Getest: de nieuwe Next Gen Stryd

Getest: de nieuwe Next Gen Stryd

“Ik kan echt niet meer zonder de Next Gen Stryd”. John Eising testte de nieuwe Next Gen Stryd en stuurde ProRun zijn bevindingen.

Normaal gesproken leeg ik mijn brievenbus niet zo vaak. Zoveel brievenbuspost, naast wat blauwe enveloppen, komt er tegenwoordig niet binnen. Eigenlijk is het dan ook meer toeval dat ik op 26 november de postbode de oprit af zie fietsen. Toch maar eens kijken. Er zit een klein pakje in met afzender ProRun in de bus. Dat kan maar één ding betekenen: De nieuwe Stryd, de ‘Next Gen’ is binnen!

Geen (Stryd) Windeieren

Ruim een jaar geleden, na het lezen van het boek Lopen op vermogen van Koen de Jong, was ik nieuwsgierig geworden naar zo’n Stryd en besloot er een aan te schaffen. Dat was overigens de vorige generatie Stryd met winddetectie. Een jaar heb ik nu getraind met Stryd. Ik heb 4 marathons in drie verschillende landen en 10 halve marathons gelopen met deze fraaie vermogensmeter.

Na het starten met een Critical Power van 258 watt, ben ik gaan trainen voor de marathons. Eerst met een schema uit de Stryd bibliotheek, maar later met een op maat gemaakt schema van Klaas Boomsma. Die combinatie heeft het volgende opgeleverd:

  • Mijn Critical Power van 258 watt is gestegen naar 318 watt
  • De kilometertijd die ik aardig comfortabel kon lopen ging van 5:30 naar 4:19 min/km
  • PR 5 kilometer
  • PR halve Marathon
  • PR Marathon
  • 2.716 Kilometers
  • 227 Loopsessies
  • Hoogtemeters 6153
  • Tijd: 251 uur, 18 minuten en 4 seconden

Best indrukwekkend vind ik als ik zo terugkijk naar die getallen. De komende weken ga ik meer vertellen over wat die nieuwe Stryd in de praktijk te bieden heeft. De eerstvolgende race staat gepland op 8 januari: De Halve Marathon van Egmond. Dit keer ondersteund met een schema van Klaas Boomsma, maar nu gaan we een stapje verder. Ook de coaching neemt Klaas voor z’n rekening.

Even terug naar die Next Gen. Wat gaat die nog toevoegen aan bovenstaande getallen? Laten we eerst eens kijken wat er in dat pakje zit…

Zoek de verschillen

Zo op het eerste gezicht lijkt er aan de Stryd Next Generation niet veel te zijn veranderd. Het doosje is exact gelijk aan de oude en zelfs de onderdelen die worden meegeleverd zijn gelijk. Kan jij zien welke de oude en welke de nieuwe is? Ik moet me trouwens even beheersen om ze niet gewoon beide op te eten. Ze lijken namelijk erg op honingdrop! Echter, als je de oude en nieuwe naast elkaar legt, vallen een paar verschillen direct al op. Allereerst het oranje aluminium achterkantje op de Stryd zelf. Stryd noemt dit Aerospace Grade Aluminium Mount. Dat klinkt wel heel cool he? Een mond vol honingdrop, zeg maar. Deze mount is gemaakt om het apparaatje beter bestand te maken tegen het in- en uitklikken. Dit uitklikken doe je om te kunnen opladen, maar ook als je traint met meerdere schoenen.

Next Gen Stryd uitgepakt naast de vorige Stryd
Links: de vorige generatie Stryd, rechts de Next Gen Stryd

Verbeterde vormgeving

De Next Gen is door Stryd voorzien van een siliconen laagje. Dit moet ‘m stevig op z’n plaats houden. De oude kon nog wel eens bewegen en met een beetje pech uit de houder schieten. Zelf heb ik dit een keer meegemaakt tijdens de start van een race. Gelukkig kwam ik er snel achter en vond ik de Stryd weer terug.

Stryd achterkant
Links: de vorige generatie Stryd, rechts de Next Gen Stryd met verbeterde, stevige inkeping om de pod in te klikken

De onderdeeltjes zelf zijn ook voorzien van zo’n laagje siliconen. Al met al is de afwerking flink verbeterd. Het is al met al steviger door de toepassing van een geavanceerd vezelmateriaal. Qua vormgeving is er niets veranderd. Maar wat is er dan wel veranderd en waarom wordt deze generatie zo luid aangekondigd?

Next Gen Stryd, verbeterd ontwerp
Links: de vorige generatie Stryd, rechts de Next Gen Stryd met siliconen afwerking voor een meer solide plaatsing

5x verbeterde respons

Ik denk dat dit dé belangrijkste verbetering is van deze nieuwe vermogensmeter. Stryd claimt een responseverbetering van 5x ten opzichte van de vorige versie. Dát gaan we dan maar gauw eens testen. Het is namelijk precies datgene wat ik soms wat jammer vond aan de oude Stryd.

Voor deze training staat 16 kilometer op de agenda. Ik knoop de Stryd Next Gen aan de Nike Vaporfly.. Next (Gen)! Een mooie combinatie is het wel. De route is echter iets langer, dan die 16km. Het zal zo’n 18 kilometer zijn geweest. ‘Zal zijn’ inderdaad… Op 16 kilometer besluit ik in de recreatieplas vlakbij mijn huis, een dipje te doen. Dat vindt Stryd niet zo leuk. Het gaat namelijk niet goed als je het water in gaat en daarmee de afstand tussen je horloge en de Stryd te groot laat worden. Het reconnecten kun je daarna wel vergeten. Overigens is dit geen ‘Next Gen’ probleem. Dit was ook al bij de oude een probleem. Het lijkt me dan ook een software probleem. Inmiddels heb ik deze vraag uitstaan bij Stryd om te zien of dit op te lossen is met een softwarefix.

Ach, het ging over die verbeterde respons! Nou daarmee zit het wel goed. Opvallend is de snelheid waarmee de Stryd reageert op veranderingen in looptempo. Het eerste gedeelte van de training is het altijd even zoeken naar de juiste snelheid en watts. Het valt me op dat deze als een razende aan het schommelen gaan in het begin. Het komt wat nerveus over.

In een halve of hele marathon, wil je graag een constante waarde zien. Nu is dat op te lossen door een gemiddelde over x seconden te laten weergeven, maar in de basis wil ik het liever gewoon goed hebben. Wat een nerveus ding die Next Gen. Het lijkt wel die Ezel van Shrek, denk ik even. Maar na 2 kilometer begin ik toch aardig al te wennen aan de… eh nauwkeurigheid, noem het maar zo. Het is een beetje alsof je van een recreatieracefiets op een knetterharde carbon racer stapt. Da’s even wennen, zeg maar.

Heette de vorige niet Wind?

Nou… deze Next Gen kan er pas wat van! Het lijkt Piet Paulusma wel. Op mijn route van vandaag staan veel boerderijen, maar soms is het helemaal open. En op die momenten voelt de Next Gen bijna sneller dan ikzelf dat het behoorlijk stevig aan het waaien is. Dat is blijkbaar interessant, zul je je misschien afvragen? Nou, ja eigenlijk is dit de essentie van lopen met de Stryd. Doordat je omgevingsvariabelen zwaarder worden, zoals wind, of bijvoorbeeld een klim, of opwaartse bewegingen in terrein, zie je dit terug in het wattage-getal op je horloge. Met andere woorden: hoeveel kracht kost het om jouw lijf hier doorheen te stuwen. Met deze wind betekent dat eenvoudig een beetje gas terugnemen, zorgen dat je wattage gelijk blijft. Zeker op de lange afstanden spaar je hier enorm mee. Maar ook op een snelle vijf zijn dit soort getallen erg welkom en voorkom je dat je jezelf opblaast.

Stryd running data

Dus die ouwe kan zo de prullenbak in?

Nou nee. Alleen al om de prijs. Op Marktplaats worden ze trouwens nu al wel meer aangeboden. Zeker als je voor wat minder geld de Stryd wilt proberen, is dat wellicht een idee. Die ‘oude’ Stryd Wind is absoluut een fijne trainingsmakker. De Next Gen is echter voor mij letterlijk Next. Juist die snellere respons, de verbeterde feedback vind ik top.

Nieuwe features

Naast die snellere respons zijn er nog een paar handige en nieuwe features toegevoegd aan de Next Gen.

New Run Profiles
Dit zijn profielen per type run. Stryd noemt dit ‘Run Profiles’. Even gek als je de app opstart, maar je kan dus kiezen voor verschillende profielen. Overigens is die keuze alleen beschikbaar als je een nieuwe run start. De extra beschikbare profielen zijn track en trail. Deze laatste twee zijn een toevoeging op de standaard ‘run’. Trail zorgt ervoor dat je vermogen wat meer steady op je watch wordt weergegeven. Hier was de Stryd Wind wat minder prettig om mee te lopen. Track zorgt ervoor dat je direct de impact van snelle en explosieve runs ziet. Zoals bijvoorbeeld 100 en 200 meters. Een bewijs dat Stryd goed luistert naar de feedback van gebruikers en deze doorvoert in de producten.

Sprint Accuracy
Accurater op de sprint? Nou, dat kun je wel zeggen. Direct. Als in DIRECT. Zo snel reageert de Next Gen op versnellingen. Was dat eerst nerveus, in mijn beleving. Nu kan ik me niet meer voorstellen om met een vertraging te lopen. Het voelt bijna als onderdeel van je lichaam. Zo snel went het dus blijkbaar. Indrukwekkend.

Next Gen Sensoren
Wat maakt dat die Stryd dan zoveel sneller is? Het apparaatje ziet er dan wel nagenoeg hetzelfde uit als de oude, maar vanbinnen is dat stukje honingdrop aardig onder het mes gegaan. De sensoren die de beweging, wind en alles zo’n beetje meten zijn flink aangepast. Daarbij zijn de dynamic range en sample frequency de meest in het oog springende veranderingen.

Dynamic Range en Sample Frequency
Nou dát is me toch een verbetering, zul je misschien denken. Ja wat zegt dit nu eigenlijk allemaal? Dynamic Range en Sample Frequency doen mij eerder denken aan de jaren 80 toen de eerste cd-spelers op de markt kwamen. Toch is dit niet zo’n gek vergelijk. Het gaat immers om de omzetting van jouw ‘analoge’ prestatie naar een digitale waarde, ofwel data. Met een verbetering van de dynamic range van maar liefst 4x, is de Stryd in staat om supersnel te reageren op, zelfs de kleinste, veranderende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een (flauwe) stijging in het parcours, wind of terrein.

Met een sample frequency van 6x, kan deze Next Gen nog nauwkeuriger jouw bewegingen registreren. Dat levert interessante data op. Dat zie je weer terug in een nieuwe metric: Impact Loading Rate. Hierover ga ik in volgende artikelen verder op in. Het heeft in ieder geval te maken met de impact die de op- en neerwaartse beweging heeft op jouw herstel.

En hoe bevalt het nu na een kleine 3 weken lopen?

Inmiddels zitten er 150 trainingskilometers op, verdeeld over 11 trainingen. Ik heb de Next Gen vastgemaakt op de Nike Vaporfly Next, Hoka Carbon X2 en afgelopen week met de Hoka Rocket X. Veel gewisseld met de Stryd dus. Dit ging erg gemakkelijk. Ik denk dat die verstevigingen erg welkom zijn, zeker als je regelmatig van schoen wisselt. De Stryd blijft ook mooi stevig zitten. Overigens filtert de nieuwe hardwarefiltering eventuele ongewenste bewegingen uit. Ook mooi meegenomen.

Stryd Interval data

De training van vanochtend heb ik gemaakt met behulp van TrainingPeaks en gesynchroniseerd met de Stryd App. Het leuke van deze training specifiek, is dat er 8 versnellingen in zitten van 340-353 watt. Omdat daarvoor in de range van 239-255 watt moet worden gelopen, is het even zoeken naar het juiste tempo tijdens de versnelling. Omdat deze maar 30 seconden duurt, is het zaak dat je zo snel mogelijk op het juiste wattage loopt. Hier komt de snelheid van die 5x snellere response tot z’n recht. In ieder blokje zie je dat ik ernstig hard start en dan weer terugzak naar het juiste tempo. Die versnelling zet ik overigens voor de test expres zo hard in om de pieken duidelijk te laten zien. Buiten de versnellingen zie je nog twee piekjes. Beide zijn korte hoogteverschilletjes waar ik hetzelfde tempo vasthoud, ook weer om te laten zien hoe snel dit geregistreerd wordt. Zou je je wattage nu gelijk houden, dan gaat je tempo echt flink omlaag. Een zeer waardevolle eigenschap van deze Next Gen waardoor je je energie goed kunt verdelen over je training, maar voor mij vooral belangrijk in de race, omdat je dan zo efficiënt mogelijk je krachten wilt verdelen.

Conclusie

Ik kan echt niet meer zonder de Next Gen Stryd. Niet zo zeer vanwege de verbeteringen in het nieuwe apparaat. Maar des te meer vanwege het feit dat mijn dochter de oude, direct na het binnenkomen van de nieuwe, op haar schoen heeft ‘geclipt’. Een nieuwe Stryder is geboren. Maar zonder gekheid. Het is voor mij een dusdanige verbetering dat ik ‘m niet meer wil missen als vaste trainingsmaat. Wel was ik in het begin even bang dat de uitgelezen waardes zouden verschillen met de oude. Daar lijkt in ieder geval geen merkbaar verschil in te zitten. Het komende jaar gaan we zien welk effect de Stryd Next Gen heeft op mijn trainingsontwikkeling. Verder ben ik erg benieuwd hoe deze vernieuwde Stryd bevalt gedurende de verschillende races en natuurlijk wat voor effect de nieuwe aanpak van Klaas heeft. Ook hier valt weer veel over te vertellen in ieder geval!

Als laatste nog wat algemene feitjes van de Stryd Next gen:

Gewicht: 8 gram
Connectivity: Ondersteunt ANT+ & BLE
Batterijduur: 1 maand, of 20 uur continu rennen
Waterdicht: Ja, spatwaterdicht
Inclusief: lader en een setje schoenenclips

Kosten: € 269

Reserveonderdelen:
Lader: € 17,50 (bestel hier)
Setje schoenclips: € 10 (nog niet leverbaar)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

  • Willem

    Dank voor deze vergelijking. Helder. Is de next gen versie 4? En diegene met winddetectie versie 3? Oriënteer me op een koop en dan weet ik even hoe en wat.

    • ProRun | Mark

      Beste Willem, Stryd werkt niet met versie-nummers, hoewel deze wel circuleren op het internet. De next gen Stryd is de nieuwste versie en de enige die te koop is. De versie hiervoor had inderdaad de naam “Stryd with Wind Detection”

  • Eddy

    Ik gebruik de oude stryd nog. Helaas zijn m’n loopjes niet meer terug te zien in de app, die aangeeft dat ik daarvoor de next gen moet hebben. Balen!

    • ProRun | Mark

      Beste Eddy, welk model Stryd heb je? Is dat de vorige met winddetectie, of nog van een generatie eerder? Het vorige model zou nog probleemloos moeten werken met de Stryd App.

  • Cor Vaessen

    Ik gebruik nu ook 14 dagen de next stryd mijn vorige was ook de stryd met wind , ben er tevreden mee
    vraag me af , of ik ook een nieuwe app op telefoon, garmin 945 , en of laptop moet instaleren . om de
    “impact loading Rate ” in te stellen , of kan dit ook met de software die ik gebuikte bij de stryd met wind Bij voorbaad dank
    Cor.

    • John Eising

      Hi Cor, Nee hoor, dat gaat allemaal automatisch. Het enige dat je moet doen is de Stryd pairen met je telefoon en Garmin, de rest gaat vanzelf. Groet, John

  • Youri

    Leuk geschreven! Ik heb vanochtend mijn eerste duurloop ermee gedaan en snap precies wat je bedoelt met dat de stryd eerder in de gaten heeft dat het waait dan ikzelf;)
    Morgen trailrun en dinsdag fartlek, ben heel benieuwd hoe die zich daar gaat laten zien.
    En jep ik ben mijn oude stryd ook al kwijt aan mijn hardloopmaatje, die loop ik al een jaar lekker te maken om over te stappen:D

    • John Eising

      Hartstikke leuk Youri! Laat vooral weten hoe de trail is gegaan met de Next Gen. Succes in ieder geval.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear