Wordt triatlon de nieuwste sporthype?

Steeds meer sporters kiezen voor de triatlon. Opvallend is dat veel jonge meisjes vinden de combinatie aantrekkelijk.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Wordt triatlon de nieuwste sporthype?
Steeds meer Vlamingen doen aan triatlon. Bovendien blijken die triatleten ook steeds jonger te worden: vooral jonge meisjes kiezen steeds vaker voor de combinatie van lopen, fietsen en zwemmen. Wordt triatlon de nieuwste hype in sportland? 

Steeds meer Vlamingen doen aan triatlon. In het kielzog van grote triatleten als Luc Van Lierde en Rutger Beke kiezen niet alleen steeds meer volwassenen voor de speciale sport, ook steeds meer jongeren van 12 tot 18 jaar doen dat. Vooral jonge meisjes lijken de combinatie van sporten bijzonder aantrekkelijk te vinden. Maar is de zware opeenvolging van drie verschillende fysiek inspannende activiteiten wel zo gezond voor jonge meisjes (en jongens)? .

Vervrouwelijking
 ‘In triatlon draait het om uithouding en leren luisteren naar je lichaam. Dat doen jonge meisjes goed’

Volgens Triatloncoach André Roelen alvast wel. “Mensen associëren triatlon vaak met een hele harde sport die vooral uitgeoefend wordt door pezige mannen die uitgeput over de finish komen, maar eigenlijk is dat helemaal niet het geval.” In tegenstelling tot wat veel mensen blijken te denken, is triatlon – omwille van de combinatie aan disciplines – net een erg zachte sport die perfect is afgestemd op het lichaam van jonge vrouwen en meisjes: “Triatlon is een duursport die teert op uithouding en naar je lichaam leren luisteren”, zegt Roelen. “En dat blijken jonge meisjes erg goed te kunnen.”  

Bovendien blijft ook de duur van een triatlonwedstrijd bij de jeugd beperkt. “Meestal blijven die wedstrijden onder de limiet van twintig minuten. Dat terwijl het bij andere sporten als voetbal, toch direct om een veel grotere tijdspannes gaat”, zegt Roelen. Daardoor komen er bij jonge triatleten net veel minder blessures voor dan bij jonge sportievelingen die zich een meer traditionele discipline aanmeten.

Laagdrempelig
Ook professor Jeroen Scheerder, onderzoeker aan de faculteit Sport- en Bewegingsleer van de K.U. Leuven, stelt een verjonging en vervrouwelijking binnen de triatlonsport vast. Hij noemt die vaststelling dan weer wel eerder opmerkelijk omdat het om een sport gaan die qua techniek, materiaal en tijdsorganisatorisch toch om heel wat inspanning vraagt. Als een verklaring voor de toenemende populariteit van triatlon haalt Scheerder de relatieve toegankelijkheid van de sport aan: “Om triatlon op een basic niveau uit te oefenen heb je eigenlijk niet veel nodig. De kostprijs en dus ook de drempel blijven vrij laag.”  

Of triatlon op weg is de volgende hype in sportland te worden? Dat zal nog moeten blijken, maar de sport lijkt alvast wel goed op weg te zijn. Toch komt de stijgende populariteit en aantrekkingskracht ook meteen met een waarschuwing: “Als het gaat om extra aandacht uit liefde voor de sport op zich, is dat een goede zaak”, zegt Roelen. “Het mag echter niet uitlopen in excessen van mensen om te kijken hoe ver ze met hun lichaam kunnen gaan en hoe ze fysiek het onderste uit de kan kunnen halen.”

Bron Canvas Terzake
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners