De Garmin ForeRunner 45/45s, een review

De nieuwe Garmin 45 is niet alleen mooi en elegant maar heeft ook veel extra funtionaliteiten. Een review

De Garmin ForeRunner 45/45s is klein en fijn. Twee uitvoeringen: de 45s is iets kleiner (39mm scherm) dan de 45 (42mm scherm), maar beiden ogen elegant. De dames aan wie ik de 45s liet zien vonden hem mooi! Deze nieuwe Garmin is opvolger van de oudere ForeRunner 35. Ietsje duurder (net onder de 200 euro) maar er is enorm veel functionaliteit bij gekomen. Er was al de hartslagmeting, de GPS, de VO2max bepaling. Erbij gekomen zijn onder andere uitgebreide Activity Tracking, Garmin Coach support, Incident detectie. Er is het kleurenscherm met instelbaar watchface. De bediening is gelijk aan die van de meeste andere Garmins van de laatste jaren. Intuïtief geplaatste functies, alles met een of twee klikjes te vinden.

GPS en hartslagmeting
Bij elk sporthorloge is er altijd weer de basisvraag: “hoe goed is de GPS, hoe goed is de hartslagmeting”.

GPS: deze is zeer nauwkeurig, zoals bij alle recente Garmin voorgangers. Bovendien zit er ook Galileo GPS meting op (Galileo is een Europese GPS variant die zeer nauwkeurig is en de komende jaren volledig operationeel wordt). Deze Garmin gebruikt GPS “Smart Recording” waarbij het aantal metingen over het algemeen iets minder is dan bij “Every Second Recording”. Dit heeft als voordeel dat je wat langer met de batterij kan doen (13 uur) maar als klein nadeel dat bij zeer bochtige parcoursen de nauwkeurigheid ietsje zakt.

Hartslagmeting: de optische pols-hartslagmeting is weer wat beter geworden, met de Garmin ELEVATE optical HR sensor. Hartslagmeting bij duurlopen is goed nauwkeurig. Bij intervaltrainingen hebben de meeste optische sensors (deze ook) soms nog wat problemen met rustpauzes tussen de tempo’s. Voor meest nauwkeurige metingen kan je daarom een borstband aankoppelen.
Een klein grafiekje van een training met hartslagmeting: hierin te zien in grijs de hartslag. Deze loopt prima mee met de belasting (5×4,1×3 minuten). Ook te zien de GPS-gemeten snelheid, en de rencadans / pasfrequentie.  Dit is natuurlijk nog geen bewijs van correctheid, daarvoor verwijs ik naar [1] waar veel meer gemeten is.

Trainingsbegeleiding: VO2max, Garmin Coach
Nu de basisvragen beantwoord zijn komen we op extra functionaliteit Er is de trainingsbegeleiding. Na de training berekent de Garmin je VO2max. Deze geeft het maximale zuurstofopnamevermogen (in milliliter per kilo per minuut) weer en is een goede indicator van prestatievermogen. Hoe hoger de VO2max hoe beter! Grofweg betekent een lagere hartslag bij hogere snelheid ook een hogere VO2max. Je kan op de Garmin Connect app of op computer je gegevens bekijken (zie ook bovenstaande), en je kan advies vragen aan de Garmin Coach.

De Garmin Coach is een echte coach. Je kan kiezen uit Jeff, Amy, of Greg! Je coach stelt afhankelijk van doelen en niveau een gratis trainingsplan op. Dit kan een plan zijn voor 5K, 10K of een halve marathon…  Trainingen worden geüpload naar je Garmin, waarbij de zwaarte van de trainingen zelfs door de Coach wordt aangepast. Kortom, een complete trainingsagenda op je polsl
Andere sporten: de Garmin is geschikt voor fietsen (je kan een snelheids/cadans meter koppelen), loopband binnen, cardio. Geen zwem functionaliteit (maar je kan er uiteraard gewoon mee zwemmen).

Nachtelijke hartslagmeting
De Garmin meet de hele dag door je hartslag en toont je de laatste vier uur in een mooi grafiekje. De vraag is: hoe moet je deze data interpreteren? Wat moet je met al die gegevens? Een goede manier om hiermee om te gaan is dit: kijk elke ochtend even naar het verloop van de nachtelijke hartslag. Deze zou stabiel en relatief laag moeten zijn. Bij mij is deze altijd rond de 42, maar dit is persoonsafhankelijk. Na één a twee weken heb je een goed beeld van de normale nachtelijke hartslagwaarde.

Zie je dat de hartslag ’s nachts meer dan ongeveer 4 slagen hoger is dan normaal (mijn voorbeeld: 46 of hoger) dan is er meestal “iets” aan de hand. Het kan zijn dat je de vorige dag een hele zware training hebt gehad, en de hartslag toont dat je nog niet hersteld bent. Vandaag rustig aan. Het kan ook zijn dat je niet hard trainde en dat je je wel fit voelt. Pas dan op: de hogere hartslag kan een eerste teken van aankomende ziekte, verkoudheid zijn. Natuurlijk kan je je ook gewoon echt ziek voelen en de hogere hartslag is dan een bevestiging.

Ben je verkouden en zit het “boven je nek” en is de nacht hartslag gewoon laag: dan is er weinig aan de hand en kan je gewoon trainen.

Lijstjes, lijstjes
Naast al genoemde Garmin Coach, Notifications, biedt de Garmin nog wat andere handige functies:
• Ongevalsdetectie, hulpfunctie: De 245 detecteert dat je valt tijdens het sporten en niet meer opstaat. Hij stuurt dan (instelbaar) een bericht naar ander. Ook is via een korte druk op knop hulp in te schakelen.
• Lichaamsfuncties: Naast de bekende slaappatroon meting zijn nu een aantal nieuwe features toegevoegd: all-day stress tracking, body battery indicator.
• Notifications: berichtjes op je watch. Whatsapp, mail, etcetera.

Ter volledigheid: wil je een overzicht van echt alle functies, kijk dan even op de Garmin gebruikershandleiding pagina van de ForeRunner 45/45s [2].

High-end inhoud voor een low-end prijs
Ook dit horloge wordt aangeboden in lijn met de Garmin aanpak: functionaliteit uit het duurdere segment (vooral functionaliteit van de ForeRunner 235) overnemen en in een goedkoper horloge aanbieden. Daarmee bevindt de ForeRunner 45/45s zich in een interessant prijssegment: vergelijkbaar met o.a. Apple Watch, Samsung smartwatches. Hoe hiermee te concurreren? Wel, dat doet Garmin door voor kwalitatief hoogwaardige sportfunctionaliteit te gaan. Ietsje minder op overige functies (er zit geen Garmin Pay op, bijvoorbeeld), maar de functionaliteit (waaronder GPS, hartslag, Garmin Coach, tracking) is helemaal in orde.

De Garmin ForeRunner is o.a verkrijgbaar bij:
CoolBlue
Bol.com 

Referenties:
[1] Uitgebreide review van dcrainmaker: https://www.dcrainmaker.com/2019/04/garmin-forerunner-45-45s-gps-watch-in-depth-review.html
[2] Gebruikershandleiding op de Garmin site: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/forerunner45/NL-NL

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear