Bijzondere wereldprimeur voor de Leiden Marathon

Leiden Marathon heeft een bijzondere wereldprimeur: ze gaan de vlam uit Athene halen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Bijzondere wereldprimeur voor de Leiden Marathon

Tjeerd Scheffer is de race director van de marathon van Leiden.

Scheffer staat bekend om groot denken en mooie verhalen. Dus toen Scheffer de lokale en landelijke pers optrommelde voor een wereldprimeur stroomde de pers nieuwsgierig naar Leiden. Is het bluf? Is het een lokkertje om aandacht te vragen voor zijn marathon? Of is het echt een wereldprimeur?

De Leidenaar bouwt in het stadhuis van Leiden de spanning nog mooi op en onthult dan het bijzondere plan van Leiden Marathon.

In 2020 bestaat Leiden Marathon 30 jaar en voorafgaand aan dit evenement gaat Leiden de vlam uit Marathon (Griekenland) halen. Dat is op zich geen wereldprimeur. Want de vlam uit Marathon brandde al bij verschillende marathons in de wereld. Maar gewoon de vlam uit Marathon halen met de auto, de trein of het vliegtuig – wat gebruikelijk is – wilde Scheffer niet.

Kon het niet specialer?

Dus besloot Scheffer met een team enthousiastelingen: we gaan naar Athene en gaan hardlopend terug

Dik 3000 kilometer. 9 landen. Dag en nacht lopen met de vlam.

Leiden Marathon organiseert samen met TK Challenge Foundation een groots evenement (de vlag halen) vóór een groots evenement (de 30ste marathon in Leiden).

35 teams lopen ieder 84 kilometer om de vlam naar Leiden te brengen. De teams halen geld op voor Willem-Alexander Kinderziekenhuis.

Het is nog niet 100% rond, want de vlam is een Grieks exportproduct en moet ceremonieel worden begeleid door een Griek. Maar Tjeerd en TK Challenge zijn er van overtuigd dat het ze gaat lukken, dus inschrijven van de teams is al mogelijk.

Waarom is die vlam zo bijzonder?

Zoals bij de meeste marathonlopers wel bekend is, komt de naam marathon van de Griekse stad Marathon. In 490 voor Christus werden daar de Perzen verslagen door het Griekse leger en het nieuws van de overwinning moest zo snel mogelijk naar de koning in Athene. Eén man moest zo snel mogelijk van Marathon naar Athene om het nieuws te brengen: Pheidippides. De Griek rende als een bezetene, vertelde het goede nieuws aan de koning en stierf. In Marathon kreeg Pheidippides een eervolle begrafenis samen met gesneuvelde soldaten van de oorlog met de Perzen. Als eerbetoon werd er een vlam ontstoken die nooit dooft.

Ieder jaar wordt de vlam ceremonieel van Marathon naar Athene gebracht, van waaruit andere marathons in de wereld de vlam mogen komen halen.

En Leiden heeft de primeur om de vlam vervolgens lopend naar de burgermeester van Leiden te brengen.

Wie loopt er mee?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners