Superschoenen: de slag om de marathon

Superschoenen: de slag om de marathon

Voor het eerst in jaren was het vorig jaar niet Nike dat de meeste podiumplekken bij de Marathon Majors pakte. Aan de vooravond van een nieuw marathonseizoen kijken we terug op de concurrentie op superschoenen van de afgelopen paar jaar.

Een paar jaar lang was het zo dat je als toploper haast geen kans maakte om een marathon te winnen als je niet op de superschoenen van Nike liep. Het jaar 2021 werd het jaar dat de hegemonie van de Amerikaanse schoenenreus werd doorbroken. Aan de vooravond van een nieuw marathonseizoen zijn we benieuwd of die trend zich dit jaar doorzet en blikken we terug op de ontwikkelingen in de afgelopen jaren.

Vier procent?

Nike presenteerde in 2017 de Vaporfly 4%, een schoen met een dikke, maar superlichte zool waarin een carbonplaat was verwerkt. Die royale demping zorgde voor minder spiervermoeidheid en dat carbon gaf je bij iedere afzet als het ware een klein zetje mee. Die combinatie van steuntjes in de rug zou goed zijn voor een prestatieverbetering van 4%. En verdraaid. Het leek te werken ook.

Als ultieme marketingstunt organiseerde Nike het Breaking2-project met als doel de magische 2-uurgrens op de marathon te doorbreken. Eliud Kipchoge kwam tot in mei 2017 op het circuit van het Italiaanse Monza tot 25 seconden van die twee uur. Een stormloop op de superschoen volgde.

In 2018, het jaar dat Kipchoge op de Vaporfly’s in Berlijn het wereldrecord op de marathon aanscherpte tot 2:01:39, gingen 25 van de 36 podiumplaatsen bij de Marathon Majors naar lopers die op Nikes liepen. Dat is natuurlijk al flink, maar helemaal als je bedenkt dat de Boston Marathon dat jaar een hele ongebruikelijke uitslag kende. Regen, wind en kou zorgden voor totaal ongebruikelijke podia bij de mannen en de vrouwen. Alle snelste lopers en favorieten moesten het afleggen tegen doorzetters die beter tegen de barre omstandigheden waren bestand. Op het mannenpodium droegen de eerste drie respectievelijk Asics, Nike en Brooks, bij de vrouwen Brooks, New Balance en Saucony. Brooks, Saucony en New Balance zijn daarna niet meer op het podium van Tokyo, Boston, Londen, Berlijn, Chicago of New York terechtgekomen.

Genoeg is genoeg

In 2019 was het vrijwel allemaal Nike wat de klok sloeg. De Amerikanen hadden inmiddels een nieuwe versie van de ‘carbon plate shoe’ uitgebracht met de Next% en zouden in het najaar nog een nieuwe variant uitbrengen, de Alphafly Next%. Op die schoenen schreef Eliud Kipchoge in oktober in Wenen geschiedenis door de marathonafstand binnen twee uur te rennen. In 2019 gingen van de 36 Majors-podiumplekken, 31 naar Nike-dragers, 5 lopers droegen adidas.

In 2019 besloot de internationale atletiekfederatie IAAF in te grijpen. De schoenen waarop Kipchoge in Wenen had gelopen gingen de IAAF te ver en er kwamen nieuwe regels voor schoenen. Voortaan mochten schoenen niet hoger zijn dan 40 millimeter en er mocht niet meer dan één carbonplaat in verwerkt zijn. Ook belangrijk; nieuwe schoenen moesten voortaan zeker vier maanden op de markt zijn, voordat een atleet ze mocht dragen tijdens wedstrijden, zodat iedereen in beginsel kans had om erop te trainen en er wedstrijden op te lopen.

Allemaal een carbonschoen

In 2020 werd duidelijk dat de concurrentie van Nike was wakker geschud. Brooks, Asics, Saucony, On, Hoka, New Balance, allemaal kwamen ze met een carbonschoen. Maar het was vooral de carbonschoen van aartsrivaal adidas die de echte concurrent bleek en waar wereldrecords op de weg mee werden gelopen.

Die concurrentiestrijd zette zich in 2021 door. Omdat Tokyo in dat jaar niet werd gelopen, waren er iets minder podiumplekken te verdelen, maar ziedaar, voor het eerst in jaren was een compleet nieuw schoenbeeld te zien op de podia. Nike pakte dertien podiumplekken bij de Majors, drie gingen er naar Asic en adidas legde beslag op veertien podiumplekken.

Gelijke kansen

Natuurlijk kunnen merken met de meeste middelen ook de beste lopers aan zich binden. Dat is zeker een overweging om mee te nemen in deze blik op schoenen. Wel is het zo dat ook uit onafhankelijke tests de hardloopschoenen van Nike sterk uit de bus komen. In ieder geval is het voor de sport een goede zaak als niet langer de ‘goede’ schoenensponsor je kansen op winst bepaalt en dat het speelveld op materiaalgebied voor atleten zoveel mogelijk gelijk is. Vooralsnog is het adidas tegen Nike, maar ook Asics knokt zich terug.

Eliud debuteert in Tokyo

Eliud Kipchoge loopt op 6 maart de Tokyo Marathon, naast New York en Boston, een van de drie majors die hij nog niet heeft gewonnen. In een interview liet hij vorige maand weten dat het zijn droom is om alle zes world marathon majors te winnen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 • Egon

  Iemand ervaring met de Hoka carbon X2?
  Ik overweeg een paar aan te schaffen.

  • John Eising

   Beetje late reactie misschien, maar ik heb 3 paar van de Carbon X2. Ik vind ze als trainingsschoen echt fantastisch lopen. Sluiten perfect aan en dempen perfect. Als je een haklander bent, rolt deze schoen je als het ware vooruit. Op voorvoet loopt ie ook erg fijn. Ik heb er Rotterdam én Stockholm op gelopen. Beide keren op een vers paar. Sinds een paar weken heb ik de Vapor Fly en een paar Rocket X van Hoka. De Vapor Fly is indrukwekkend snel, als je na een snel rondje in de X2’s stapt, voelen die gewoon ‘langzaam’. De X3 heb ik een maand lang getest. Daar was ik niet echt happy mee. De schoen heeft een soort sok waar je instapt, die bij mij aan de enkel schuurt. Hoka vind ik over het algemeen erg fijne schoenen, de X2 is zeker één van mijn favorieten.

 • charlesvdw

  Er zijn 3 superschoenen:
  Nike next % / Alfphafly
  Adidas Adizero Adios Pro
  Asics Metaspeed Sky

  Overigens opletten met Adidas; er is een Adidas Adizero Adios, dat is geen superschoen, er is ook een Adidas Adizero Pro, ook dat is geen superschoen. Enkel de Adidas Adizero Adios Pro is de superschoen 😉

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear