Hardlopen in de winter: hier moet je op letten

Hardlopen in de winter: hier moet je op letten

In dit artikel lees je meer over enkele zaken waar je op moet letten met hardlopen in de winter.

Steeds meer Nederlanders beginnen met hardlopen. Het is met name sinds de coronacrisis dat deze sport populairder is dan ooit. Nu de winter begonnen is, wil je waarschijnlijk ook in dit koude seizoen doorgaan met hardlopen.

Je komt er al gauw achter dat dat andere voorbereiding vergt dan hardlopen in de winter. Zo moet je goed kijken naar de weersomstandigheden en welke hardloopschoenen je draagt. In dit artikel lees je meer over enkele zaken waar je op moet letten met hardlopen in de winter.

Draag kleding in laagjes, laagjes en nog eens laagjes

Op een koude, zonnige winterdag is er niets heerlijker om naar buiten te gaan en je hardloopschoenen aan te trekken. Om ervoor te zorgen dat je niet onderkoeld raakt tijdens het hardlopen, is het goed om te kijken naar de kleding die je draagt. Kies altijd voor een laagjessysteem waardoor je warm, droog en comfortabel kunt hardlopen. De eerste laag is een basislaag die veelal bestaat uit thermo. Deze laag moet ervoor zorgen dat je droog blijft.

De tweede laag is een isolerende tussenlaag waardoor je warm en droog blijft. Denk aan een fleece laagje of een top met lange mouwen. De derde laag is de buitenlaag, oftewel de laag die je boven de twee andere lagen draagt. Deze laag moet water- en winddicht zijn en je beschermen tegen regen en sneeuw. Let ook zeker op warme accessoires zoals een hoofdband of muts en handschoenen. Je verliest de meeste warmte via je hoofd, waardoor hoofdbescherming onmisbaar is tijdens de winter.

Hardloopschoenen in de winter kiezen

Natuurlijk moet je ook goed kijken naar je hardloopschoenen voor het koude seizoen. In de winter hebben je voeten namelijk extra comfort en bescherming nodig. Met koude voeten kun je niet zo goed hardlopen als je misschien zou willen. Hardloopschoenen in de winter moeten in ieder geval beschikken over de juiste isolatie. Kijk hiervoor naar de thermische isolatie van je schoen.

In Nederland zijn de meeste waterdichte schoenen in combinatie met goede warme hardloopsokken voldoende om je voeten warm te houden. Een goed voorbeeld zijn waterdichte Asics schoenen die over genoeg isolatie beschikken. Ben je van plan om tijdens barre omstandigheden hard te lopen? Ga dan voor een speciaal ontworpen schoen waar echt geen wind naar binnen kan komen. Daarmee kun jij zonder zorgen hardlopen in de winter.

Wees goed zichtbaar tijdens hardlopen in de winter

Tot slot moet je niet alleen op je kleding en hardloopschoenen letten. De winter staat bekend om de donkere dagen. Het blijft in de ochtend donker tot een uurtje of acht of negen, overdag is het vaak grijs en grauw en in de avond wordt het rond vijf uur alweer donker. Dat betekent dat je buiten minder zichtbaar bent dan je misschien denkt. Bereid je dus goed voor om veilig te sporten in het donker.

Dat doe je bijvoorbeeld met voldoende verlichting op je lichaam om op die manier zichtbaar te zijn. Met kleine fietslampjes kun je al veel, maar je kunt ook kiezen voor speciale hoofdbanden en LED-armbandjes. Wat ook altijd helpt, is een fluorescerend vest of hesje. Let er ten slotte op dat je op goed verlichte routes gaat hardlopen. In het donker zie je zelf immers ook minder en is een valpartij zo gebeurd. Daarbij is het ook wel prettig om niet helemaal in the middle of nowhere in het donker te zijn.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear