Hoe haal je die nare geur uit je hardloopschoenen?

Wij geven je drie tips hoe je je hardloopschoenen weer fris en schoon laat ruiken:

Stinkende schoenen kunnen een vreselijke geur door het huis verspreiden. Zodra je je loopschoenen uittrekt, komt er een luchtje vrij dat niet te harden is. Een vieze zweetgeur dus.
Maar wist je dat zweet niet ruikt? Die vervelende geur komt eigenlijk van bacteriën. Dezelfde bacteriën die je oksels doet ruiken (extra als je zweet) zorgt ook voor die geur in je je loopschoenen. Onze voeten ruiken vooral, omdat ze bedekt zijn met zweetklieren en bijna altijd bedekt zijn door sokken en schoenen. Een perfecte broeiplaats voor zweet en bacteriën!

De oorzaak van de geur
Net als bij alle andere organismen, moeten bacteriën vloeistof hebben om te overleven. En je voetzweet doet dat perfect. Je zou denken: ‘gadver bacterien’, maar onze huid is bedekt met bacteriën, zoals stafylokokken, micrococcus en Corynebacterium en dat is heel normaal. Wanneer je voeten zweten, breken Corynebacterium en micrococcen het zweet in een vetzuur genaamd isovaleriaanzuur. Dit veroorzaakt de geur in je hardloopschoenen.

Maar bacteriën kunnen veel meer dan een nare geur achterlaten in je schoenen. Ze doen ook goede dingen. Ze zijn namelijk van cruciaal belang voor het behoud van het leven en het afbreken van materialen zoals planten. Daarnaast worden Bacteriën tegenwoordig ook in de landbouw gebruikt als natuurlijke meststof en voor de productie van bloemen, groenten en gewassen zoals soja. Microbiële oplossingen beschermen gewassen tegen ziekten en helpen planten beter te groeien. Maar het is begrijpelijk dat je van die nare geur af wilt. 

Wij geven je drie tips hoe je je hardloopschoenen weer fris en schoon laat ruiken:
Vriezer: Zet je schoenen in de vriezer om de bacteriën te doden. Bacteriën kunnen koude temperaturen namelijk slecht verdragen.

Droog: Bacteriën en micro-organismen groeien in vochtige omstandigheden, dus houd je schoenen droog, bijvoorbeeld door ze te vullen met krant na een training. 

Neutraliseren: Omdat de geur in je schoenen komt uit isovaleriaanzuur, kun je het neutraliseren met een alkalische verbinding, zoals baking soda. Strooi een halve tot een hele eetlepel baking soda in je schoenen als je ze niet gebruikt. Overal verdwijnen de ongewenste geurtjes als sneeuw voor de zon!

Meer weten over hardloopschoenen? We hebben Hakim, eigenaar en sportpodoloog geinterviewd over het belang van hardloopschoenen. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid