Hoe loop je veilig in het donker?

Hoe loop je veilig in het donker?

Of je graag in de ochtend of avond loopt. In de winter is de kans groot dat je een keer in het donker loopt. Hoe loop je veilig?

Het wordt weer vroeger donker.
Wil jij blijven lopen?
Met een paar handige accessoires ben je makkelijk zichtbaar in het donker en ben je tenslotte het veiligst omdat andere verkeersdeelnemers je kunnen zien.
Verlichting
Heldere verlichting is belangrijk tijdens de winterperiode. Het zorgt dat je zichtbaar bent. Je kunt kiezen voor LED-armbandjes, een reflectievest of kleding met fluorescerende elementen. Vind je dit allemaal toch te veel gedoe? Dan kun je ook kleine fietslampjes op je kleding bevestigen.
Route
Ook al loop je het liefst in het bos, bospaden zijn in het donker geen goed idee. Ook al val je zelf goed op, takken, boomstronken en andere oneffenheden zijn daarentegen niet verlicht en is het toch verstandig om na schemering geen afgelegen tracks uit te kiezen. Zoek voor de avonden een goed verlichte of iets drukkere route uit. Zoals een levendig stadspark, dan loop je toch nog in het frisse groen. Of rondom, of in het centrum of een drukke woonwijk. Ruil je route daarom in voor beter verlichte voetpaden of stadsparken. Daarnaast kan het verstandiger zijn om een route te nemen die je goed kent en waar nog enigszins mensen lopen. Loop je in de stad op een weg zonder voet-of fietspaden. Dan is het verstandiger om tegen het verkeer in te lopen zodat je het verkeer goed ziet aankomen.
Gezelschap
Wil je toch per se de donkere rust opzoeken? Vraag dan een hardloopvriend en/of neem je hond mee. Draag sowieso je telefoon bij je. Laat daarnaast je familie en/of vrienden weten dat je even de deur uitgaat. Misschien zijn de donkere avonden wel dé reden om eens een proefles bij een atletiekvereniging of hardloopgroep te proberen? Dan loop je zeker in de spotlights of in goed gezelschap. Meteen ook een uitstekende motivatie om niet op de bank te hangen tijdens de herfst- en wintermaanden.
Veiligheid
Daarnaast kan je verstandig zijn om iets mee te nemen waar je naam, adres op staat. Stel er zou iets gebeuren, kan een voorbijganger eventueel iemand bellen. Ook al loop je het liefst met muziek in, is het verstandiger om zonder te lopen. Met muziek op ben je sneller te verrassen. Ook al ben je nu zichtbaar, andere verkeersdeelnemers letten soms niet even goed op. Door zonder muziek op te lopen zorg je dat je bijvoorbeeld geen fietser of loper zonder licht mist. Misschien maak je er zelfs een mindful run van: wat hoor je allemaal om je heen? Of luister naar het ritme van je eigen ademhaling: wat doet een versnelling met je adem?
Ook al kan jij misschien alles goed zien, betekent niet dat anderen jou goed zien. Je ogen passen zich aan aan de lichtomstandigheden. Omdat je als hardloper niet een enorm hoge snelheid hebt geven de contouren in de omgeving je voldoende beeld om te anticiperen op je omgeving. Plus je zult waarschijnlijk lopen op een weg waar je vaker loopt, dus je kent de weg waarschijnlijk ‘blindelings’.
Blijf dus alert als je in het donker loopt, maar boven al,  blijf ook genieten van het hardlopen! Heb jij nog een andere tip om goed veilig in het donker hard te lopen?

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training