Duurzame hardloopschoenen, wat doen de sportmerken?

Foto: Canva.com

Duurzame hardloopschoenen, wat doen de sportmerken?

Duurzaamheid. De producenten van hardloopschoenen kunnen er niet omheen. Welke stappen zijn er al gezet?

Afgelopen week kwam het vernietigende rapport van het IPCC uit. Kort samengevat: de klimaatverandering is ongekend groot en de mens is de schuldige.

Hardlopen is één van de meest beoefende sporten ter wereld. Het is laagdrempelig en je kan het bijna overal doen. Een goede hardloopschoen is belangrijk en de keuze in hardloopschoenen is groot. Jaarlijks worden er miljoenen gekocht en na zo’n 1000 kilometer weer weggegooid. De productie, de verpakking, het vervoer naar de verkoper en uiteindelijk de hardloper hebben een enorme belasting op het milieu. Daar komt bij dat schoenen lastig te recyclen zijn. Een beetje hardloopschoen bestaat tegenwoordig uit synthetisch leer, rubber, schuim, TPU (soort plastic) en steeds vaker koolstofvezel (carbon).

Duurzaamheid

Het begrip duurzaamheid kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. In dit artikel gaan we uit van de betekenis zoals het genootschap Onze Taal deze definieert: ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’.

Een (relatief) duurzame hardloopschoen is gemaakt van (deels) gerecyclede materialen.

Hoe duurzaam zijn jouw hardloopschoenen?

De kans is groot dat je dit niet weet, want de meeste sportmerken zijn hier niet transparant over. We namen een aantal grote merken onder de loep:

 • Adidas
 • Asics
 • Brooks
 • HOKA
 • Mizuno
 • New Balance
 • Nike
 • Puma
 • Saucony

Sportmerken zijn zich natuurlijk steeds meer bewust van de noodzaak tot duurzaam produceren, dus er is zeker beweging op dit vlak. De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog een lange weg te gaan voordat elk paar hardloopschoenen duurzaam genoemd kan worden.

Duurzame hardloopschoenen van Adidas

Hoe duurzaam zijn de hardloopschoenen van Adidas? Het sportmerk streeft ernaar om tegen 2024 alleen nog maar 100% gerecycled polyester in haar producten te gebruiken. Als Adidas jouw merk is en je wilt een duurzame keus maken, ga dan voor schoenen uit de lijn Ultraboost. Deze hardloopschoenen zijn deels gemaakt van gerecycled materiaal.

De beloftes van Asics

Asics doet drie “beloftes” op het gebied van duurzaamheid:

 • het streven om in 2050 een koolstofuitstoot van nul bereikt te hebben en in 2030 een CO2-reductie van 63%;
 • het streven om in 2030 100% gerecycled polyester te gebruiken in de schoenen en sportuitrusting van Asics;
 • het streven om in 2030 in alle bedrijfsfaciliteiten 100% hernieuwbare elektriciteit te gebruiken.

Wil je nu een duurzame schoen van Asics? Als je in de webshop filtert op “Gerecyclede materialen” kan je kiezen uit 1 model: de GEL-NIMBUS™ 23 EARTH DAY.

Brooks: volledig CO2-neutrale hardloopschoen

Het sportmerk Brooks heeft mooie doelstellingen en ambities als het gaat om duurzaamheid. Brooks onderscheidt zich van de andere merken door nu al actief bezig te zijn met duurzaam produceren. In het bovenwerk en de stoffen van de huidige schoenen wordt minimaal 30% gerecycled materiaal gebruikt. Onlangs introduceerde Brooks haar eerste volledig CO2-neutrale hardloopschoen: de Ghost 14. Alle Ghost modellen hierna zullen ook 100% CO2-neutraal zijn.

HOKA: duurzaam?

Over de duurzame doelstellingen van het Franse merk HOKA is niets te vinden. Wel zijn veel van de schoenen “vegan”, zoals de Mach 4 en Clifton Edge.

Mizuno: pioniers in duurzaamheid

Volgens haar eigen website was Mizuno in 1991 een van de eerste bedrijven in de sport die een eigen initiatief heeft gestart voor het behoud van de planeet: Crew21. Mizuno streeft ernaar om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Hoe deze ambitie zich vertaalt naar het aanbod in huidige schoenen is helaas niet duidelijk.

New Balance: krachtige statements

 • De urgentie van duurzaam produceren is ook doorgedrongen bij New Balance. Het bedrijf maakt krachtige statements op haar website:
 • In 2025 willen we 100% eco-leer en 50% gerecycled polyester gebruiken.
 • In 2025 willen we op onze eigen locaties 100% hernieuwbare elektriciteit gebruiken.
 • Het gebruik en de afvoer van gevaarlijke chemicaliën moet in 2025 helemaal zijn gestopt.
 • Tegen 2025 willen we in onze schoenfabrieken ‘zero waste’ werken en dus geen afval meer naar de stortplaats moeten brengen.
 • We willen de CO2-uitstoot in 2030 met 30% hebben verminderd.

Mooie doelstellingen, maar hoe zit dat met de hardloopschoen van New Balance die nu verkrijgbaar zijn? Het merk heeft haar eigen groene norm ‘green leaf’, maar dit lijkt vooralsnog alleen beperkt tot kleding. Het wachten is op de eerste hardloopschoen van New Balance met gerecycled materiaal.

Nike: Move to Zero

Natuurlijk profileert ook Nike zich als een bedrijf wat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit komt tot uiting in de campagne “Move to Zero”. Breng je gebruikte schoenen terug naar Nike en ze zorgen ervoor dat je schoenen een tweede leven krijgen en niet op de afvalberg belanden.

Nike streeft naar CO2-neutrale, afvalvrije productie, waarbij materiaal en het hergebruiken hiervan een belangrijke factor is. De modellen met Flyknit zorgen voor 60% minder productieafval dan bij de productie van schoenen met traditionele materialen. Ook wordt er gebruik gemaakt van gerecycled polyester en nylon.

Puma: het meest duurzame sportmerk?

In 2012 werd Puma door Rank a Brand (tegenwoordig Good On You) uitgeroepen tot het meest duurzame schoenenmerk. Puma zet stevig in op duurzaamheid. Het heeft een lijn met duurzame hardloopkleding, inclusief meerdere modellen hardloopschoenen. Het merk heeft als doel om in 2025 al het gebruikte katoen, polyester en leer te halen uit duurzame bronnen.

Saucony: mooie plannen

Het sportmerk Saucony is zich eveneens bewust van de noodzaak tot verduurzamen. Vanaf komend najaar gaat Saucony in al haar hardloopschoenen gerecycled materiaal gebruiken. Voor nu is er nog geen duurzame keuze op het gebied van hardloopschoenen.

Conclusie

Vrijwel al grote sportmerken hebben het streven om zo duurzaam mogelijk te produceren. Het ene merk is ambitieuzer dan het andere. Een aantal merken hebben al stappen gezet en geven materialen een tweede leven, andere merken staan nog helemaal aan het begin.

Als je nu op zoek bent naar nieuwe duurzame hardloopschoenen dan is de kans groot dat je uitkomt bij een model van Adidas (Ultraboost), Brooks (Ghost 14), Nike (Flyknit) of Puma (onder meer Better Foam).

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 reacties

 • Rik Harmsen

  Hebben jullie al eens gekeken naar de kwaliteit van duurzame merken zoals bijv. Veja?
  https://www.veja-store.com/en_eu/c/running
  Zij hebben een hardlooplijn. Ik koop er regelmatig sneakers voor dagelijks gebruik maar durf nog geen hardloopschoen aan omdat ik niet kan inschatten wat de kwaliteit is.

  • ProRun | Mark

   Ha Rik, we hebben deze week een paar VEJA Marlin binnengekregen. We zullen deze gaan testen en met een review komen. We verwachten ook nog een paar hardloopschoenen van het duurzame merk Allbirds.

 • Thomas Haverkamp

  Hmmm, het is mooi dat schoenen nu gemaakt kunnen worden van gerecycled plastic en CO2 neutraal zijn, maar wat ik werkelijk zou willen weten is hoe lang / ver kan ik lopen op mijn schoenen. Een schoen die duurzaam gemaakt is, maar die naar 400 km op is en vervangen moet worden is iets anders dan een schoen die het dubbele op de kilometer teller zet…. uiteindelijk is duurzaamheid voor mij ook dat een product lang mee gaat. Bij veel hardloop schoenen ben ik er toch naar een jaar lopen wel klaar mee, en vervang ik ze.
  In dit hele artikel zie ik niks dat er op duidt dat de fabrikanten daar ook mee bezig zijn, of mis ik wat ?

  • John

   Zelf loop ik door tot de schoenen kapot gaan. Zo haal ik algauw 1500 – 2000 km uit een paar wedstrijdschoenen. Als ik de fabrikant mag geloven dan zijn ze met 800 km versleten.. de marketingtrucs bij uitstek, zoals het dempingverhaal, zijn zó succesvol dat fabrikanten nooit zullen proberen dat te gaan veranderen, terwijl daar de grootste duurzaamheidswinst te behalen is. Miljoenen hardlopers die braafjes na 1000km (of ongebruikt na 2 jaar in de kast, nog zo’n marketingpareltje) nieuwe schoenen kopen, tel uit je verlies als die hun schoenen echt gaan verslijten.. Tot nog toe lijkt bovenstaande mij dus vooral een leuk staaltje greenwashing.

  • ProRun | Mark

   Dat is een goed punt Thomas. Een leuke invalshoek voor een nieuw artikel.

   Het is wel erg afhankelijk van gebruik, denk ik. Loop je veel onverhard, dan gaan je schoen misschien langer mee. Ik kan me ook voorstellen dat lichtere lopers langer met hun schoenen kunnen doen. Er zullen vast gemiddelden in vast te stellen zijn.

 • Egon

  Eigenlijk zou er ‘statiegeld’ op schoenen moeten komen zodat ze weer ingeleverd worden als ze versleten zijn.
  De kunstof zolen kunnen tot korrels worden vermalen en geperst (net als spaanplaat) en bijvoorbeeld als isolatiemateriaal worden gebruikt. De mesh bovenkant als vulmateriaal of misschien als ‘wapeningsvezels’ in kunsthars.
  Recyclen moet mogelijk zijn.

 • Rutger Ploem

  Uiteindelijk is het allemaal meer marketing dan écht duurzaam te noemen, Kunststoffen gemaakt van olie die hergebruikt moeten worden. De meeste kunststoffen veranderen tijdens de chemische processen die ze ondergaan om hergebruikt te kunnen worden dusdanig dat ze de specificaties niet meer halen om überhaupt in aanmerking te komen voor hergebruik. Een deel verdwijnt dus alsnog in de shredder. Daarnaast blijven schoenfabrieken ondanks hun pogingen om hergebruik van oude schoenen te bevorderen toch gewoon doorgaan met het het in wereld pompen van allerlei kunststoffen. Bovendien hebben al die mooie merken jarenlang hun klanten gepusht om steeds meer schoenen te kopen door steeds sneller nieuwe trends in te zetten en steeds sneller nieuwe modellen te presenteren. Dat heeft de schoenproductie ongelofelijk doen stijgen. Schoenen die dus allemaal na een of misschien twee seizoenen weggegooid worden en dan als rook via de schoorstenen van verbrandingsovens de atmosfeer vervuilen of als landfill tot in lengte van jaren begraven blijven. Er komt gelukkig een alternatief op de markt voor al die plastics. Echt leer, dat niet meer van dierenhuiden gemaakt zal worden, maar dat gekweekt wordt. 99 % minder water gebruik, nauwelijks CO2 en helemaal geen methaan uitstoot zoals dat bij koeien (en dus ook de koeienhuid) het geval is. Bovendien geen milieubelastend looiproces meer nodig. Echt leer, dus geen veganleer of fruitleer want dat is vaak heel milieu onvriendelijk en kan niet aan de kwaliteitseisen voldoen die leerverwerkende industrieën nu eenmaal moeten stellen. Dit leer wordt een volledig bio-degradable materiaal waar weinig water, energie en grondstoffen voor nodig zijn. Dat is pas een echte oplossing voor een heel groot probleem. Er is inmiddels overweldigende belangstelling voor dit revolutionaire leer dat binnen afzienbare tijd in grote volumes gemaakt gaat worden voor de schoenindustrie maar ook voor de automotive, handtassen en lederwaren bedrijven gemaakt gaat worden.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear