Mok en Astrid regelen alles voor de Leiden Marathon

Een marathonloper die na de finish zijn partner ten huwelijk vroeg. Een loper die al in december kwam informeren hoe het weer op de dag van de Leidse marathon zou zijn. Astrid Bol en Mok Scheffer maken als organisatoren van de Leidse marathon echt van alles mee

Mok en Astrid regelen alles voor de Leiden Marathon‘
Ze hoeven bij ons alleen maar te lopen’

Een marathonloper die na de finish zijn partner ten huwelijk vroeg. Een loper die al in december kwam informeren hoe het weer op de dag van de Leidse marathon zou zijn. Astrid Bol en Mok Scheffer maken als organisatoren van de Leidse marathon echt van alles mee. ,,Bij de start loop ik te janken. Zo groot is de ontlading.’’

Astrid en Mok werken bij het marathonbureau in Leiden. Mok begon 28 jaar geleden als vrijwilliger maar is nu twintig jaar officemanager. Ze onderhoudt onder meer contact met vrijwilligers, sponsoren en stagiaires. Astrid verzorgt de communicatie: ,,Wij hebben vorig jaar met een ander strategisch reclamebureau een nieuwe start gemaakt. Niet dat de oude ideeën slecht waren maar we hebben alles afgestoft. Zo is er een aangepast logo en we benaderen elke doelgroep apart waardoor we heel gericht te werk gaan. We proberen de hardlopers niet alleen te werven maar juist ook vast te houden.’’ 

De twee maanden voorafgaande aan de marathon neemt de drukte toe. ,,De startnummers worden ingepakt door vrijwilligers. En alle andere vrijwilligers die op bepaalde punten staan worden goed geïnformeerd. In die periode zit vadertje tijd ons flink achter de broek aan. Er worden lange dagen gemaakt maar we doen het graag voor onze lopers.  Wij zeggen altijd tegen de deelnemers: jullie ‘hoeven’ alleen te lopen, wij doen de rest’’, aldus Mok.

Dit jaar wordt het extra leuk. Naast de andere afstanden is er op 18 mei voor de tweede keer een wandelevent. De start en finish vindt plaats op het Pieterskerkplein en deze sportievelingen kunnen kiezen tussen de hele marathon, de halve en de 10 km. Ook de wandelaars worden net als de hardlopers op zondag als helden behandeld en krijgen ook een schitterende medaille omgehangen. 

En ook op deze datum vindt de 5 km plaats: De ongelooflijk gezellige nightrun. De start van deze afstand is om 22.30 uur en de startlocatie is de Doezastraat waar de winkeliers in het begin van de avond pasta klaarmaken voor de lopers. Op 19 mei is de start- en finishploeg alweer om 05.00 uur op de been. Want om 10.00 uur valt het startschot voor de deelnemers op de halve marathon. Om 11.00 uur beginnen de helden op de hele marathon aan hun mammoet afstand. Om 12.30 uur gaan de kinderen de strijd met elkaar aan en om 14.30 uur vertrekken de lopers op de 10 km. 

Het Pieterskerkplein wordt omgebouwd tot een ‘loungeplein’. Hier verwelkomen de fans de wandelaars en hardlopers en kunnen deelnemers hun ervaringen uitwisselen, uitblazen en een lekker drankje nemen. 
In Leiden is de deelnemer op elke afstand een HELD. Daarom wordt de laatste kilometer een grote ‘Victory Lane’! Een fantastisch aangeklede Boommarkt en Aalmarkt waar de bezoekers de lopers over de streep schreeuwen.

Het weekeinde van 18 en 19 mei is voor Mok en Astrid de bekroning op een jaar lang hard werken. Astrid: ,,Die marathonsfeer wil je echt niet missen.’’ Mok: ,,Eigenlijk hoeven wij dan niet zoveel meer te doen en zijn we soort van trouble shooter. En we proberen dan alleen maar te genieten van dit mooie evenement. Pas als de laatste loper gezond binnen is, zijn wij blij.’’ 

Op 20 mei begint dan de vakantie? Mok: ,,Nee hoor, dan begint het napraten en evalueren. Het evenement moet echt even uit je lijf. Het begint met de maandagochtend waar een aantal vrijwilligers naar het marathonbureau komt. Alle spullen worden hier weer gedumpt en dan wordt hier heerlijk nagepraat.”

Event: 29e Leiden Marathon
Datum: zaterdag 18 en zondag 19 mei 2019
Afstanden: 42km, 21km, 10km, 5km, kidsrun (hardlopen), 42km, 21km, 10km (wandelen)
Parcours: Historisch Leiden en 9 pittoreske dorpen in het Groene Hart (IAAF-gecertificeerd)?Deelnemers: 14.000 lopers (in 2018 12.000) en 3.500 wandelaars (in 2018 1.700)
Toeschouwers: 60.000 (waarvan 35.000 rond start/finishgebied)
Medewerkers: ruim 1.000
Eventlocatie: Pieterskerk, met kleine sportmarkt (dichtbij start/finish)?Businesslocatie: Stadsgehoorzaal (muziektheater) (dichtbij start/finish)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners