Dit is wat je moet weten over hardlopen met contactlenzen in

Dit is wat je moet weten over hardlopen met contactlenzen in

Nederlanders zijn fanatieke hardlopers blijkt uit allerlei cijfers: zo’n 40 procent van de Nederlandse bevolking beweert weleens hard te lopen en elke maand zijn er meerdere hardloopwedstrijden waar runners aan mee kunnen doen.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een bril of lenzen nodig om scherp te kunnen zien. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om hieruit op te maken dat hardlopen vaak gebeurt met een bril op of lenzen in. Is hardlopen met een bril echter wel ideaal en wat moet je weten over sporten met lenzen? Wij leggen het je uit.

Ga jij een PR rennen met lenzen in of een bril op?

Sporten doet iedereen op zijn eigen manier en zo geeft iedereen ook om andere redenen de voorkeur aan een bril of lenzen tijdens het sporten. Hardlopen met een bril kan onprettig zijn, omdat een bril voor je ogen beweegt en je daardoor weinig bewegingsvrijheid biedt. Hoewel je je weinig zorgen hoeft te maken over een klap op je bril door een tegenstander, zoals wel het geval kan zijn bij rugby of voetbal, is er wel degelijk valgevaar tijdens een hardloopwedstrijd of trailrun. Wij raden daarom sterk aan om voor het hardlopen contactlenzen online te bestellen of een sportbril op sterkte te kopen, omdat dit je gezichtsveld en bewegingsvrijheid aanzienlijk vergroot. Zowel lenzen als een sportbril blijven op hun plek zitten en zullen niet of nauwelijks beslaan tijdens het rennen. Als je het ons vraagt, ren jij je volgende PR dan ook met lenzen in!

Kunnen lenzen tegen zweet tijdens een run?

Zweten tijdens het sporten is onvermijdelijk, aangezien het een gezonde reactie van het lichaam is om de vochthuishouding en lichaamstemperatuur te reguleren. Ga je echter een marathon rennen, dan kan het zijn dat je zodanig veel zweet dat het in je ogen terechtkomt en er zoutafzetting op je lenzen ontstaat. Om te voorkomen dat er zweet in je ogen terechtkomt, kun je een zweetband dragen tijdens het rennen of een doek bij je dragen om je hoofd droog te deppen. Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om water in je gezicht te gooien om af te koelen en het zweet weg te spoelen, kun je dit beter niet doen. Er bestaat namelijk een kans dat je lenzen door het water uit je ogen vallen, vervormen of minder zuurstof doorlaten en dat komt dan weer tussen jou en je PR te staan

Extra tips voor hardlopen met lenzen in op zonnige dagen

Er zijn fanatieke hardlopers en er zijn mooi-weer-lopers en beiden moeten zich goed voorbereiden op het rennen met lenzen in op zonnige dagen. Net als je huid namelijk kan verbranden bij een hoge zonkracht kunnen ook je ogen beschadigd raken door zonnestraling. Veel lenzen worden tegenwoordig daarom voorzien van een uv-filter, waardoor je ogen als een laagje zonnebrand op de huid beschermd worden tegen de zon. Wie echter een lange run voor de boeg heeft en daardoor langdurig blootgesteld wordt aan zonnestraling, doet er goed aan om een zonnesportbril te dragen in combinatie met lenzen met een uv-filter. Als je te lang in de zon zit, kun je immers ook beter even in de schaduw vertoeven om je huid te beschermen. Let dus zeker op de uv-filter als je binnenkort nieuwe lenzen bestellen gaat.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid