Vier tips om je sportkleding fris te houden

Vier tips om je sportkleding fris te houden

Hoe krijg je het beste je hardloopkleding en schoenen weer schoon en fris?

De eerste sporter die niet zweet, moet nog gevonden worden. Gelukkig is daar de wasmachine, die ervoor zorgt dat zweetvlekken en –geur uit je sportkleding verdwijnen. Maar let op: sportkleding heeft een iets andere behandeling nodig dan je normale kleding. Anders heb je kans dat je sportkleding na het wassen nog steeds niet lekker ruikt. We geven je vier tips om je sportkleding fris te houden.

1. Trek je sportkleding zo snel mogelijk uit

Het is raadzaam om na het sporten je sportkleding zo snel mogelijk uit te trekken. De bacteriën die zich in je kleding hebben verzameld, zien anders hun kans schoon om zich over jouw lichaam te verspreiden. Jakkie! Gooi je sportkleding niet op een hoopje in een hoek neer, maar was het meteen. Gaat dit niet, bijvoorbeeld omdat er al een was draait, dan hang je de sportkleding binnenstebuiten uit, bij voorkeur buiten.

2. 30 graden en weinig wasmiddel

Meer wasmiddel gebruiken, betekent niet dat je een extra schone was krijgt. Zeker niet in het geval van sportkleding. Gebruik juist eens een keer minder wasmiddel dan aangegeven. Wedden dat je sportkleding een stuk frisser ruikt? Stop je sportkleding binnenstebuiten in de wasmachine en zet ‘m op 30 graden. Als je op een hogere temperatuur zou wassen, loop je het risico dat je sportkleding twee maten kleiner uit de machine komt. Sommige machines hebben trouwens een speciaal programma voor sportkleding. Nog een tip: gebruik geen wasverzachter, want dit goedje verstopt de vezels, waardoor je kleding juist minder fris gaat ruiken.

3. Het wondermiddel: schoonmaakazijn

Ruikt je sportkleding na het wassen toch nog naar zweet? Dan hebben de bacteriën de wasbeurt helaas overleefd. Een beetje schoonmaakazijn doet in zo’n geval wonderen. Vul een emmer of teiltje met koud water en doe er een flinke scheut schoonmaakazijn bij. Laat de sportkleding minimaal een half uurtje weken en was het daarna nog een keer in de machine.

4. Sportschoenen schoonmaken

Als je sportschoenen niet al te fris meer ruiken en bovendien een aardig laagje vuil hebben verzameld, is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Maar wasmachines en sportschoenen zijn geen goede combinatie. Het schoonmaken van sportschoenen is een kwestie van ouderwets handwerk. Haal de zooltjes en veters uit je schoenen en gebruik een zachte borstel of een stuk keukenrol om het ergste vuil van de schoenen af te halen. De zolen maak je schoon met een mild wasmiddel en een tandenborstel. Afhankelijk van het soort materiaal maak je het bovenwerk schoon met een natte spons en mild wasmiddel/groene zeep (voor canvas of mesh), of een speciaal middeltje voor leer, suède of nubuck. Na de schoonmaakbeurt vul je de sportschoenen met keukenrol en laat je ze in de (buiten)lucht drogen, maar doe dit niet in de volle zon of naast een verwarming.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear