Nederlandse loopster gaat internationaal met haar juwelen

Nederlandse loopster gaat internationaal met haar juwelen

Andra Laarhuis verovert ook Duitsland met haar sportjuwelen. De creatieve loopster was in Nederland al een bekende verschijning en breidt haar hardloopjuwelen uit naar Duitsland.

Andra Laarhuis is binnen de hardloopgemeenschap een bekende verschijning.  Als hordeloopster bij atletiekvereniging DEM had ze een relatie met de Britse olympisch kampioen Sebastian Coe. Daarna is Andra bekend geworden door haar boek 101 redenen om niet te sporten, maar het wel te doen en als journalist schrijft ze regelmatig stukken voor RunningNL.

Inmiddels heeft Andra internationaal succes

Naast sporten en schrijven is het derde talent van deze duizendpoot een internationale hit gebleken. Andra maakt sportjuwelen en haar sierraden zijn ook in Duitsland razend populair.

‘In 2015 ben ik begonnen met het maken van ‘unieke armbanden’, een concept waarbij ik in stalen plaatjes met hamer en slagletters persoonlijke teksten van opdrachtgevers ponste. Meestal verwezen die teksten naar geleverde prestaties, persoonlijke doelen of motiverende spreuken. Twee jaar later kwam ik op het idee om echte sportsieraden te maken, verguld of gemaakt van zilver. Omdat ik geen ambachtelijke opleiding heb gevolgd, bouwde ik een netwerk op van mensen die juwelen kunnen maken, zoals edel- en goudsmeden. De ideeën voor de ontwerpen komen van mij.’

Inmiddels hebben veel lopers een sieraad of een motiverende tekst op hun veter, van de hand van Andra. Onder andere Eliud Kipchoge droeg een armbandje van haar, in aanloop zijn recordtocht. Op het armbandje stond: Challenge 1.59. 

Heb je zelf een bijzondere herinnering aan een sieraad?

‘Een zilversmid op Bali heeft voor mij een bijzonder hangertje gemaakt. Het hangertje is gemodelleerd naar een beroemde foto van Wilma Rudolph. Deze Amerikaanse atlete had als kind polio en liep op krukken. Ze onderging therapie, leerde haar benen goed gebruiken en bleek vervolgens zowaar is staat om drie gouden medailles te winnen op de Olympische Spelen van Tokio in 1960. Ik geloof er echt in dat je door zo’n amulet een stuk van de wilskracht van deze atlete met je meedraagt.’

Lieke Klaver

In Nederland is onder andere Lieke Klaver een bekende loopster met een sierraad van de sportjuwelier. De toploopster draagt een spike om haar nek en noemt dat haar geluksketting.

Motiveter

Andra maakt niet alleen sieraden, ook haar motiveters zijn populair. Dat zijn plaatjes die je door je veter haalt. Teksten als Finisher en Don’t give up zijn populair en stimuleren om door te zetten.

Dat Andra nu doorbreekt in Duitsland en Engeland vindt ze bijzonder:

‘Duitsland is natuurlijk een stuk groter dan Nederland, dus ik dacht: waarom niet. Dat het ook in Duitsland goed aanslaat, maakt me wel trots.’

Wil jij meer weten over de juwelen en de motiveters? Bezoek de website van Andra.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer