Veelgestelde vragen over de Stryd vermogensmeter

We krijgen bij ProRun veel vragen binnen over de vermogensmeter van Stryd.

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Mails ons je vraag op info@prorun.nl.

 

Voor wie is de Stryd geschikt?

Lopen op vermogen is interessant voor lopers die blijven hangen op hetzelfde niveau. Blijf jij hangen op hetzelfde niveau en wil je graag sneller worden? Dan is Stryd een handig hulpmiddel. Met de kennis van je vermogen kun je gericht en gevarieerd trainen en word je zeker sneller. Op vermogen kun je gerichter intervallen en je weet precies wat je kunt op een 5 kilometer, 10 kilometer, halve of hele marathon.

Kan ik Stryd eerst uitproberen?

Bij ProRun hanteren we voor de Stryd een “na 30 dagen niet tevreden, geld terug” garantie.

Als je binnen 30 dagen na aankoop in onze webshop om wat voor reden dan ook de Stryd naar ons terugstuurt krijg je zonder discussie het aankoopbedrag teruggestort. Stuur de Stryd en toebehoren terug in de originele verpakking naar:

ProRun
Pilotenstraat 70
1059 CR Amsterdam

Voeg de pakbon bij en na ontvangst betalen we het aankoopbedrag binnen 24 uur aan je terug, mits de Stryd onbeschadigd is.

Wat is het verschil tussen lopen op vermogen en lopen op tempo?

Met andere temperaturen of wind of een oplopend parcours is moeilijk vast te stellen wat je optimale tempo is. Met vermogen heb je dit probleem niet. Als je bijvoorbeeld op 250 watt loopt, merk je vanzelf dat je met wind mee sneller loopt dan met wind tegen. In de praktijk zijn lopers geneigd om tegen de wind of tegen een brug té hard te lopen en dat kost veel kracht en energie. Gelijkmatig lopen op vermogen levert de snelste eindtijden op.

Wat is het verschil tussen lopen op vermogen en lopen op hartslag?

Voor lopers die gewend zijn om op hartslag te lopen is het omslagpunt (anaerobe drempel) een bekende waarde. Als je traint met een hartslagmeter heb je boven je omslagpunt slechts één zone, met vermogen heb je boven je omslagpunt nog 2 zones. Dit is erg interessant tijdens intervallen.

Met intervallen van 200 of 400 meter heb je niets aan je hartslagmeter (want die reageert langzamer) maar met een vermogensmeter kun je wel gericht intervaltraining doen. En een ander punt: veel lopers gebruiken de minder betrouwbare polsmeting en dan kun je te hoge of te lage waardes krijgen, omdat de hartslag niet nauwkeurig gemeten wordt.

Een laatste voordeel van vermogen boven hartslag, is dat met een Stryd alle trainingen meetellen voor je Critical Power, dus je hoeft geen inspanningstest te doen, want je eigen trainingen worden steeds geanalyseerd om je nieuwe Critical Power vast te stellen.

Hoe maak ik de Stryd vast aan mijn schoen?

 1. Plaats de clip onder de laatste 2 of 3 rijen schoenveters
 2. Het dunne uiteinde moet naar de tenen wijzen
 3. Plaats het brede uiteinde van de Stryd in het dikke uiteinde van de clip, met het platte gedeelte naar beneden
 4. Druk vervolgens op de voorkant tot je een klik hoort
 5. Druk hard op de voorkant van de clip! Het is het beste om de clip te buigen in plaats van de Stryd te breken.

Bekijk het instructiefilmpje op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=ZlGtjMf5-Jw

Is de Stryd waterdicht?

Nee, de Stryd footpod is niet volledig waterdicht.

De Stryd is wel spatwaterdicht (IP67). Het is veilig om in de regen te lopen en door ondiepe plassen. Diepe plassen en stromend water moet je zien te vermijden.

Maak de Stryd schoon met een vochtige doek en eventueel milde zeep.

Kan ik met mijn Stryd in de regen lopen?

Ja, de Stryd footpod is spatwaterdicht (IP67) en zal door lopen in regen niet kapot gaan.

Wel kan hevige regenval de windsensor verstoren, waardoor de vermogensberekening mis kan gaan. Je kan dit achter terugzien in je Powercenter. Als je vreemde, onverklaarbare pieken in je vermogen ziet, dan kun je de training het beste uitsluiten van je Power Duration Curve. De training heeft dan geen invloed op je Critical Power.

Je kan een sessie als volgt uitsluiten:

 • Open de Stryd App op je telefoon
 • Ga naar de kalender
 • Open de sessie die je wilt uitsluiten
 • Klik bovenin op “⋮”
 • Selecteer View Details
 • Scroll naar beneden en vink uit: “Include Run in Analysis”

Hoe lang gaat de batterij van mijn Stryd mee?

Stryd is ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan. Als de batterij volledig is opgeladen, gaat je Stryd tot 20 uur mee.

Bovendien is er een interne flashdrive die tot 9 uur aan hardloopgegevens kan opslaan die u op uw gemak na het hardlopen naar de mobiele app kunt uploaden.

Hoe maak ik mijn Stryd schoon?

Stryd is waterbestendig maar niet waterdicht. Houd de Stryd dus niet onder stromend water.

Je kan de footpod schoonmaken met een vochtige doek en milde zeep. Gebruik geen schuurmiddelen of chemicaliën om je Stryd schoon te maken.

Is mijn sporthorloge geschikt om te gebruiken met Stryd?

Koppel je Stryd aan je sporthorloge met Bluetooth of Ant+ en lees het vermogen af tijdens je training.

De meeste horloges van Polar, Garmin, Suunto, COROS en de Apple Watch zijn geschikt om te gebruiken met Stryd.

Voor een complete en actuele lijst met geschikte horloges, zie:

https://help.stryd.com/en/collections/3802265-compatible-watches-with-stryd

Hoe gebruik ik de Stryd met mijn Garmin?

Om vermogensgegevens met een horloge van Garmin op te nemen, moet de app Stryd Zones naar het horloge worden gedownload.

Op de website van Stryd staan uitgebreide instructies om je Stryd in te stellen met je Garmin:

https://help.stryd.com/en/articles/8594075-stryd-zones-data-fields-and-garmin-watch-setup-with-stryd-and-stryd-duo

Kom je er niet uit? Mail ons op info@prorun.nl.

Hoe gebruik ik de Stryd met mijn Polar?

Op de supportpagina’s van stryd.com staat per model uitgebreid beschreven wat de stappen zijn om je Stryd aan je Polar te koppelen.

Zie:

https://help.stryd.com/en/collections/3802342-using-stryd-with-polar

Kom je er niet uit? Mail ons op info@prorun.nl.

Hoe gebruik ik de Stryd met mijn Apple Watch?

Op de supportpagina’s van stryd.com staat uitgebreid beschreven wat de stappen zijn om je Stryd te gebruiken met je Apple Watch.

Zie:

https://help.stryd.com/en/collections/3802261-using-stryd-with-apple-watch

Kom je er niet uit? Mail ons op info@prorun.nl.

Hoe gebruik ik de Stryd met mijn Suunto?

Op de supportpagina’s van stryd.com staat uitgebreid beschreven wat de stappen zijn om je Stryd te gebruiken met je Suunto.

Zie:

https://help.stryd.com/en/collections/3802346-using-stryd-with-suunto

Kom je er niet uit? Mail ons op info@prorun.nl.

Hoe gebruik ik de Stryd met mijn COROS?

Op de supportpagina’s van stryd.com staat uitgebreid beschreven wat de stappen zijn om je Stryd te gebruiken met je COROS.

Zie:

https://help.stryd.com/en/collections/3802339-using-stryd-with-coros

Kom je er niet uit? Mail ons op info@prorun.nl.

Ik krijg mijn Stryd niet aan de praat, wat nu?

Kijk eerst bij de veel gestelde vragen naar de instructies voor jouw merk horloge.

Kom je er alsnog niet uit, mail ons dan op info@prorun.nl. Beschrijf hierbij je probleem en vermeld het merk en model van je horloge.

Wat is Critical Power en waarom heb ik deze nodig?

Critical Power (CP) is het vermogen dat je gedurende een bepaalde tijd kunt volhouden, bijvoorbeeld een uur of 45 minuten. Stryd gebruikt een CP die voor de meeste lopers overeenkomt met het vermogen wat je kunt volhouden als je een 10 kilometer voluit loopt.

Je CP wordt gebruikt om je vermogenszones voor je trainingen vast te stellen en voor je optimale vermogen tijdens een wedstrijd.

Zie ook:

https://www.prorun.nl/training/watt-is-cp/

Hoe kom ik aan mijn Critical Power?

Critical Power (CP) is het vermogen dat je gedurende een bepaalde tijd kunt volhouden, bijvoorbeeld een uur of 45 minuten. Stryd gebruikt een CP die voor de meeste lopers overeenkomt met het vermogen wat je kunt volhouden als je een 10 kilometer voluit loopt.

Je CP wordt gebruikt om je vermogenszones voor je trainingen vast te stellen en voor je optimale vermogen tijdens een wedstrijd.

Nadat je Stryd thuis is bezorgd ga je er gewoon een paar keer mee hardlopen. Je CP wordt automatisch gegenereerd na een paar runs en blijft updaten naarmate het je leert kennen en je conditie verbetert.

De automatisch berekende CP is zo goed als de gegevens die het ontvangt van je training. Variatie in je hardloopsessies is belangrijk bij het nauwkeurig berekenen van je CP.

Merk op dat je CP in het begin vaak zal veranderen naarmate je meer runs doet en Stryd je leert kennen, maar na verloop van tijd zal je CP minder vaak veranderen.

 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn Critical Power up-to-date en nauwkeurig is?

Hoe meer variatie je hebt tijdens het hardlopen, hoe nauwkeuriger je Critical Power (CP) zal zijn. We raden het volgende aan:

 • Lange duurlopen van 40-60 minuten op maximale inspanning of bijna maximale inspanning (bijvoorbeeld een 10km wedstrijd).
 • Middellange duurlopen van 10-20 minuten bij maximale inspanning of bijna maximale inspanning (bijvoorbeeld een 5km wedstrijd).
 • Een korte maximale inspanning die 3-5 minuten duurt.
 • Korte sprints of intervallen met maximale inspanning (10-30 seconden in duur).

Stryd gebruikt ongeveer 90 dagen aan runs om je CP te bepalen. De runs die bijdragen aan je CP kunnen worden bekeken in de vermogensduurcurve (Power Duration Curve).

Wat is de Power Duration Curve?

In je PowerCenter zie je jouw Power Duration Curve (PDC) staan.

De PDC is het vermogen van je beste inspanning (in watt) bij een bepaalde duur (tot vijf uur) die je gedurende de gedefinieerde tijdsperiode hebt gedaan. De weergave is standaard ingesteld op de laatste 90 dagen omdat die het beste je huidige niveau weergeeft en wordt gebruikt om je Critical Power (CP) te bepalen.

De runs in je PDC hebben een ‘run-leeftijd’. Trainingen in de afgelopen 30 dagen dragen volledig bij aan je fitnessmodel (Auto-Calculated Critical Power Model Curve), daarna beginnen ze een verslechterende bijdrage te leveren. Groene en grijze hardloopsessies hebben een afnemende bijdrage in de loop van de tijd (en dit is de reden waarom je jouw automatisch berekende CP-modelcurve onder je vermogenscurve zult zien dalen). Grijze trainingen staan ​​op het punt af te vallen en dragen niet langer bij aan je automatisch berekende CP. Deze classificaties kunnen je helpen te weten welk vermogen/duur je aan jouw training moet toevoegen om je CP te behouden of te verbeteren.

Merk op dat niet elke inspanning die je PDC verandert, ook jouw CP zal veranderen, omdat je CP een theoretisch model is op basis van je PDC.

Hoe sluit ik een training of wedstrijd uit van mijn Stryd data?

Soms is het nodig om een hardloopsessie uit te sluiten van de analysetools van Stryd. Bijvoorbeeld omdat je een keer zonder Stryd hebt gelopen, maar met het vermogen direct van je Polar. Of omdat je training is verstoord door hevige regenval. Je wilt niet dat deze incorrecte data wordt meegenomen in de berekening van je Critical Power.

Je kan een sessie als volgt uitsluiten:

 • Open de Stryd App op je telefoon
 • Ga naar de kalender
 • Open de sessie die je wilt uitsluiten
 • Klik bovenin op “⋮”
 • Selecteer View Details
 • Scroll naar beneden en vink uit: “Include Run in Analysis”

Hoe wijzig ik mijn gewicht in mijn Stryd account?

Voor de berekening van je Critical Power is het essentieel dat je gewicht juist is ingevoerd. Je past het gewicht als volgt aan:

 1. Opende Stryd App en houd je Stryd in de buurt
 2. Klik op Settings (blauwe tandwiel) rechts bovenaan
 3. Koppel je Stryd (als dit niet al is gedaan)
 4. Klik op “Stryd” onder Paired Devices
 5. Selecteer “Update Height and Weight”
 6. Maak de gewenste wijziging(en) en sla op

Het wordt niet aangeraden om je gewicht regelmatig aan te passen, dat verstoort de data. Bij het aanpassen van je gewicht duurt het 90 dagen voordat de data weer representatief is.

Houdt mijn Stryd ook rekening met de ondergrond waar ik op loop?

Nee, de Stryd kan niet de ondergrond detecteren waar je op loopt.

Kan ik Stryd ook gebruiken voor korte afstanden op de atletiekbaan?

Zeker!

Vermogen reageert vrijwel direct, in tegenstelling tot hartslag. Dit maakt lopen vermogen zéér geschikt voor het uitvoeren van intervaltraining en korte afstanden.

Is de Stryd te gebruiken bij trails?

Stryd kan helpen om je inspanning op heuvelachtig terrein gelijk te houden en zo je prestatie optimaliseren. Hoewel het gebruik van Stryd bij trails iets gecompliceerder is, is er geen goed alternatief voor trailrunners die hun prestaties willen verbeteren, een nauwkeurig tempo en afstand willen hebben en hun voortgang willen volgen.

Voor meer informatie, zie:

https://help.stryd.com/en/articles/6879476-can-i-use-stryd-for-trails-and-hills

Heb ik een Stryd Membership nodig?

Een Stryd Membership is niet noodzakelijk om de voordelen van het lopen op vermogen te ervaren. Een Membership geeft je gepersonaliseerde trainingsschema’s en informatie over je herstel.

Zonder Membership zijn de belangrijkste functies en gegevens beschikbaar: je automatisch berekende Critical Power, data van je training met splits, grafieken en kaarten, pasfrequentie, grondcontact, de intensiteit van je training en meer. Heb je een schema via TrainingPeaks, 2PEAK of Finale Surge? Dan kan je deze ook zonder membership importeren in je Stryd.

Je kunt het Membership voor een half jaar uitproberen, of een jaar bij de aanschaf van Styd Duo.

Instructies om de gratis proefperiode van je Membership bij Stryd te activeren, lees je hier:

https://shop.prorun.nl/stryd-vermogensmeter/je-gratis-stryd-membership-activeren/

Hoe activeer ik mijn proefperiode van het Stryd Membership?

Om nog meer uit je Stryd te halen kun je een Stryd Membership afsluiten. Dit kost je € 9,99 per maand en geeft je extra mogelijkheden om je trainingen te analyseren, je krijgt toegang tot een collectie met workouts en je kunt zelf je workouts samenstellen met de workout builder.

Bij de aankoop van een Stryd of Stryd Duo krijg je een unieke code waarmee je het Membership kunt uitproberen. Bij een enkele Stryd krijg je een half jaar Membership cadeau en bij Stryd Duo bestaat de proefperiode uit een jaar.

Na afronding van je bestelling krijg je per mail een code, samen met instructies om je Stryd Membership te activeren.

Je kunt de instructies op de onderstaande pagina nalezen:

https://shop.prorun.nl/stryd-vermogensmeter/je-gratis-stryd-membership-activeren/

Mijn Stryd lijkt kapot, wat nu?

Stuur ons een mail (info@prorun.nl) en beschrijf je probleem.

Indien mogelijk stuur dan foto’s of screenshots mee.

Heb ik genoeg aan één Stryd?

Ja, je bevestigt je Stryd ofwel aan je rechter-, ofwel aan je linkerschoen.

Het heeft geen zin om aan elke schoen een Stryd te bevestigen.

Ik heb een vraag over de Stryd app

Werkt Stryd goed in combinatie met Strava?

Welke traininglatforms zijn geschikt om te gebruiken met Stryd?

 • Stryd PowerCenter
 • TrainingPeaks
 • SportTracks
 • Zwift
 • 2peak
 • Golden Cheetah
 • WKO4
 • Smashrun
 • FinalSurge
 • iSmoothRun
 • Today’s Plan
 • Xhale
 • Garmin Connect
 • Suunto Movescount

Kan ik mijn trainingsschema van TrainingPeaks gebruiken met Stryd?

Ja, het is mogelijk om TrainingPeaks te synchroniseren met je Stryd.

Voor meer informatie zie:

https://help.stryd.com/en/articles/6879276-sync-with-trainingpeaks

Kan ik Stryd gebruiken zonder een (geschikt) horloge?

Als je niet een van de vele horloges hebt die geschikt zijn met Stryd, kun je nog steeds op vermogen trainen met Stryd.

Bij sommige horloges kan een footpod worden gebruikt om afstand en tempo te meten (bijvoorbeeld Garmin Forerunner 220). Controleer of je horloge footpods of vermogensmeters met ANT + -technologie ondersteunt. Je kunt je vermogen niet in realtime zien, maar je vermogen wordt geregistreerd en je kunt je prestaties analyseren na het hardlopen (gebruik je telefoon om je gegevens na het hardlopen te synchroniseren).

Zelfs als je geen horloge met ANT + technologie hebt, kun je Stryd gebruiken. Stryd neemt je hardloopgegevens op en je kunt jouw gegevens synchroniseren met Stryd PowerCenter met je telefoon (Android / IOS). Als alternatief kunt je ook de Stryd-app op je telefoon gebruiken om je hardloopsessie vast te leggen, zodat je de gelopen route kunt vastleggen en je het vermogen kunt zien op je telefoon.

Ik ben mijn oplader kwijt, wat nu?

Bestel een nieuwe oplader in de webshop van ProRun:

https://shop.prorun.nl/product/stryd-wired-charger-oplader/

Kan ik extra clips bestellen voor mijn Stryd?

Bij je Stryd wordt een setje van clips meegeleverd.

Heb je behoefte aan meer clips? Deze kan je bestellen in de webshop van ProRun:

https://shop.prorun.nl/product/stryd-extra-clips/

Kan ik ook zwemmen met de Stryd?

Nee, de Stryd is waterbestendig, maar niet waterdicht.

Bovendien werkt de Stryd alleen met hardlopen.

Werkt de Stryd ook met fietsen?

Nee, de Stryd werkt alleen bij het hardlopen.

Zit er garantie op mijn Stryd?

Stryd werkt gegarandeerd 2 jaar. Stryd is gemakkelijk bestand tegen normaal gebruik, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Stryd is waterbestendig, maar loop niet door diep water, omdat hierdoor water in het apparaat kan stromen.

2. Stryd gebruikt een clip om aan je veters te bevestigen. Als je Stryd verkeerd inklikt, kan de pod beschadigd raken (d.w.z. eerst aan de voorkant/het smalle uiteinde inklikken en dan hard op de achterkant/het brede uiteinde duwen, zal je Stryd beschadigen).

3. Ongewone gebeurtenissen, zoals een hond die op je Stryd kauwt, worden niet gedekt.