De Garmin ForeRunner 245: review

De Garmin ForeRunner 245: review

Garmin heeft recent de ForeRunner 245 uitgebracht: boordevol functionaliteit, prijsstelling prima. Maar wat kan deze Garmin eigenlijk?

Het is 2019. De sporthorloges worden beter en goedkoper. Zo heeft Garmin recent de ForeRunner 245 uitgebracht: boordevol functionaliteit, prijsstelling prima. Maar wat kan deze Garmin eigenlijk? Om kort te gaan: veel, erg veel. Er is uiteraard de hartslagmeting, GPS. Daarnaast activity tracker, koppeling met allerlei Pods, muziek. Ook zijn er de extra’s zoals geavanceerde trainingsbegeleiding (ook via je persoonlijke website). Bovendien zijn een vele functies verbeterd zoals net iets nauwkeuriger pols-hartslagmeting, nauwkeuriger VO2max bepaling.
Het uiterlijk: de Garmin is iets groter, robuuster, afgewerkt dan bijvoorbeeld de Garmin645 Music. Het is een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vind hem wel mooi. De watchface is oneindig instelbaar. De 245 is lichtgewicht (38 gram) met een hardglas schermpje 240×240 pixels. De bediening is gelijk aan die van de meeste andere Garmins van de laatste jaren. Intuïtief geplaatste functies, alles met een of twee klikjes te vinden. Een review:

GPS en hartslagmeting

Bij elk sporthorloge is er altijd weer de basisvraag: “hoe goed is de GPS, hoe goed is de hartslagmeting”.

GPS: deze is zeer nauwkeurig, zoals bij alle recente Garmin voorgangers. Bovendien zit er ook Galileo GPS meting op (Galileo is een Europese GPS variant die zeer nauwkeurig is en de komende jaren volledig operationeel wordt).

Hartslagmeting: de optische pols-hartslagmeting is weer wat beter geworden, met de Garmin ELEVATE optical HR sensor. Hartslagmeting bij duurlopen is goed nauwkeurig. Bij intervaltrainingen hebben de meeste optische sensors (deze ook) soms nog wat problemen met rustpauzes tussen de tempo’s. Voor meest nauwkeurige metingen kan je daarom een borstband aankoppelen.

Geavanceerde trainingfuncties

Nu de basisvragen beantwoord zijn komen we op nog interessanter terrein: interpretatie van gegevens, extra functionaliteit. Nadat je de training hebt afgewerkt en opgeslagen gaat de 245 met de gegevens aan de gang en toont hij jou de analyse. Hij vertelt hoe zwaar de sessie was en hoeveel rust je moet nemen. Des te meer anaeroob en langer, des te meer rust. Hij stelt naar aanleiding van recente trainingen je VO2max bij. VO2max geeft het maximale zuurstofopnamevermogen (in milliliter per kilo per minuut) weer en is een goede indicator van prestatievermogen. Hoe hoger de VO2max hoe beter! Grofweg betekent een lagere hartslag bij hogere snelheid ook een hogere VO2max.

Daarna kan je alles rustig gedetailleerd nakijken op de Garmin Connect app, of op computer (waar je zowel Garmin Express als de Garmin Connect site hebt). En hier wordt het interessant: via de site kan je advies vragen aan de Garmin Coach. Deze kan een gratis trainingsplan voor de 5km, 10 km en de halvemarathon je opstellen, waarna je deze (of andere zelfbedachte) trainingen kan uploaden naar de 245. De Garmin Coach trainingen houden hierbij rekening met je huidige trainingsresultaten.
Een verbetering is dat de 245 je wedstrijdresultaten nu nauwkeuriger voorspelt. Bijvoorbeeld, bij de marathonvoorspelling neemt hij niet alleen een recente 5 of 10 kilometertijd of prestaties tijdens intervaltrainingen mee, maar ook je resultaten op langere duurtrainingen. Er komt dan een realistischer marathontijd uit.

Andere sporten: naast hardlopen kunnen allerlei andere sporten vastgelegd worden. De belangrijksten zijn zwemmen in een zwembad (baantjes), loopband lopen, fietsen buiten en binnen… hiermee kan de 245 ook prima in de triathlontraining gebruikt worden. Daarnaast zijn er standen voor indoor track, trailrun, roeien, wandelen, krachttraining, yoga, stair stepper, elliptical.

Looptechniek: de Garmin zelf meet pasfrequentie/paslengte. Met een aan te koppelen hartslagmeter of Pod (Running Dynamics Pod) kan daarnaast onder meer grondcontacttijd, oscillatie, en symmetrie gemeten worden. Het is soms even puzzelen om uit deze gegevens concrete aanwijzingen te halen en misschien heb je hiervoor contact met een trainer nodig… in elk geval heb je de gegevens voorhanden en kan je ze gemakkelijk naar je trainer mailen.

Er is nog meer!

De Garmin biedt nog enkele andere handige functies.


En we zijn nog niet klaar: ik zie een kompas, een virtual racer/virtual partner, een betere batterij, en… muziek! De music versie van de 245 biedt (tegen kleine meerprijs) de mogelijkheid honderden mp3tjes erop te zetten.  Je kan ook, via de Spotify en Deezer Connect IQ apps, offline je favoriete playlists beluisteren.
Handig ook is dat alle nieuwe Forerunners compatibel zijn met de Garmin Coach. Daarin tref je trainingsplannen voor de 5kmn 10 km en de halve marathon
Ter volledigheid: wil je een overzicht van echt alle functies, kijk dan even op de Garmin gebruikershandleiding pagina van de ForeRunner 245 [2].

Steeds meer functionaliteit, steeds goedkoper

Garmin doet al jaren het volgende: ze ontwikkelen a) interessante nieuwe features en bieden deze aan in horloges in het hogere prijssegment, en b) verbeteren deze features EN bieden ze aan in de goedkopere opvolgers. Waarna de cirkel weer bij a) begint voor nog nieuwere features. Uiteindelijk zou dit moeten leiden tot sporthorloges die spotgoedkoop zijn EN bomvol functionaliteit zitten… de Garmin FR245 voldoet eigenlijk al een beetje aan deze omschrijving: veel functionaliteit en kwaliteit waar je tot voor kort 400 of meer Euro voor moest neertellen zit nu in een sub-300 categorie. Fijn!

Referenties:
[1] Uitgebreide review van dcrainmaker: https://www.dcrainmaker.com/2019/04/garmin-forerunner-245-music-gps-watch-in-depth-review.html
[2] Gebruikershandleiding op de Garmin site: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/forerunner245/NL-NL/ 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear