Een jaar lang twee marathons per dag - deel 22

Door
redactie Redactie
1 juli 2018 00:00
Een jaar lang twee marathons per dag - deel 22
De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt - als fysiotherapeut - de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen. Eerder las je deel 21.

1 juni 
De volgende dag als we vanuit Molendo (Peru) op weg gaan om de lunch te brengen worden we onderweg tegengehouden door een boze menigte die de auto dreigen te molesteren. Er is een nationale staking gaande. De prijs van benzine was in het land drastisch gestegen en dat pikte men niet. Daar er deze keer geen winkel of restaurant in de buurt zit is het hoog nodig dat we eten en drinken naar Bai Bin brengen. Na uitleg over het project en de hoge nood van de zaak laten ze ons gelukkig passeren. Het heeft echter weer veel te veel tijd gekost waardoor hij wederom zijn lunch te laat krijgt. Hij lijdt er duidelijk onder en heeft vandaag met veel moeite slechts 70 km gelopen. s 'Avonds gaan we naar Camana en omdat we geen kookruimte hebben eten we in een Chinees restaurant. Oh..was dat  lekker. 
 

2juni
In de ochtend moeten we door een vallei om vervolgens een aardig grote berg te beklimmen. In plaats van de normale weg te nemen denkt Bai Bin nogmaals sneller te kunnen zijn door de weg die eerst door de vallei lust af te snijden via de kust en de berg rechtstreeks te beklimmen. Daarvoor moet hij bovendien eerst nog een rivier oversteken. We kunnen hem niet volgen. Het lijkt ons uiteraard hoogst onverstandig en het zal enkel meer energie kosten. Los van het feit dat het gewoon heel gevaarlijk is om die steile berg te beklimmen. Maar zoals altijd is aan Bai Bin zijn koppigheid niet veel te doen. We rijden door, de berg op via de gewone weg en zien al snel dat de rivier ook nog eens veel te breed is om zomaar over te steken. Van boven op zijn we op zoek naar een kleine fluoriserende Chinees. We zien hem in de verte lopen, hij probeert meermaals de oversteek te maken maar moet deze staken. Hij loopt door naar het punt waar de gewone weg verder gaat. Wij pikken hem daar op. Al met al heeft dit enkel meer tijd, energie en kilometers gekost. Nianna zei het al laatst, Chinezen gokken graag, ze springen het liefst ergens vol in zonder echt de consequenties te overwegen in de hoop groot te winnen. We vragen ons tevens vaak af, is hij een god of gewoon gek. Ik denk een gezonde combinatie van beide


 
3 juni
Bijna iedereen in de groep heeft last van buikgriep en is ziek. We moeten echter door, geen tijd om uit te zieken. Gisteravond heeft Bai Bin weer eens amper gegeten. Vandaag moet hij op de blaren zitten, hij had het de afgelopen dagen al erg lastig. Hij loopt de laatste dagen zo’n 85 km maar door de problemen met de lunch en slechte slaap was zijn ritme verstoord. Daarbij hebben we de afgelopen dagen veel bergen en heuvels moeten nemen wat het extra zwaar maakte. Zijn slechte eetlust was de laatste druppel, vandaag is hij kapot. Om half zeven s’ avonds heeft hij pas 28 km gelopen waarvan de meeste in een wandel tempo. Ik praat met Li over Bai Bin. We vrezen voor zijn psychologische welzijn. Hij lijkt niet meer dezelfde altijd positieve man die we voor de start zagen. Integendeel, het feit dat het eten, de slaapplaats, het ontbreken van wifi of wat dan ook niet goed gevonden wordt, lijkt een dieper liggend probleem weer te geven. Psychologisch is het een enorme uitdaging natuurlijk. Dat is waarschijnlijk het moeilijkste van het project. Hoe houden we zijn moraal hoog... Naarmate de avond vordert wordt het niet beter. Hij heeft moeten overgeven en last van diarree. Wellicht heeft hij hetzelfde kwaaltje als de rest van de groep. We moeten vroegtijdig staken. Slechts 43 km. We maken ons zorgen. 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

19
maart