Gezocht: hardlopers met darmklachten

Hogeschool Leiden zoekt mannelijke hardlopers met maagdarmklachten, in de leeftijd van 18 tot 45 jaar die die ten minste drie keer per week trainen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Gezocht: hardlopers met darmklachten

Deze week start de 2e fase van het project ‘Little Friends’, waarin de Hogeschool Leiden hardlopers met maagdarmklachten onderzoekt.

Veel hardlopers en ook andere duursporters ervaren regelmatig maagdarmklachten tijdens en na duurinspanningen. Tegelijkertijd worden aan probiotica positieve effecten toegeschreven in relatie tot deze klachten.

Met dit onderzoek wordt gekeken naar de invloed van het gebruik van die probiotica op de samenstelling van het darmmicrobioom en de metabolieten (eindproducten) in de darm bij gezonde hardlopers. Ook wordt gekeken of het gebruik van probiotica gunstig of ongunstig is voor de prestaties.

Samenstelling microbiota

Eerder heeft Hogeschool Leiden sporters zonder specifieke darmklachten onder de loep genomen. Die eerste studie in dit kader was vooral een observationeel onderzoek, waarbij gekeken werd naar de samenstelling van bacteriën in de feces van hardlopers voor, tijdens en na de (halve) marathon van Leiden. De vraag was vooral of er, wat betreft de samenstelling van de bacteriën en de stofwisselingsproducten, verschillen te zien waren tussen mensen met en zonder klachten. Ook werd gekeken naar de relatie tussen het voedingspatroon en de maagdarmklachten. De wetenschappers zijn momenteel bezig met het analyseren van die gegevens en kunnen nog geen resultaten overleggen.

Ook dit keer zal gekeken worden naar de verschillen in de bacterie-samenstelling, maar dan van deelnemers die wel of geen probiotica gebruiken. Een deel van de onderzochte hardlopers zal in de onderzoeksperiode van veertien weken een placebo krijgen toegediend.

Klimaatkamer VU

Probiotica zijn levende organismen, zoals bacteriën of gisten. Er worden gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, maar voor degelijke gezondheidsclaims is er nog onvoldoende bewijs voor handen, aldus het Voedingscentrum.

Deelname aan het onderzoek, onder regie van Karlijn te Poele, hoeft dus geen gezondheidseffect op te leveren, maar dan heb je ondertussen wel een heel gedegen onderzoek van je sportieve gesteldheid ondergaan. Alle inspanningstesten vinden plaats in de klimaatkamer van de VU, een ruimte waarin – bijvoorbeeld – Olympische sporters werken aan hun voorbereiding op de Spelen van Tokio 2020.

Naast diverse inspanningstesten zijn er ook twee maximaaltesten, dus in die periode is het wel zaak om fit en uitgerust aan die testen te beginnen. Verder wordt de voortgang en gezondheid van de lopers ook gemonitord via wekelijkse vragenlijsten en hun eigen dagboek. Je komt zo erg veel te weten over de toestand van je eigen lichaam.

Onderzoek hardlopers met harmklachten

Deelname onderzoek

Voor deze studie zijn de onderzoekers op zoek naar vrijwilligers die tijdens duurinspanning maagdarmklachten ervaren, maar verder wel gezond zijn. Heb je een aandoening als de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom, dan kun je helaas niet meedoen aan het onderzoek.

Te Poele: “We zijn vooral op zoek naar gezonde hardlopers, die normaal gesproken lekker hun rondjes kunnen lopen en daarnaast in het dagelijks leven geen klachten hebben. Die komen echter wel voor tijdens of na het sporten en soms zien ze onderweg ook weleens een dixie van binnen.”

De onderzoeksgroep zal gaan bestaan uit mannelijke hardlopers tussen de 18 en 45 jaar, die ten minste drie keer per week trainen. Het onderzoek duurt ongeveer vier maanden, waarbij je in totaal vijf keer langskomt in het Human Performance Lab van de Vrije Universiteit Amsterdam voor inspanningstesten.

De aanmelding voor het onderzoek sluit eind december 2019.

Ben je ook enthousiast over het project en wil je meer weten over het onderzoek?
Neem dan contact op met Karlijn te Poele, onderzoeker van de Hogeschool Leiden, via dit e-mailadres: poele.te.k@hsleiden.nl.

Onderzoek hardlopers met harmklachten - traject

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Gezondheid