25 jaar Volkswagen Praag Marathon

Steeds meer lopers uit de Benelux hebben de Volkswagen Praag marathon ontdekt. Een prachtig evenement in een mooie stad. Iets voor jou?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
25 jaar Volkswagen Praag Marathon
Zoals zoveel goede dingen in Tsjechië, kwam het idee voor een internationale marathon door Praag tot stand boven een goed glas bier. Het was een mooie zaterdag in november van 1994 en Carlo Capalbo zat in een kleine kroeg met zijn beste vriend en mede-Italiaan Gelindo Bordin, de winnaar van de Olympische marathon van Seoul in 1988. Nadat ze een schets tekenden van het parcours op een servet, besloten ze Emil Zátopek te bellen voor zijn advies en ondersteuning. De wereldberoemde Emil Zátopek, de man van de drie gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Helsinki (1952, goud op de 5 km, 10 km en de marathon.)

Vijfentwintig jaar na de oprichting werd Praag de ongekroonde koning van de favoriete en aangenaamste stadsmarathons in Europa. In 2018 werd de miljoenste deelnemer van het evenement, sinds de eerste wedstrijd in 1995 ontvangen. Dat laat zien hoe populair dit hardloopevenement is – maar niet alleen dit evenement, organisator RunCzech organiseert wedstrijden in zes steden in de Tsjechische Republiek.

985 hardlopers namen deel aan de eerste editie van de Praag Marathon, maar zij waren niet de enigen die liepen. Er waren nog twee afstanden waar lopers aan mee konden doen – een 9,2 km en een 4,8 km. De capaciteit voor de loop werd meerdere keren vergroot en in totaal liepen 15.000 mensen (kinderen en volwassen) mee. Nu biedt RunCzech een compleet Volkswagen Marathon Weekend – met op zaterdag de familie run en ‘Walk with dogs, en op de zondag de grote dag – de Volkswagen Praag Marathon.

Om het jaar 1995 in perspectief te zetten, toen de Volkswagen Praag Marathon startte gebeurde er in Nederland onder meer het volgende:
– Het telefoonnetwerk wordt omgezet naar tien cijfers.
– De verdragen van Schengen worden toegepast in zeven landen.
-TMF (The Music Factory) start met uitzenden.

We zijn er zeker van dat je weet hoe mooi Praag is. Als je deelneemt aan de 25e Volkswagen Praag Marathon heb je de unieke kans om de mooiste plekken in Praag te zien, samen met die andere enthousiaste hardlopers. Je geniet van start en finish bij de oude markt, direct naast de beroemde astronomische klok. In de derde kilometer kom je over de Karelsbrug, gebouwd in 1402. Het Praag marathonparcours heeft het allemaal – de mooie plaatsen, het vlakke parcours dat langs de Vltava rivier loopt en heel veel enthousiaste fans en kijkers die de lopers aanmoedigen. Er zijn ook veel leuke kroegen, waar je nieuwe energie kunt opdoen nadat je de finishlijn passeert.

Bijzonder feest
Wat is er dan bijzonder volgend jaar? 
De wedstrijd viert zijn 25e verjaardag maar de hardlopers krijgen de cadeautjes. Ben je al benieuwd? Als je wilt weten wat de cadeautjes zijn volg dan onze Facebook pagina waar dit wordt bekend gemaakt.Als je mee wilt doen met dit feest, schrijf je dan snel in op een van de laatste plaatsen in de mid range price en vier het met ons mee. De Volkswagen Praag Marathon 2019 vindt plaats op zondag 5 mei. Je kunt inschrijven op www.runczech.com

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners