Hoe je Stryd en TrainingPeaks integreert

Hoe je Stryd en TrainingPeaks integreert

Onze ‘man in het veld’, John Eising, vogelt alles uit wat met de Stryd te maken heeft. Techneut als hij is, zocht hij dit keer uit hoe Stryd valt te combineren met ’s werelds meest gebruikte trainingsapp voor duursporten Training Peaks

In het afgelopen halfjaar kreeg ik om de vier weken ongeveer een mailtje van Klaas Boomsma. Naast een motiverende opmerking, bevatte het mailtje altijd een bijlage met nieuwe trainingsblokken voor de daaropvolgende vier weken. Dit waren de onderdelen voor de marathontraining voor de marathon van Nice. Een van de onderdelen die niet in dat trainingsblok werd genoemd, was de intervaltraining voor mijn vingers.

Het coole aan een Stryd vermogensmeter is dat je over een enorme bibliotheek aan trainingen beschikt. Daarnaast geeft Stryd de mogelijkheid om op basis van een bepaald doel, weekvolume en einddatum een gepersonaliseerde training te genereren. Heel eenvoudig om op te zetten, heel fijn in het gebruik. Binnen een minuut heb je zo bijvoorbeeld een compleet marathonschema klaar. Aan de hand van jouw critical power wordt bepaald op welk wattage jij zou moeten trainen om jouw einddoel te halen. Indien er wijzingen zijn in je critical power, past het schema automatisch aan qua wattages.

Stapje verder

Het wordt echter anders als je een stapje verder wilt gaan. Zo kreeg ik anderhalf jaar geleden het idee om een marathon onder de drie uur te gaan lopen. Het eerste schema plukte ik van internet, de tweede deed ik met behulp van Stryd. Maar ik merkte dat ik niet echt de progressie maakte die ik voor ogen had. Zodoende kreeg ik van Koen de Jong het advies om eens te gaan winkelen bij Klaas Boomsma voor een persoonlijk schema.

Met een streeftijd van sub 3:26 op de Marathon Alpes Maritimes van Nice naar Cannes, ging ik in juli 2022 aan de slag. Gedurende die training merkte ik een enorme vooruitgang. Ik werd sneller en kon veel gemakkelijker op hoog tempo mijn trainingen uitvoeren. Helaas kreeg ik een flinke ontsteking aan mijn luchtwegen, waardoor ik de belangrijkste trainingen niet kon uitvoeren. Wat een mooie trainingsweek op Ibiza had moeten worden, werd qua hardlopen even helemaal niks. De flink ingekorte duurtraining van 30 kilometer naar 20 kilometer, droeg niet bij aan de progressie. Dit was twee weken voor de marathon van Nice. Uiteindelijk samen met Klaas besloten om wat gas terug te nemen en vooral gaan voor het uitlopen.

In april staat Rotterdam weer op het programma. Nieuwe ronden, nieuwe kansen! Dit keer train ik niet alleen met het schema van Klaas. Ook de coaching gaat nu een belangrijk onderdeel van de trainingen worden. Gedurende 16 weken begeleid Klaas me naar Rotterdam. Een erg leuk vooruitzicht en weer een stap verder in mijn streven om een sub 3 marathon te kunnen lopen. Maar die schema’s weer via de Stryd-app inkloppen, dat zag ik niet zo zitten. Klaas kwam min of meer al met dé oplossing.

Tijdens het eerste gesprek over de plannen in 2023, het schema naar Rotterdam en Berlijn, kwam dit onderwerp ter sprake. Klaas vertelde dat hij wilde kijken of misschien TrainingPeaks een mogelijkheid had om de trainingen te configureren op de één of andere manier in Stryd te krijgen. Maar hoe krijg je dat eigenlijk voor elkaar? Dat was snel uitgezocht. De Stryd-supportdesk stuurde keurig een documentatie met instructies hoe zo’n integratie is op te zetten. Het bleek erg simpel te zijn, alleen moet je even weten welke stappen je moet doorlopen.

Wat heb je nodig?

* Een Premium Account in TrainingPeaks
* Jouw Power Zones in Stryd

Bij registratie in TrainingPeaks krijg je standaard 14 dagen een premium account cadeau. Zo kun je eerst uitproberen of het wat voor je is. Na de ‘trial’ krijg je een aanbod om premium te verlengen of met het basisprogramma verder te gaan. De sync optie vanuit Training Peaks komt dan te vervallen. Je kan op ieder moment een premium abonnement afsluiten.

TrainingPeaks Configureren

Zodra je jouw account hebt aangemaakt in TrainingPeaks, vul je jouw gegevens in via het settings pane. Je vermogen kun je invullen onder het tabje ‘power’. De settings kun je altijd oproepen door te klikken op je profielfoto rechtsboven in het scherm. Je vermogen kun je in Stryd terugvinden in het Powercenter:

Neem deze over in de settings van TrainingPeaks door je Critical Power in te voeren en op ‘calculate’ te klikken. Het kan zijn dat de calculatie steeds 1 Watt afwijkt, vanwege de eind- en beginwattages van de opvolgende zone.

Stryd Configureren

Nadat je het account in TrainingPeaks hebt opgezet, kan je deze koppelen in Stryd. Dit doe je het handigst in de App van Stryd. Hier kun je namelijk aangeven dat je wilt exporteren én importeren. Dat exporteren doe je om jouw runs te kunnen analyseren in TrainingPeaks. Het importeren doe je om je trainingen in Stryd te kunnen gebruiken. Voer de volgende stappen uit:

Ga naar settings, rechtsboven in de app:


Ga naar ‘Connected Accounts’

Kies voor TrainingPeaks:

Vul je accountgegevens in en volg de instructies voor goedkeuring op het scherm. Zorg ervoor dat jouw gewenste synchronisatie aanstaat. Dus wil je alleen maar importeren, dan vink je export niet aan. Als je dat wel wilt, vink je alles aan.

Normaal gezien synchroniseert TrainingPeaks 1x per uur. Wil je direct jouw training in Stryd zien, klik je op ‘Manually Sync Workouts’. De training is dan direct zichtbaar.

Een training aanmaken in TrainingPeaks

Ga naar de kalender. Zoek de datum waar je jouw training wilt maken en klik op het + teken.

Kies hier voor ‘Run’

Kies nu voor ‘Build Workout’ In deze editor kun je de trainingen configureren:

Zorg ervoor dat je kiest voor %Functional Threshold Power. Hiermee stel je de training in op vermogen. De blokjes kun je weer instellen op tijd (Duration) en Power. Per blok kun je dit ook instellen.

In bovenstaand voorbeeld heb ik een warmup-blok, 2 step blok en een cooldown blok gebruikt. Met Save&Close komt deze training in jouw agenda te staan.

Een training Synchroniseren

Normaal gezien synchroniseert TrainingPeaks 1x per uur. Wil je direct jouw training in Stryd zien, klik je op ‘Manually Sync Workouts’ in de Stryd-app. De training is dan direct zichtbaar.

Na het synchroniseren, zie je in je Stryd Calendar de workout terug. Deze kun je herkennen aan het TP icon:

Op je Apple Watch is de training ook direct beschikbaar in Stryd:

Net als de normale Stryd-trainingen, start je deze vanaf je horloge en… lopen maar! Na je run worden de gegevens ook in TrainingPeaks zichtbaar en kun je uitgebreide data-analyses doen.

Datalandschap

Voor mij is het wederom een mooie aanvulling op het datalandschap van mijn Trainingen. De Apps die ik op dit moment gebruik zijn:

* Strava (vastleggen van met name hardloop- en fietssessies tbv social sharing)
* TrainingPeaks (synchro en analyse van loop- en fiets- voedingdata en gewicht, tevens trainingbuilder, met sync naar Stryd )
* Garmin (digitale weegschaal)
* MyFitnessPall (vastleggen voeding)
* Stryd (Vastleggen data vermogensmeter)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear