Hardlopen is het nieuwe golfen

Daar waar je in het verleden prat kon gaan op je golflidmaatschap verhoogt nu het lijstje van gelopen marathons je aanzien.

Daar waar je in het verleden prat kon gaan op je golflidmaatschap verhoogt nu het lijstje van gelopen marathons je aanzien.
Fit en vitaal, dat is de norm aan de top”, zegt  Koen Breedveld, hoogleraar sportsociologie in een artikel van Ingrid Beckers in o.a. de Stentor.  „Deed je vroeger zaken met een sigaar en een glas wijn, nu trek je de hardloopschoenen aan. Rennen is bon ton: zeg maar het nieuwe golfen.” In een topfunctie kun je eigenlijk niet meer met een dikke bierbuik komen aanzetten. Het is not done; je staat ermee voor gek.

Breedveld auteur van het  boek ‘Running Across Europe’ onderstreept het beeld dat we onderhand overal herkennen. Hardlopen is een volksport. Ook in deze ‘derde loopgolf is het aandeel hoger opgeleiden’ nog steeds het grootst en daar zitten veel mensen met met topfuncties tussen. 

Waar halen ze de tijd en energie vandaan met werkweken van zestig uur?  Wat drijft hen, vier uur ’s ochtends, om for a run te gaan? In het artikel van Beckers worden een aantal topmanagers geïnterviewd. 

Daarin slecteerde we de volgende uitspraken:
– „Heel simpel: als ik níet kan hardlopen, word ik superchagrijnig”, 
– „Hardlopen is al twintig jaar vanzelfsprekend in mijn leven. Het houdt me gezond; helpt om de dingen een plek te geven. 
– Tijdens een ontspannen duurloop vallen losse puzzelstukjes vanzelf in elkaar: door de cadans en het ritme denk ik logischer na.”
– „Een presentatie werk ik tijdens het hardlopen uit”, z
– „Dat ene uurtje tussen 6.15 en 7.15 uur ’s ochtends is ideaal”, vindt Shuter. „Het mooiste moment van de dag, niets of niemand neemt dat van me af. 

Een overvolle agenda met allerhande reisschema’s, het maakt hardlopen juist voor topmannen en -vrouwen de ideale sport, zegt Breedveld in het artikel. „Het enige wat je nodig hebt, zijn hardloopschoenen en een broekje. Je kan het overal doen, wanneer en hoelang je zelf wilt. Hardlopen levert bovendien snel hoog rendement op. Niet onbelangrijk voor mensen die gewend zijn doelen te bereiken. Ook past het in deze tijd fitheid uit te stralen in een hoge functie.”

„Ik denk dat mensen liever een energiek leider zien dan iemand die junkfood eet”, aldus één van de geinterviewde directeuren. „En als je jezelf sterk en energiek voelt, straal je dat ook uit.

Hardlopen werkt aanstekelijk en een bestuurder die marathons loopt, functioneert zeker als vliegwiel, denkt Breedveld: „Binnen de zakenwereld zie je steeds meer mensen die elkaar uitnodigen mee te doen aan hardloopevenementen.

.Wie een marathon loopt, laat zien: ‘Kijk, ik sta voor ambitie, weet doelen te stellen en heb genoeg discipline om ze te bereiken.’ Het is een symbolische, sympathieke manier om leiderschap uit te stralen.”

Bron: Hardlopen is het nieuwe golfen door Ingrid Beckers – Stentor

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners