Stryd’s nieuwe Footpath Visualizations: één pod nat

Foto: Harry van 't Veld

Stryd’s nieuwe Footpath Visualizations: één pod nat

Onze Stryd-reporter John Eising legt de nieuwste ontwikkelingen van de Stryd-vermogensmeter onder de loep.

Als er één tak van sport is waar de ontwikkelingen razendsnel gaan, dan is het wel de wegatletiek. Ik doel met name op de marathon. Hoelang duurt het nog dat we de 2-uurgrens officieel gaan doorbreken? Er hangt dan ook zoveel af van het goed kúnnen presteren op dat moment suprême. Snelle carbonschoenen, trainingsschema’s, voeding, gels, hoogtestages.

Ook de minder elitaire loopgoden en -godinnen richten zich op die uitgebalanceerde combinatie van factoren. Alles om hun eigen succesvolle prestatie mogelijk te maken. Interessant is de ontwikkeling van het lopen op vermogen. Vanuit ProRun is er al veel over geschreven. Echter, de ontwikkelingen staan ook hier niet stil.

Innovatie, personalisatie en verfijning

Wat mij betreft geeft dit heel goed weer waar Stryd momenteel staat met de meest recente update van zowel de app als het powercenter. Stryd is al lang niet meer een gadget voor enkel data freaks. De laatste update bewijst dat de combinatie van de software en hardware een belangrijke aanvulling kan zijn op het beïnvloeden van je prestaties.

Allereerst goed nieuws voor eigenaren van de (single) Stryd Next Gen. Had je eerder twee van die pods nodig om een 3D-visualisatie te kunnen laten maken, nu kun je met slechts één pod die uitgebreide footpath visualizations bekijken. Dat scheelt financieel een flinke slok op een borrel. Dankzij verbeterde algoritmes krijg je een nóg nauwkeuriger beeld van je techniek en prestaties. Maar dat is nog niet alles: naast die 3D-visualisaties, komt Stryd met features als Generate Workouts, en nieuwe Garmin watch functionaliteit. Een mooie aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden van Stryd om heel gericht en gepersonaliseerd te kunnen trainen.

Het fundament van Stryd

Hoe zat dat ook alweer? Critical Power (CP) is het fundament van Stryd’s aanpak. Het is de maximale hoeveelheid vermogen die je kunt leveren zonder te verzuren, gemeten over een uur. Vergelijkbaar met je lactaatdrempel. In tegenstelling tot hartslag of tempo, is het vermogensgetal een directe maat voor je inspanning. Het vermogen dat nodig is voor een bepaalde inspanning kan beïnvloed worden door vermoeidheid, temperatuur of externe factoren zoals heuvels, wegdek of wind. CP geeft je dus altijd een helder beeld van hoe hard je kunt gaan zonder ‘over’ te ‘koken’.

Dit is vooral handig in races met lastige omstandigheden. Laten we de hardloopagenda voor de komende maanden er eens bij pakken. Op die van mij prijkt in november allereerst de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Een race waar je te maken hebt met pittige hoogteverschillen. Met Stryd kun je precies inschatten hoe je je vermogen het meest efficiënt verdeelt over de race. Dit voorkomt je te hard de heuvels op sprint en halverwege uitgeput raakt. De racecalculator van Stryd geeft je een indicatie hoeveel vermogen je kunt inzetten tijdens zo’n race. Iets minder tempo naar boven en volgas naar beneden. Maar dan gefundeerd met data! Vooraf kun je trouwens aardig nauwkeurig voorspellen wat je eindtijd gaat worden.

Nog zo’n agendapunt: de Egmond Halve Marathon. Voor mij persoonlijk altijd weer de kick-off voor het nieuwe loopseizoen. Hier is Critical Power weer nuttig om te bepalen hoe je op het zachte zand van het strand en door de harde duinwind en al die glooiingen je tempo vast kunt houden zonder jezelf op te blazen. Het is een perfect hulpmiddel om te weten wanneer je moet (en kúnt) bijschakelen of juist gas terugnemen.

3D-visualisaties: je looptechniek onder de loep

Met de 3D footpath visualizations van Stryd zie je exact hoe je voet zich tijdens iedere stap gedraagt. Deze visualisaties geven inzicht in waar je landt, hoe je afwikkelt en met welke kracht je afzet. Dit is cruciaal voor hardlopers die hun techniek willen verfijnen en blessures willen voorkomen. Het afgelopen halfjaar heb ik hier ontzettend veel aan gehad tijdens het herstel van mijn enkelbreuk. Mede hierdoor kon ik, na ongeveer een half jaar revalideren en heel gericht trainen, De marathon van Berlijn lopen.

Laten we nog eens kijken naar die race in november: de Zevenheuvelenloop. Met de nieuwe 3D-weergave zie je hoe je pas zich aanpast aan het heuvelachtige terrein: maak je je stappen kleiner op de beklimmingen? Of verlies je snelheid door te lang te blijven hangen in je afzet? Deze inzichten helpen je om bijvoorbeeld een betere houding aan te nemen tijdens het klimmen, zodat je efficiënter loopt.

Dit geldt ook voor de Egmond Halve Marathon, waar je te maken hebt met die wisselende ondergronden en vaak een flinke wind. Dankzij de 3D-visualisaties kun je precies zien hoe je voeten omgaan met het losse zand. Zo weet je bijvoorbeeld of je te veel energie verspilt door te diep in het zand te zakken, of dat je paslengte moet aanpassen om juist energie te besparen.

Maandelijkse vergelijkingen en schoenkeuze

De mogelijkheid om verschillende maanden met elkaar te vergelijken is een van de sterkste verbeteringen in de update. Je krijgt nu een helder overzicht van je prestaties over tijd, inclusief je snelheid, vermogen en Critical Power. Train je efficiënter dan een paar maanden geleden? Maak je meer kilometers? Het helpt je om inzicht te krijgen in je progressie of om te zien waar je verbeterpunten liggen.

In de Stryd-app zit de mogelijkheid om al je schoenen te registreren. Vervolgens kun je per run aangeven op welke schoenen je hebt gelopen. Hartstikke handig, want zo weet je precies welke schoen aan vervanging toe is. Qua data-analyse is het ook heel handig. Hiermee kun je namelijk precies zien hoe je prestaties verschillen per schoen. Loop je sneller op de Nike Vaporfly of passen de Hoka Rocket X’s beter bij je voetafwikkeling? Dit is waardevolle informatie, vooral als je vaak wisselt van schoenen op verschillende ondergronden of voor specifieke afstanden. In deze meest recente update van Stryd kun je nu ook filteren op het type schoen, zodat je dit heel specifiek kunt analyseren.

Vergelijk jezelf met andere lopers

Naast de nieuwe visualisaties biedt Stryd nu ook de mogelijkheid om je prestaties te vergelijken met andere lopers, op basis van leeftijd en geslacht. Dit kan een interessante motivatiebron zijn als je wilt weten hoe je het doet ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Loop je bijvoorbeeld sneller dan de gemiddelde 40-jarige op een 10 kilometer? Of ben je juist benieuwd naar je kracht en vermogen in een specifieke race zoals De Marathon van Amsterdam? Deze vergelijkingsfunctie geeft je een duidelijk beeld van waar je staat.

Generate Workout: meer variatie in je training

Een welkome toevoeging aan Stryd’s update is de Generate Workout-functie. Deze tool maakt het eenvoudig om gevarieerde en gerichte trainingen samen te stellen op basis van je eigen Critical Power én jouw trainingshistorie. Wil je meer focus leggen op snelheid of juist op uithoudingsvermogen? Stryd doet suggesties voor afwisselende trainingen, specifiek afgestemd op jouw niveau en doelen.

In het geval van de eerdergenoemde races, kan de tool bijvoorbeeld een intervaltraining voorstellen met langere heuvelsprints om je klimcapaciteit te verbeteren. Of in het geval van de 7 kilometers lange zandbak, kun je een training krijgen die zich richt op het aanpassen van je tempo op verschillende ondergronden, zoals het strand en de duinen. Op die manier brengt Stryd automatisch meer variatie in je trainingsroutine en helpt het je om gericht naar je race toe te werken.

Extra functionaliteit voor Garmin-horloges

Waren de coole updates eerder enkel voorbehouden aan de Apple Watches, met de nieuwste update biedt Stryd nu ook wat meer funky functionaliteit voor Garmin-horloges. Als Garmin-gebruiker heb je nu rechtstreeks vanuit je horloge toegang tot meer geavanceerde gegevens, zoals Critical Power, vermogen, en voetafwikkelingsgegevens.

Een megavooruitgang is dat het eenvoudiger is geworden om je trainingen en workouts te volgen en bij te houden. Met die extra Garmin-functionaliteit kun je direct vanaf je horloge variaties aanbrengen in je training, zoals het aanpassen van intensiteit of het plannen van specifieke intervallen, zonder dat je de Stryd-app op je smartphone hoeft te openen. Een welkome aanvulling dus, voor Garmin runners.

Conclusie

Met de nieuwste update van Stryd worden loopdata en -inzichten nog toegankelijker en nuttiger voor de hardloper die zijn of haar prestaties wil optimaliseren. Met de nieuwe footpath visualizations en Critical Power-analyses tot de uitgebreide vergelijkingen per maand, schoen, en andere lopers, biedt Stryd een heel compleet systeem om heel gericht te kunnen trainen. De Generate Workout-functie zorgt daarnaast voor de juiste afwisseling en helpt je trainingen af te stemmen op je specifieke doelen. Eén pod is genoeg om alles in beeld te krijgen. En specifiek voor de Garmin-loper ook nog eens een bonus met de nieuwe features én de extra Garmin-functionaliteit. Mooie ontwikkelingen die we de komende maanden eens goed gaan testen!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear