Diabetes én 60 kilometer per week trainen

Marathonloper Olaf Kerkhof deelt zijn ervaringen in hardlopen met diabetes.

Diabetes én 60 kilometer per week trainen

Olaf Kerkhof (32) traint momenteel om weer wedstrijdfit te worden na een blessure die hij vorig jaar opliep. In de herfst van dit jaar wil hij de marathon van Eindhoven lopen – als deze inderdaad doorgaat. Zijn diabetes staat hem daarbij totaal niet in de weg. “Hardlopen en diabetes gaan prima samen”, vertelt marathonloper Olaf Kerkhof. Toch merkt hij bij sommige lopers wat angst en onzekerheid over zware inspanningen.

Olaf heeft al verschillende marathons op zijn naam staan. Zo liep hij in 2018 samen met zijn broer Niels al de marathon van Berlijn. Niels liep daar 2.48.29, Olaf 2.55.00. Daarmee staan de broers op de 37e en 60e plaats van snelste marathonlopers van Amersfoort.

‘Dit is voor altijd’

Sinds zijn 12e jaar heeft Olaf diabetes type 1. “Ik was steeds moe, kon me moeilijk concentreren. Grote delen van de tijd zat ik alleen maar als een zoutzak op de bank. Toen ik de diagnose diabetes kreeg, wist ik niet exact wat het betekende voor mijn dagelijkse leven. Ik begreep wel: dit is voor altijd. Vanaf dag één wilde ik daarom vooral zelf de regie nemen. Zo snel mogelijk zelf bloedprikken en zelf insuline injecteren.” Hij wilde bovendien blijven sporten.

Olaf sport al zijn hele leven. “Dat is een heel belangrijk deel van mijn leven. In mijn jeugd voetbalde ik veel, later ben ik gaan wielrennen, op redelijk hoog niveau. Rond mijn twintigste werd ik geselecteerd voor een professionele Amerikaanse wielerploeg, met allemaal rijders met diabetes. We reden de bekende dagkoersen en wielerrondes. Daar heb ik enorm veel geleerd. Over hoe je met je diabetes kunt omgaan als je intensief sport, maar ook over topsport in het algemeen, voeding en mentaliteit. De belangrijkste les die ik in ieder geval in de afgelopen twintig jaar heb geleerd is dat je je door je diabetes zeker niet hoeft te laten belemmeren.”

‘De competitie met mezelf’

Na zijn tijd als wielrenprof ging Olaf zich meer toeleggen op hardlopen. “Ik ben zeker competitief ingesteld. Maar ik hou er toch wel het meeste van om de competitie met mezelf aan te gaan. En hardlopen is voor mij de ideale manier om mijn eigen competitie te creëren.” Momenteel loopt Olaf zo’n 60 kilometer per week om weer wedstrijdfit te worden. Richting het najaar voert hij die training op naar zo’n 100 kilometer per week. “Dit is een transitiefase, daar moet mijn lichaam aan wennen.” Niet alleen wat betreft opbouw van spierkracht en uithoudingsvermogen, maar ook wat betreft zijn diabetesmanagement. “Mijn bloedglucosewaarden veranderen mee met de intensiteit van het sporten. Dat betekent dat ik rekening moet houden met mijn voeding en met de hoeveelheid insuline.”

Trainen met diabetes

Olaf herkent regelmatig de angst en onzekerheid bij andere sporters met diabetes. “Wat doen je glucosewaarden onderweg, moet je vooraf wel eten of juist niet, spuit je insuline bij?” Olaf herkent die gevoelens uit zijn eigen verleden. “Eten, insuline bijspuiten, trainen: ik deed voorheen veel op gevoel. Ik ken mijn lichaam inmiddels wel aardig, maar toch blijft dat lastig. Je weet gewoon niet precies wat er gebeurt en dat geeft veel onzekerheid.”

Het is een feit dat je als diabetespatiënt met extra factoren rekening moet houden. Gelukkig zijn er steeds meer technologieën beschikbaar, zodat de trainingsintensiteit én de gemoedsrust er niet onder hoeven te lijden.

Sinds eind 2019 maakt Olaf bijvoorbeeld gebruik van een continue glucosemonitoring-systeem (CGM) dat continu zijn bloedwaarden meet via een onderhuidse sensor. “Voorheen testte ik mijn bloedwaarden met een vingerprik. Maar dan heb je dus steeds een momentopname. Als je bijvoorbeeld hoog in je waarde zit, weet je niet of je op de terugweg bent van een piek of dat je waarden nog verder stijgen. Met een CGM-systeem heb je continu inzicht.” Het CGM-systeem van Olaf is de Eversense XL.

Meer rust dankzij technologie

“Dankzij dit soort technologieën voel ik geen onzekerheid meer. Ik kan op elk moment zien wat de waarde is, hoe die zich ontwikkelt en wat de invloed van sporten, eten, stress of rust is. Het geeft me veel rust in mijn hoofd, dat ik doorlopend kan zien hoe mijn lichaam reageert.”

Dankzij het continue inzicht dat deze technologie biedt, is Olaf veel beter in staat om ook tijdens de training zijn diabetes onder controle te houden. “Ik heb mijn routine kunnen aanpassen. Ik eet een lichte maaltijd vóór ik ga lopen, zodat ik een marge heb. Maar ik neem geen extra insuline voor het lopen. Het lopen is als het ware mijn insuline.”

Vrijer en beter dan ooit

Door technologie is de omgang met zijn diabetes wel iets intenser geworden. “Je krijgt veel informatie, waar je ook nog wat mee moet doen. Daar moet je wel een type voor zijn. Maar mijn ervaring is dat als je erin duikt en iets doet met die inzichten die zo’n sensor oplevert, je je een stuk beter en zekerder voelt. Bovendien ga je er in gezondheid ook echt op vooruit. Alleen al door de rust in je hoofd.” Ook zijn fysieke gezondheid is erop vooruitgegaan. “Als je langere tijd binnen de juiste waarden zit en minder vaak een hypo hebt, is dat pure winst. Daarmee voorkom je vroegtijdige complicaties.”

Ondanks de iets intensievere omgang met zijn diabetes, voelt Olaf zich dankzij sensortechnologie vrijer en beter dan ooit: “Ik ben eerst Olaf de partner, vader, sporter, de collega in de kinderopvang. Daarna ben ik pas Olaf met diabetes.”

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid

Advertentie