De teek moet je niet tegenkomen in het bos!

Deze week is het ‘De week van de Teek’ waarin we weer eens op de gevaren van een tekenbeet worden gewezen.

Eén van de vervelendste tegenstanders van de hardloper is wel de teek. Een klein spinachtig beestje dat zich graag ophoudt in landelijke gebieden, bossen en duinen. Juist die plekken waar hardlopers graag trainen. Deze week is het ‘De week van de Teek‘ waarin we weer eens op de gevaren van een tekenbeet worden gewezen. 

Teken voeden zich met bloed van mensen of dieren. Ongemerkt kunnen ze over je huid kruipen naar een geschikte plek om zich te voeden. Vaak is het alleen maar vervelend maar meer en meer zijn de teken in Nederland besmet met een micro-organisme genaamd Borrelia.

De teek heeft deze bacterie als larve opgelopen van een besmette vogel, muis of ander knaagdiertje. Na verloop van tijd gaat de larve over in het stadium van nimf en weer later in het levensstadium van volwassen teek. Het zijn met name de nimfen en de volwassen teken die ook wel hardlopersbloed lusten. In Nederland is één op de vijf teken besmet en in sommige gebieden zelfs een derde van alle teken.
De ziekte die je krijgt van de besmette teek heet de Ziekte van Lyme. Op de site (LINK) van het RIVM staat een uitgebreide beschrijving van de symptomen. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige uitslag op de plaats van de tekenbeet. Soms is de uitslag een blauwachtige of roze vlek. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de beet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Vervelend is echter dat niet iedereen die rode vlek of kring krijgt maar hooguit eventjes een paar dagen wat grieperig is.

Als de ziekte niet wordt herkend en behandeld dan kunnen later allerlei klachten ontstaan. Dat deze klachten zijn veroorzaakt door een tekenbeet maanden geleden, is dan lastig te achterhalen.

Bij besmetting is het belangrijk contact te zoeken met de huisarts, zodat behandeling met antibioticum snel gestart kan worden. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt er voor kiezen om niet in de meest besmette gebieden te gaan lopen. Een overzicht hiervan is te vinden op de site van het RIVM. Maar dat is wel heel jammer als dat nu juist een onderdeel is van je favoriete trainingsrondje.

Probeer in ieder geval niet te veel in het struikgewas en de dichte begroeiing te komen. Draag verder lange mouwen en een lange tight. En smeer je huid in met DEET, een middel dat verkocht wordt in de drogisterij en de buitensportzaken tegen de muggen.

En als je bent wezen trainen in een gebied waar veel teken zijn, check de dagen na de training of je ergens een teek ziet zitten. Ze zitten graag in huidplooien maar ook op andere plekken zijn ze vaak te vinden. De met bloed volgezogen nimfen zijn enkele millimeters groot, de volwassen teken zien er uit als donkerrode speldenknoppen. De teek kunt je het best verwijderen met een speciale tekentang, ook te koop bij de drogisterij of buitensportzaak. Gebruik in ieder geval geen alchol of jodium voor het verwijderen. En schrijf in je trainingslogboek de datum van de verwijdering van de teek. Want de symptomen van de Ziekte van Lyme krijg je vaak pas enkele weken later.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid