We gaan 426 kilometer hardlopen

Loopgroep 03 uit Haarle gaant 426 kilometer hardlopen voor het goede doel Van den Helder naar Maastricht!

We gaan 426 kilometer hardlopen voor het goede doel”, vertellen we aan vrienden familie en kennissen. “Van den Helder naar Maastricht! ”. Vaak is de reactie dan dat er toch ook treinen gaan? Ja natuurlijk,  maar hardlopen is veel leuker!  

Aan het woord is Tom Puts, voorzitter van Loopgroep03 uit Haarlem. Loopgroep 03 (opgericht in 2003, vandaar de naam) is een gezellige hardloopverenging met ongeveer 130 leden. Zij trainen in de Kennemerduinen.


“Er komt wel wat bij kijken hoor, bij zo’n tocht. Het is een estafette die wij met 16 lopers gaan doen. Elke loper rent steeds 2 kilometer en gaat dan het busje weer in om te rijden, te navigeren, of stapt op de fiets om de nieuwe loper te begeleiden. 52 kilometer lang, om dan een paar uur even bij te komen op de wisselplek. En daarna weer op stap. En dat 426 kilometer, ofwel een uur of 33 achter elkaar. Wat heb je dan verder nodig? Naast de busjes en de fietsen en 18 fitte enthousiaste lopers/loopsters en fietsers moet er natuurlijk gegeten worden en gedronken onderweg. Ook dat nemen we allemaal zelf mee.” En vergeet de voorbereiding niet: het zoeken naar sponsoren, het regelen van de busjes, de route doornemen. Een logistieke klus! “

Loopgroep03 doet dit jaar voor de vijfde keer mee aan deze monstertocht. Het principe lijkt wel een beetje op de Ropa run, met het verschil dat deze tocht kleinschaliger en laagdrempeliger is. Elke Euro Sponsorgeld telt mee! We lopen voor Mappa Mondo, een onderdeel van het Rode Kruis. Mappa Mondo beheert tehuizen voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Er zijn nu drie van dit soort huizen in Nederland. 

“Estafette lopen is leuk. Naast het lopen zelf is het wij-gevoel en de onderlinge saamhorigheid een geweldige ervaring. En Nederland is zo mooi! We lopen door de kop van Noord Holland, door het duingebied, door de polders bij Amsterdam, de prachtige Vecht en de nog mooiere Linge., het land van Maas en Waal, de Peel, het glooiende Limburg en eindigen in het Bourgondische Maastricht, net naast de st Gervaasbrug! Ongeveer 33 uur later dus! We hebben het dan licht zien worden, overdag gelopen, weer donker zien worden, in de nacht gelopen, en de zon weer op zien komen.  Onderweg worden we ondersteund door vrijwilligers  van het Rode Kruis, die drukke verkeerspunten voor ons afzetten. De hele route staat op de weg getekend met een witte pijl met een punt eronder. Grote kans dat je in Nederland ergens zo’n pijl tegenkomt! “

De Den Helder Maastrichtloop is inmiddels toe aan de 12 editie. Waar bij de Roparun honderden teams meedoen, blijft de teller bij deze mooie loop steeds steken op ongeveer 15 teams. Dat moet veel beter kunnen volgens ons. Zoals één van onze lopers het noemde: “De mooiste hardloopervaring van zijn leven”

We hebben er zin in!

Voor meer info:

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners