor- en nadelen

Smartwatch of een klassiek horloge? Hier zijn de voor- en nadelen

Draag jij de hele dag een smartwatch? Of wissel je af met een klassiek horloge? Lees verder voor de voor- en nadelen van beide opties.

Veel hardlopers en andere sporters maken tegenwoordig gebruik van een activity tracker om hun sportieve activiteiten bij te houden en ook nog eens de tijd de kunnen aflezen. Maar zo’n bandje – want zo ziet het er vaak wel uit – is natuurlijk niet de meest chique optie om de hele dag mee rond te lopen. Zoek je een upgrade, dan kom je voor de keuze tussen een smartwatch en een klassiek horloge te staan. Een smartwatch brengt de nieuwste technieken en mogelijkheden met zich mee, maar wil je dat allemaal wel? Een klassiek horloge kleedt vaak beter af, maar kun je daar wel voldoende mee? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties naast elkaar.

Voordelen smartwatch

Het grootste voordeel, en ook meteen de reden waarom veel mensen kiezen voor een smartwatch, is dat het een verlengstuk is van je telefoon. Smartwatches bieden je de optie om los van het tevoorschijn halen van je telefoon toch bereikbaar te zijn. Vaak zijn ze ook handig tijdens het werk en wanneer je snel en gemakkelijk het laatste nieuws wilt bijhouden. Het uurwerk is doorgaans gemakkelijk aan te passen naar jouw eigen smaak en wensen. En een smartwatch kan je helpen bij het registreren en bewust worden van je dagelijkse beweging. Dit is natuurlijk ideaal voor een hardloper en je wanneer je gaat hardlopen jouw route, statistieken en andere gegevens wilt bijhouden. De nieuwste smartwatches zien er ook nog eens chique uit. Een mooi voorbeeld hiervan is de Garmin smartwatch. De zijn verkrijgbaar in verschillende designs waardoor ze gemakkelijk bij jouw stijl kunnen passen.

Nadelen smartwatch

Wat het grootste voordeel is van een smartwatch is, is direct voor veel mensen ook een nadeel. Niet iedereen wil altijd bereikbaar zijn en de hele dag door meldingen ontvangen. Natuurlijk kun je dit uitzetten, maar wanneer je dit vaak wilt doen kun je je afvragen of een smartwatch wel het juiste soort horloge voor jou. Daarnaast werken smartwatches met een accu die regelmatig opgeladen moet worden. Het is niet ongewoon om dit minimaal eens in de vijf tot zeven dagen te moeten doen. Daar moet je maar aan denken en überhaupt zin en tijd voor hebben. De bijgeleverde lader is vaak uniek en kun je daardoor niet zo gemakkelijk van iemand anders lenen als een telefoonoplader.

Voordelen klassiek horloge

De nadelen van de smartwatch brengen ons gelijk bij de voordelen van een klassiek horloge. Wanneer je niet constant bereikbaar wilt zijn, kun je beter voor een klassiek horloge kiezen in plaats van een smartwatch. Deze horloges zien er niet alleen stijlvol uit, maar zijn vooral ook gemaakt voor het oorspronkelijke doel: het weergeven van de tijd. Echter kunnen klassieke horloges tegenwoordig ook zeker eigentijdse techniek bevatten. De Seiko Astron is een goed voorbeeld van zo’n stijlvol horloge dat gebruikt maakt van hedendaagse techniek. Deze horloges bevatten GPS waardoor ze altijd de juiste tijd in een tijdzone aangeven. Daarnaast zijn sommige horloges waterdicht en werken ze op zonne-energie. Zo is jouw horloge niet alleen beschermd tijdens een flinke regenbui, maar is het ook extra duurzaam tijdens de zonnige dagen. Een klassiek horloge heeft doorgaans ook het voordeel dat de batterij lang mee gaat, dit in tegenstelling tot de accuduur van een smartwatch.

Nadelen klassiek horloge

Een nadeel van een klassiek horloge is dat je vastzit aan één stijl. Je kan het horloge niet gemakkelijk een andere look geven, wat bij een smartwatch wel tot de mogelijkheden behoort omdat je andere schermweergaves kunt kiezen. Daarnaast biedt een klassiek horloge ook geen extra opties die handig zijn voor tijdens het sporten. Je beweging wordt niet bijgehouden, laat staan je afgelegde afstand of je hartslag. Vaak zijn deze horloges ook niet geschikt om mee te sporten door het materiaal van het bandje of door het gewicht van het gehele horloge. Wanneer jij dus een rondje wilt gaan hardlopen zal je jouw klassieke thuis moeten achterlaten.

Met andere woorden

Een smartwatch biedt dus een hoop verschillende opties die handig zijn voor een hardloper die graag altijd bereikbaar en op de hoogte wil zijn. Het is daardoor een verdomd handige gadget. Maar wanneer jij op zoek bent naar een stijlvol horloge waardoor je niet de hele dag gestoord wordt, ben je beter af met een klassiek horloge. De ingebouwde GPS die ervoor zorgt dat je ook in andere tijdzones altijd de juiste tijd op zak hebt is handig, maar een smartwatch kan dit ook omdat hij synchroniseert met je telefoon. Kom je er niet uit? Je kunt er ook altijd voor kiezen om beide opties aan te schaffen en het klassieke horloge te dragen wanneer je ‘op chique’ gaat en niet de hele tijd bereikbaar hoeft te zijn.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!